Společnost a životní prostředí

Zelená revoluce v kelímcích: Jak papírová víčka bojují proti plastové epidemii

Autoři: Bannertová, Mejstříková, Strnadová

V návaznosti na blogový příspěvek “Jak se s méně plasty dostat z propasti” se obchodní řetězce snaží spojit své úsilí a snižovat plastový odpad. V dnešní době, kdy plastová krize ohrožuje naši planetu, jsou kavárny jedním z klíčových hráčů v boji za udržitelnost. Používání opakovaně použitelných kelímků na kávu může pomoci snížit počet jednorázových kelímků na kávu, které končí jako odpad na skládkách.

Dle Song a kol. (2020) provedený experiment ukázal vysokou míru návratnosti kelímků až 75 %. Tím se prokázalo, že i kavárny mají dopad na cirkulární ekonomiku ve smyslu, že mohou aktivně podporovat využití opakovaně použitelných kelímků, což podporuje udržitelnější využívání zdrojů a snižuje negativní dopady na životní prostředí. 

Vzhledem k evropským směrnicím (Evropský Parlament a Rada Evropské Unie, 2019), které omezují výrobu a prodej jednorázových plastů, je pravděpodobné, že se tento zákaz rozšíří i na vršky kávových kelímků. Kavárna v kampusu proto učinila významný krok tím, že předběžně odstranila plastová víčka.

Vítejte v kavárně ForRest Café UJEP, kde hnědý nápoj s bílou pěnou teď přichází s jedním dalším důvodem k úsměvu – papírovým víčkem! V kampusu naší vysoké školy není jen budova, ale i myšlenka životního prostředí, kterou tato kavárna přijímá s otevřenou náručí. Návštěva ForRest Café UJEP není jen o kávě, je to zážitek spojený s odpovědným přístupem k naší planetě.

V nedávném rozhovoru s majitelem kavárny ForRest Café UJEP jsme prozkoumaly jejich úsilí o ekologičtější provoz a snahu minimalizovat používání plastových produktů. Přechod na papírová víčka byl jedním z klíčových kroků, které podnikli.

V kavárně mají dlouhodobě zavedeny ekologické kelímky a snaží se minimalizovat používání jednorázových obalů pro kávu tím, že využívají vratné 12kg barely kávy od své pražírny. Toto opatření přispívá ke snížení množství odpadu a udržitelnějšímu provozu. Snaží se také zapojit své zákazníky do této iniciativy nabídkou slevy pro ty, kteří si přinesou vlastní hrnek. Implementace ekologických opatření, jako je používání papírových víček a ekologických kelímků, byla finančně i časově náročná. Bylo obtížné najít cenově přijatelné a kvalitní alternativy, které by splňovaly požadavky majitele na těsnost a pohodlí používání. Jedno plastové víčko vyšlo majitele na několik halířů, ale za jedno papírové víčko zaplatí 3 Kč. Papírová víčka zabírají více místa, což vyžaduje častější objednávání a zvyšuje se vytížení také na časovou náročnost při objednávkách a dopravě zboží. Avšak i tak kavárna cenu za kávu nezvyšovala, naopak zvýšili slevu za vlastní obal, aby více motivovali k nošení vlastního kelímku.

Přestože byly počátky obtížné, je kavárna pevně rozhodnuta pokračovat v ekologickém úsilí a přispívat k udržitelnější budoucnosti. V současné době majitel musí “dotovat” víčka ze svého, ale díky tomu, že papírová víčka jsou méně pohodlná na užívání některých zákazníků, tak se déle rozmýšlejí, zda víčko opravdu na přenos nápoje potřebují a mnohdy si ho ani nevezmou.

Kavárna ForRest si klade za cíl nadále hledat další způsoby, jak zvýšit udržitelnost svého provozu a chránit životní prostředí. Doufají, že dokážou motivovat více zákazníků k používání vlastních obalů a minimalizaci odpadu.

Celkově lze tedy říci, že kavárna ForRest není jen o podnikání, ale také o aktivním přístupu k ochraně životního prostředí a udržitelnému rozvoji. Jejich úsilí o ekologické a udržitelné praktiky ukazuje, že každý krok směrem k lepší budoucnosti životního prostředí je důležitý, ať už je malý či velký.

Přemýšlet ekologicky a jednat ve prospěch naší planety, zahrnuje i každodenní volby, jako je způsob, jakým pijeme svoji oblíbenou kávu. Přijďte a podpořte s námi udržitelnost každým douškem!

Zdroje:

Evropský Parlament a Rada Evropské Unie. (2019). Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/904 ze dne 5. června 2019 o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí. Úřední věstník Evropské Unie. Dostupné 14. 3. 2024 z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32019L0904&qid=1710442218914


Song, G., Lee, Y., a Jung, E. (2020). Developing the ‘0U Cup’: Promoting Ecological Behavior through a Cup-sharing Service System Based on the Comprehensive Action Determination Model and Choice Architecture. Archives of Design Research, 33(3), 5-17. http://dx.doi.org/10.15187/adr.2020.08.33.3.5


Posted

in

by

Tags:

Comments

18 komentářů: „Zelená revoluce v kelímcích: Jak papírová víčka bojují proti plastové epidemii“

  1. Tereza Láchová avatar
    Tereza Láchová

    Článek poukazuje na významnost tématu udržitelnosti a redukce plastových odpadů a toto téma řeší s kavárnou, která se svými opatřeními snaží chránit životní prostředí. Oceňuji, že se najdou podniky ochotné aktivně čelit problému plýtvání plastem, přestože se potýkají s vyššími náklady a logistickými výzvami. Vrácení kelímků a jejich následná recyklace ukazují, že změnit spotřebitelské návyky je nejen možné, ale i účinné, což vyvolává optimismus. Je motivující, že i přes zvýšené náklady na víčka kavárna kávu nezdražila, ale naopak poskytuje vyšší slevu v případě, že použijete vlastní hrnek.

    Na druhou stranu, vnímám jako problematické, že přechod na ekologické alternativy může být z finančního a logistického hlediska náročný, což může některé podniky odrazovat. Výzvy, jako jsou vyšší náklady spojené s papírovými víčky a jejich praktické použití, mohou omezovat rychlejší rozšíření těchto udržitelnějších řešení. Je však zajímavé, že některým zákazníkům nevyhovují papírová víčka natolik, že si je ani nevezmou. Kromě toho, ačkoliv jsou snahy kavárny chvályhodné, článek nedává dostatečně komplexní přehled o celkovém dopadu takových opatření na životní prostředí, což by mohlo čtenářům umožnit lepší porozumění jejich skutečnému přínosu.

    Navzdory těmto výzvám, je zřetelné, že ForRest Café UJEP a podobné projekty hrají zásadní roli ve vytváření povědomí a podněcování lidí ke změně. Je nezbytné, aby tyto iniciativy byly nadále podporovány a aby byla nalezena efektivnější a dostupnější řešení pro všechny podniky.

    To se mi líbí

  2. Tereza Mastíková avatar
    Tereza Mastíková

    Osobně vnímám problematiku popsanou v tomto článku jako velmi aktuální, neboť po koronavirovém období vzrostla spotřeba jednorázových plastů v podobě obalů na jídlo (Mybottle.cz, 2024).  

    Jak autorky v článku popisují, kavárny se snaží omezit spotřebu plastů. O tom, jak velký problémem jsou jednorázové plasty v kavárnách vypovídají i data, která uvádí, že v České republice se v průměru spotřebuje 340 milionů kelímků na kávu. Spotřeba plastových uzávěrů, o které se autorky zmiňují, se pohybuje v ČR okolo 25 milionů kilogramů za rok. V rámci Evropské unie se jedná přibližně o 17,4 miliardy kusů kelímků na kávu a 12 miliard víček na kávové kelímky (Ceskenoviny.cz, 2022). Tato data vypovídají o problematice jednorázových víček a kelímků mnoho. Musíme si uvědomit, že už takto vysoká čísla hovoří pouze o spotřeba plastů za kávu, dokážeme si tedy představit, jak obrovská spotřeba jednorázových plastů je v rámci celého potravinového průmyslu.  

    Kavárny se snaží omezovat plasty například pomocí papírových brček místo klasický plastových. Zde je však důležité se podívat i na druhou stránku a tou je- zdraví. Vědci z Belgie se zaměřili na 39 různých brček, které jsou běžně dostupné v obchodech a restauracích, a zjistili, že papírová a bambusová brčka obsahují například kyselinu perfluorooktanová, která byla v roce 2020 v Evropské unii zakázána. V brčkách též nalezli kyseliny, které jsou vysoce rozpustné ve vodě, což znamená, že může dojít k jejich vyluhování do nápojů. PFAS látky se rozkládají v průběhu času velmi pomalu. Tyto látky v těle mohou zůstat několik let a zároveň přítomnost PFAS v těchto brčkách znamená, že se nemusí vždy jednat o udržitelnější a ekologičtější verzi (iDnes, 2023).  

    Zdroje:  

    Ceskenoviny.cz, (2022). V ČR se průměrně spotřebuje 340 milionů kelímků na kávu ročně. Dostupné 9.4.2024 z https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2245263 

    iDnes.cz, (2023). Papírová brčka nemusí být lepší než plastová, tvrdí studie. Mohou škodit zdraví. Dostupné 9.4.2024 z  https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/brcka-plast-papir-bambus-pfas-vecne-chemikalie.A230830_094916_eko-zahranicni_rie 

    Mybottle.cz, (2024). Vliv jednorázových plastů na životní prostředí. Dostupné 9.4. 2024 z https://www.mybottle.cz/blog-2/vliv-jednorazovych-plastu-na-zivotni-prostredi/ 

    To se mi líbí

  3. Štěpánka Truhlářová avatar
    Štěpánka Truhlářová

    Slyšet kombinaci slov „papírové“ a „víčko“ ve mně v prvních sekundách vyvolalo spíše negativní než pozitivní pocity. Vzpomněla jsem si na mnoho nehod a nepříjemných zážitků, které se v mém životě pojí s papírovými brčky, se kterými se dnes setkáváme na mnoha místech včetně podniků nabízejících kávu. Představa, že by mi přibylo více nepovedených pokusů užít si koupený nápoj, mě znepokojila. Avšak po dočtení příspěvku mi došla hlavní myšlenka celého konceptu přechodu z pohodlných plastových výrobků na ty papírové, tedy méně praktické a dražší.

    Náš svět přímo plave v plastech, takže jakékoliv malé iniciativy k omezení spotřeby jednorázových plastových produktů jsou klíčové. Navíc plastová víčka byla dokonce v roce 2020 desátým nejčastějším odpadkem nalezeným na pobřeží – při Mezinárodním čištění pobřeží (ICC) jich bylo sebráno 605 778 kusů (Ocean Conservancy, 2020).

    Je skvělé mít v kampusu kavárnu, která ukazuje, že chránit životní prostředí se dá i takovou maličkostí jako je volba nádoby při pití kávy. Už jen to, že majitel kavárny za své udržitelné cíle a představy vynakládá vlastní peníze, je úžasné a nutí mě to zamyslet se nad svým spotřebním chováním. I tak ale má zvědavost převyšuje mé snahy o udržitelnost, a tak plánuji kavárnu někdy navštívit a odolnost papírového víčka ozkoušet na vlastní kůži.

    Ocean Conservancy. (2020). International Coastal Cleanup – Report 2020. Dostupné 10. 4. 2024 z: https://oceanconservancy.org/wp-content/uploads/2020/09/2020-Report_-FINAL.pdf

    To se mi líbí

  4. Nella Sádlová avatar
    Nella Sádlová

    První myšlenky, které ve mně článek vyvolal, byly vzpomínky na první papírová brčka, která velice rychle nahradila brčka vyráběná z plastu. Mé první pocity z papírových brček byly jednoznačné. Nevyhovující, brčko se mi v pití po chvilce rozpustí a není možné nápoj příjemně jeho prostřednictvím pít. Na druhou stranu je dle mého názoru snižování používání jednorázových plastů naprosto nevyhnutelné a jejich šetrnější alternativy, ačkoliv nejsou tak uspokojivé, jsou daní, kterou jsem pro naši planetu ochotna zaplatit.

    Studie Nguyen et.al z roku 2022 uvádí, že rostoucí používání plastů na jedno použití způsobilo obrovské důsledky pro ekosystém na celém světě a je velice důležité spotřebu těchto plastů maximálně snížit. Jelikož velká část lidí v dnešní době využívá možnosti vzít si kávu s sebou, mi náhrada plastových víček za papírové přijde jako krok správným a udržitelným směrem. Na druhou stranu pro některé menší lokální kavárny to může představovat velké finanční a časové náklady, jak z článku jednoznačně vyplívá.

    Jako velice inovativní nápad v této problematice mi přijde nápad Toma Chana a Kaanura Papa z New Yorku, kteří problém s plastovými víčky vyřešili tak, že na víčka úplně rezignovali a vytvořili koncept Unocup. Jedná se o papírový kelímek, z jehož vrchní části je možné naprosto jednoduše složit víčko, které kelímek uzavře (Czechcrunch, 2019). Dle zkušeností z univerzitní kavárny si papírové víčko určitá část zákazníku nevezme, proto mi alternativa Unocop přijde jako vhodné řešení. Tento projekt je prozatím ve fázi vývoje, ale již podle průzkumů vyplívá, že nejspíše bude úspěšným.

    Zdroje:

    Czechcrunch.cz. (2019). Papírová skládačka namísto plastového víčka. Newyorští designéři přichází s ekologickým kelímkem na kávu. Dostupné 12. 4. 2024 z: https://cc.cz/papirova-skladacka-namisto-plastoveho-vicka-newyorsti-designeri-prichazi-s-ekologickym-kelimkem-na-kavu/

    Nguyen, H. V., Le, M. T. T., & Do, L. T. (2022). Intrinsic motivation for reducing single-use plastics: The compensation effects of basic psychological needs. Resources, Conservation and Recycling185, 106482. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2022.106482

    To se mi líbí

  5. Klára Ryľaková avatar
    Klára Ryľaková

    V současné době se plno obchodních řetězců snaží zvýšit udržitelnost používáním papírových obalů, brček či víček na kávu. Nyní jsme si toho mohli všimnout i u jednoho z největších fastfood řetězců, a tím je McDonald. Ten v nedávné době začal využívat papírových víček nejen u kávy, ale celkově u všech nápojů. Není tedy divu, že se nejen kavárny snaží přispět k trendu papírových víček a brček, a tím alespoň nějakou částí přispět k udržitelnosti.

    Co se týče mého názoru, nejsem příliš velký fanoušek papírových brček, protože pokud nejde o dobrý materiál, brčko se po pár minutách rozmočí a je rovnou na vyhození. Papírové víčko jsem již měla šanci vyzkoušet právě v kavárně v kampusu UJEP a byla jsem příjemně překvapená, že se z kelímku dalo dobře pít, i když jsem ze začátku byla k tomu trochu skeptická. Cena za kávu byla taktéž v pořádku, přesně taková, jakou jsem očekávala.

    I když je v článku zmíněno, že je nákup papírových víček nákladnější, věřím, že se tento trend časem zapíše lidem do paměti a budou tak více podporovat nejen zmiňovanou kavárnu a i ostatní řetězce, ale i cestu k trvalé udržitelnosti a být tak o krůček blíž k tomu, abychom zamezili používání plastů tam, kde nejsou potřeba a kde lze využít jiný, ekologičtější materiál.

    To se mi líbí

  6. Filip Chaloupka avatar
    Filip Chaloupka

    Oceňuji snahu kavárny o minimalizaci plastového odpadu a implementaci ekologických praktik. Přechod na papírová víčka a zavedení vratných barelů na kávu jsou příklady zodpovědného přístupu k životnímu prostředí a určitě dobrý krok vpřed. Navíc je patrné, že kavárna aktivně hledá další možnosti, jak se stát ekologičtější, a to třeba v rámci motivace zákazníků, kdy při používání vlastních kelímků nabízí slevu. 

    S některými tvrzeními v článku se úplně neshoduji. Například tvrzení, že „návštěva ForRest Café UJEP není jen o kávě, je to zážitek spojený s odpovědným přístupem k naší planetě“ se mi zdá lehce přehnaná. Přeci jenom oceňuji snahu kavárny o ekologii, ale stále se jedná v prvé řadě o kavárnu, a ne o ekologické centrum, kam si jdou lidé primárně pro kafe, a ne tam debatovat o záchraně klimatu. Další tvrzení, s kterým se úplně neztotožňuji je, že „každý krok směrem k lepší budoucnosti životního prostředí je důležitý, ať už je malý či velký“. I když je samozřejmě snaha kavárny obdivuhodná, je důležité si pořád uvědomit, že existují i ​​jiné, globálně závažnější problémy, které ovlivňují životní prostředí mnohem více. Tím nechci brát situaci na lehkou váhu, ale přeci jen je důležité soustředit naše úsilí tam, kde bude mít největší dopad. Zaměřovat se proto pouze na drobné kroky, jako je používání vratných kelímků v kavárně, může svádět k pocitu falešné jistoty a odvádět pozornost od skutečných změn, které jsou pro záchranu životního prostředí nezbytné.

    To se mi líbí

  7. Kateřina Soukupová avatar
    Kateřina Soukupová

    Dobrý den,

    děkuji Vám za otevření tohoto zajímavého tématu. Byla jsem potěšena, když jsem zjistila, že i naše vyhlášená univerzitní kavárna má vyšší cíle a snaží se klást důraz i na ochranu životního prostředí. Po tomto zjištění začnu pravděpodobně do dané kavárny pravidelně chodit, abych jí podpořila.

    Tento blogový příspěvek v mé osobě probudil nostalgii, jelikož mi připomněl dobu, kdy se na internetu psalo o tom, že Starbucks přestává používat plastová brčka a nahradí je papírovými brčky. Tento nápad byl skutečně zrealizován a od roku 2021 tato kavárna používá pouze papírová brčka (Starbucks, n.d.). Starbucks ale nezůstal pouze u výměny plastových brček za papírová brčka, vyměnil i plastové příbory za dřevěné příbory (Starbucks, n.d.). Kromě výše uvedeného tato kavárna nabízí zákazníkům slevu, pokud si přinesou vlastní kelímek (Starbucks, n.d.), což ostatně dělá i naše malá univerzitní kavárna.

    Přizpůsobit se novým trendům je pro budoucnost firmy velmi důležité. Starbucks tento koncept pochopil a možná i díky tomu, je tak úspěšný. Daná kavárna si totiž tímto svým chováním vybudovala pověst kavárny, která nemyslí jen na svůj zisk, ale i na spokojenost svých zákazníků a na životní prostředí. Myslím si, že i naše malá univerzitní kavárna je na dobré cestě. Doporučila bych jí, aby svůj záměr více propagovala, protože kdyby nebylo tohoto blogového příspěvku, tak o něm netuším.

    Zdroj:

    Starbucks. (n.d.). Pár kroků k udržitelnější a zelenější planetě. Dostupné 13.4.2024 z: https://www.starbuckscoffee.cz/cz/udrzitelnost

    To se mi líbí

  8. Petr Poupě avatar
    Petr Poupě

    Článek se věnuje rozhodně zajímavé a aktuální problematice. Myslím si, že každý si do určitě míry uvědomujeme a vidíme, jak obrovské množství plastů se v našem okolí pohybuje a které denně využíváme.  Omezit používání plastů nejen v každodenní spotřebě je samozřejmě běh na velmi dlouhou trať, někde se ale přirozeně začít musí, a osobně si myslím, že začít právě na takovýchto „malých věcech“ jako jsou papírová víčka nebo brčka je důležité. Jedná se sice v celkovém obraze o poměrně malé opatření, ale za to je to opatření v prostředí, které denně využívá velká spousta lidí. Je navíc velmi dobré, že si autorky vybrali jako příklad podnik, který je v naší blízkosti a můžeme ho sami navštívit a vyzkoušet. Přidávám se k názoru, že je skvělé, že majitel kavárny nejen přemýšlí, ale také se aktivně podílí na udržitelnosti. Věřím, že kdyby každý podnikatel (a samozřejmě i spotřebitel) takto také uvažoval a alespoň malými krůčky přispíval k udržitelnosti v každodenní spotřebě, výsledky by byly nezanedbatelné.

    Rád bych nicméně využil tento komentář také k rozšíření v článku již naťuknutých opatření, a to vratné kelímky či využívání kelímku vlastního. Existuje tu například systém zálohovatelných kelímků GoCup, který je možné využívat a posléze také vrátit na všech kavárnách zapojených do tohoto konceptu (GoCup, 2024). Starbucks a další podniky nabízejí možnosti zálohovatelných kelímků nebo zvýhodněné ceny při použití vlastních nádob (Starbucks, 2024). Síť kaváren EMA od letošního roku úplně končí s papírovými kelímky a v jejich kavárnách se budou nadále využívat už jen jejich vratný kelímek, nebo zákazníci využijí vlastního (Czechcrunch.cz, 2024; EMA, 2024). V mých očích jsou to velmi dobré kroky k cestě za udržitelností a omezením plastů v každodenní spotřebě.

    Zdroje:

    Czechcrunch.cz. (2024). Kavárny EMA končí s papírovými kelímky. Dostupné 14. 4. 2024 z: https://cc.cz/kavarny-ema-konci-s-papirovymi-kelimky-kavu-s-sebou-tu-dostanete-uz-jen-do-vratneho-nebo-vlastniho-hrnku/

    EMA. (2024). Emil Navrátil. Dostupné 14. 4. 2024 z: https://www.emaespressobar.cz/emilnavratil

    GoCup. (2024). Co je GoCup. Dostupné z 14. 4. 2024 z: https://www.gocup.cz/co-je-gocup

    Starbucks. (2024). Udržitelnost. Dostupné 14. 4. 2024 z: https://www.starbuckscoffee.cz/cz/udrzitelnost

    To se mi líbí

  9. Milada Čápová avatar
    Milada Čápová

    Tento článek se mi velmi líbil, snahu pokusit se o větší ekologičnost v rámci kelímku na kávu s sebou velmi cením, neboť sama si často takto kávu kupuji a uvědomuji si, kolik odpadu tak vzniká.  Konkrétně papírová víčka shledávám jako mnohem lepší počin než mezi uživateli velmi nepopulární papírová brčka. Nicméně v aplikaci papírových víček pro kelímky shledávám jako velkou nevýhodu již v tomto článku zmiňovanou cenu, která je v porovnání s plastovou neekologickou variantou znatelně vyšší a také fakt, že se jak víčko, tak kelímek po jednom použití jednoduše vyhodí.

    Osobně za velmi zdařilou ekologickou variantu považuji vratné kelímky na kávu, které aplikují v Nizozemsku, konkrétně se jedná o firmu Dutch Cups, která vyrábí vratné kelímky na kávu, ale i jiné nápoje (Dutch Cups, 2024). Osobně mě zaujala promyšlenost celého konceptu, kdy si v kavárně, která využívá tyto kelímky, koupíte svou oblíbenou kávu s sebou jako vždy, jen s tím rozdílem, že kelímek hned nezahodíte. Můžete ho doma či v práci umýt, nebo ho donést do speciálního sběrného místa, přičemž následně sama firma vyrábějící tyto kelímky se postará o jejich mytí a následné vrácení do kavárny, kde bude tento kelímek znovu využit.

    Osobně doufám, že i u nás budou stále přibývat inovativní snahy o větší udržitelnost, třeba právě v podobě kelímků na kávu pro více použití.

    Zdroj:

    Dutch Cups. (2024). Our coffee concept. Dostupné 15.4.2024 z: https://dutchcups.com/our-coffee-concept/

    To se mi líbí

  10. Lucie Rusnáková avatar
    Lucie Rusnáková

    Tento příspěvek o úsilí kavárny ForRest Café UJEP v boji za udržitelnost a ochranu životního prostředí je inspirativní a ukazuje, jak může podnikání aktivně přispívat k pozitivním změnám.

    Jedním z pozitivních aspektů je snaha kavárny o vzdělávání a motivaci zákazníků k udržitelným praktikám. Nabídka slevy pro ty, kteří si přinesou vlastní hrnek, je skvělým způsobem, jak zapojit zákazníky a povzbudit je k opakovanému používání vlastních obalů/ nádob. Osobně se mi tento krok velice líbí. Dále oceňuji snahu kavárny najít ekologičtější alternativy k plastovým produktům, i když to znamená finanční a časové náročnosti.

    Nicméně, je důležité zvážit i některé negativní aspekty. Například finanční náklady spojené s ekologickými opatřeními mohou být pro majitele obtížné. Platit vyšší ceny za papírová víčka a hledat ekologické alternativy může zatížit rozpočet kavárny, zejména pokud se neodráží v okamžitých tržbách. Dále je třeba zohlednit potenciální nepohodlí spojené s novými ekologickými produkty. Například, papírová víčka mohou být méně těsná nebo pohodlná než plastová víčka, kromě toho mají vyšší náchylnost k promáčení či protržení, což může odradit některé zákazníky. V článku bylo zmíněno jako jedno z řešení – nepoužívat víčka, ale bohužel jsou situace, kdy to bez víčka nejde. Osobně častokrát piji kávu v autě a vím, že pokud nebudu mít kelímek uzavřený, tak je velká pravděpodobnost, že kávu vyliji, nápoj mi rychle vychladne a celkově manipulace s kelímkem bývá obtížnější a nebezpečnější, protože se kolikrát věnujeme tomu, abychom nápoj nevylili než samotnému řízení.

    Z tohoto důvodu je důležité, aby kavárna nadále hledala kompromis mezi ekologií a pohodlím zákazníků.

    To se mi líbí

  11. Adéla Stříšková avatar
    Adéla Stříšková

    Tento článek mě velmi zaujal z důvodu, že se snaží řešit velmi aktuální problematiku většiny podniků, které nabízejí nápoje či potraviny formou “take away”. Já osobně často nemám čas vysedávat v určitém podniku, abych si mohla vypít svůj nápoj či sníst jídlo na místě, a proto je pro mě důležité, abych svůj produkt dostala v kvalitním obalu, který nijak nenaruší můj zážitek z požívání tohoto produktu. Toto mě přivádí ke vzpomínce na zavedení papírových brček, které měly u mě osobně negativní dopad na konzumaci produktu. 

    V případě kavárny ForRest ale k tomuto negativnímu vlivu na konzumaci produktu nedochází. Přechod z plastových na papírová víčka nijak neohrožuje pohodlnost pití kávy a tudíž je to dle mého názoru skvělá alternativa, která by v budoucnu mohla mít na životní prostředí velký vliv. 

    Velmi oceňuji, že se kavárna snaží nejen sama prospívat životnímu prostředí, ale také inspiruje ostatní zákazníky, aby se na těchto ekologických praktikách účastnili. Nápad nabídky slevy za přinesení vlastního hrnku je dle mého naprosto férový a myslím si, že mnoho zákazníků jej při dalších návštěvách rádo využije. 

    Na druhou stranu, je nutné zvážit i potenciální nevýhody tohoto přechodu z plastových víček na papírová. I přesto, že tato změna pravděpodobně bude mít pozitivní vliv na životní prostředí, pro ForRest kavárnu to znamenalo velkou finanční a logistickou výzvu. Zvýšené náklady na papírová víčka ve srovnání s plastovými velmi ovlivnily výdaje kavárny a objemnější povaha papírových víček vyžaduje častější objednávky, což může vést k vyšším nákladům na dopravu. Zde mě napadá otázka, jak dlouho je možné dotovat víčka ze svého? Co se stane, když si zákazníci nebudou nosit vlastní hrnky a spotřeba papírových víček bude stále růst? Bude se muset cena za produkt poté zvýšit? Co, když zákazníci nebudou ochotni platit vyšší cenu, která by byla odůvodněna ekologičtějšími víčky?

    To se mi líbí

  12. Veronika Moudrá avatar
    Veronika Moudrá

    Chvíli jsem přemýšlela o zmíněných papírových víčkách na kelímek, které ve mě vyvolaly smíšené pocity. Například, když si vzpomenu na zavedení papírových brček u nás, se kterými měla hromada lidí problém a myslím si, že papírová víčka na kelímky na tom budou podobně. Nápad je to zajímavý a určitě se najdou lidé, kteří to podpoří, ale představa toho, že se mi papírové víčko bude s každým upíjením kávy rozmočovat, jako to je s papírovými brčky se mi moc nezamlouvá.

    Přijít do kavárny se svým hrnkem či kelímkem je také zajímavý nápad, ale ani ten mi nepřijde tolik efektivní. Stále jsou lidé, kteří si jdou do kavárny pro kávu spontánně bez toho, aniž by nad tím přemýšleli a doma si s sebou vzali hrnek či kelímek. Tento nápad mi přijde zajímavý spíše pro stálé zákazníky, kteří kavárnu navštěvují každý den a věřím, že i sleva za kávu do vlastního hrnku je pro ně dostatečně motivující.

    Líbí se mi, že majitel zmíněné kavárny se snaží přicházet s, byť jen malými, ale různými inovacemi, které šetří životní prostředí, protože většině kaváren jde právě o zmíněné podnikání nežli o dobrý pocit z toho, že pomáhají životnímu prostředí.

    To se mi líbí

  13. Barbora Vágnerová avatar
    Barbora Vágnerová

    Článek o ekologických praktikách kavárny ForRest Café UJEP poskytuje inspirativní pohled na snahu o minimalizaci plastového odpadu a podporu udržitelnosti. Kavárna evidentně aktivně podporuje využívání opakovaně použitelných kelímků a implementuje papírová víčka jako náhradu za plastová. Je povzbudivé, že se sama od sebe snaží motivovat zákazníky k používání vlastních nádob prostřednictvím nabídky slev. Detailní informace o jejich ekologických praktikách ukazují jasný záměr snížit množství odpadu a podporovat udržitelnost. Překvapuje mě, že kavárna rovněž akceptuje finanční a logistické náročnosti těchto opatření, což do jisté míry vyžaduje odvahu a odhodlání k dlouhodobému ekologickému řízení.

    Nicméně, článek by získal na hodnotě, pokud by zahrnoval detailnější analýzu možných výhod a nevýhod, které mohou vyplynout z dlouhodobého uplatňování těchto ekologických investic. Bylo by zajímavé vidět, jak implementace těchto opatření ovlivňuje třeba operativní náklady a ziskovost kavárny v dlouhodobém horizontu, a zda se mohou stát investice do udržitelnosti také investicemi do ziskovosti.

    I přes to, že je článek spíše formou shrnutí strategie kavárny zasadit se o ekologičtější přístup, ForRest Café UJEP je skvělým příkladem podniku, který se aktivně angažuje v implementaci ekologických opatření. Je povzbudivé vidět, že se neomezují na slova a skutečně realizují kroky směrem k ochraně životního prostředí. Díky takovému přístupu mohou jistě dosáhnout pozitivního vlivu na vnímání kavárny veřejností.

    To se mi líbí

  14. Jana Červinkova avatar
    Jana Červinkova

    Tento článek nabízí inspirující pohled na iniciativu kavárny ForRest Café UJEP v boji proti plastové krizi. Začíná tím, že reflektuje na širší snahu obchodních řetězců o snižování plastového odpadu, což je aktuální téma v souvislosti s globální environmentální situací. Zvláště ve světle evropských směrnic, které omezuji jednorázové plasty, je přechod na alternativní materiály, jako jsou papírová víčka, významným krokem. Důležitou součástí článku je i rozhovor s majitelem kavárny, který poskytuje detailní pohled na praktické kroky a výzvy spojené s přechodem na ekologičtější provoz. Zmíněné finanční a časové nároky při implementaci ekologických opatření představují realistický obraz situace, kterým majitelé malých podniků mohou čelit.

    Musíme se na to podívat i z jiného hlediska. Papír je obalový materiál často považován za ekologický díky jeho obnovitelnému původu a možnosti snadné recyklace. Nicméně, jeho ekologické vlastnosti jsou závislé na celém procesu výroby, použití, sběru a recyklace. Při výrobě nového papíru jsou spotřeby vody a energie vysoké a může být zapotřebí mnoho stromů. Moderní technologie výroby papíru však umožňují snižování spotřeby vody a energie a minimalizují tak ekologické dopady. Ovšem u někoho může novodobý trend nahrazování plastů papírovými obaly vyvolat obavy z nadměrného používání papíru a souvisejících problémů, jako je odlesňování a zvýšená energetická a vodní náročnost jeho zpracování. Je třeba zvážit, zda je papír skutečně nejlepší možností pro dané použití a zda kombinace s plastem přináší reálné ekologické výhody.

    Udržitelný obal.cz (2021). Je lepší papírový nebo plastový obal? O ekologii rozhoduje i to, co balíme. Dostupné dne 8. 12. 2021 z: https://udrzitelnyobal.cz/je-lepsi-papirovy-nebo-plastovy-obal-o-ekologii-rozhoduje-i-to-co-balime/

    To se mi líbí

  15. Jana Kálalová avatar
    Jana Kálalová

    Jako studentka, která často navštěvuje kavárny a kupuje si tam kávu, jsem nadšená z přístupu, který ForRest Café UJEP zaujímá v oblasti udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Iniciativy, jako je přechod na papírovou víčka a podpora opakovaně používaných kelímků, jsou kroky, které považují za velmi důležité. Zvláště mě zaujalo, že se majitel kavárny rozhodl nezvyšovat cenu kávy, přestože jsou papírová víčka dražší než plastová. Tento krok ukazuje skutečné odhodlání k udržitelnému podnikání, nejen v teorii, ale i praxi.

    Na druhé straně, zmiňované obtíže s praxí papírových víček mohou být pro některé zákazníky problematické, zejména pokud jsou zvyklí na pohodlí plastových víček. Osobně si myslím, že je důležité najít balanc mezi udržitelností a uživatelským komfortem. Mohlo by být prospěšné, kdyby kavárna zvážila alternativní, možná trochu dražší, ale více uživatelsky přívětivé možnosti, které by stále splňovaly environmentální standardy.

    Další aspekt, který mi v článku chyběl, je diskuse o dalších možnostech snížení odpadu, jako jsou biologicky úplně rozložitelná víčka nebo úplné odstranění víček tam, kde to není nutné. Přestože jsou papírová víčka krokem správným směrem, stále generují odpad, který může být problematický pro recyklaci.

    Celkově mě článek velmi povzbudil a doufám, že iniciativy, jako je ta v ForRest Café, se stanou normou nejen ve vysokoškolských kavárnách, ale v celém průmyslu. Je to příklad toho, jak malé změny v každodenním chování a provozu mohou mít pozitivní dopad na naše životní prostředí. Je důležité, aby podniky i jednotlivci neustále hledali způsoby, jak být více zodpovědní vůči planetě, kterou sdílíme.

    To se mi líbí

  16. Kateřina Válová avatar
    Kateřina Válová

    V oblasti papírových kelímků, brček či víček jsem poněkud skeptická. Vnímám to spíše jako důvod, proč si v nějakém zařízení nápoj vůbec neobjednat s sebou. Chápu ekologické důvody proč se přechází z plastu na papír a v některých argumentech s tím souhlasím, avšak z uživatelského hlediska je pro mě papírová varianta nevhodná.

    Jako velkou nevýhodou vidím jak jejich možné zdravotní riziko, tak i určitý zvyk. Všichni pravděpodobně víme o problematice mikroplastů v plastových nádobách. Jenže papír na tom není o moc lépe. Z důvodu rozmočitelnosti papíru jsou i papírové nádoby vykládány vrstvou nepropustného plastového filtru – mimo jiné důvod proč je obtížné je recyklovat. A při kontaktu s horkou tekutinou se tato vrstva naruší a vlna mikroplastů se valí do nápoje a následně do našeho těla (greenssteel.co.uk, 2022).

    Papírová víčka buď tuto vrstvu nemají nebo je nahrazena voskem – používané pro nápoje s teplotou pod 40 stupňů Celsia (ecocuplids.com, 2022). Již z principu je pití z plně papírového víčka nepohodlné a kazí celkový požitek, když se Vám po třetím či čtvrtém loku víčko rozmočí a vlastně by bylo lepší, kdybyste si ho vůbec nevzali. Alternativou tedy je používání vlastních nádob, které mají mnohonásobně delší životnost a máte jistotu, že zdraví ani dojem z doušku kávy Vám nezkazí.

    Zdroje:

    greenssteel.co.uk (2022) Shocking report: Why it’s dangerous to drink coffee & tea from paper cups. Dostupné 29.4.2024 z:https://greenssteel.co.uk/blogs/news/shocking-report-why-its-dangerous-to-drink-coffee-tea-from-paper-cups

    ecocuplids.com (2022) How to distinguish the pros and cons of disposable paper cup lids. Dostupné 29.4.2024 z:https://www.ecocuplids.com/Industry-news/how-to-distinguish-the-pros-and-cons-of-disposable-paper-cup-lids.html

    To se mi líbí

  17. Nikola Konůpková avatar
    Nikola Konůpková

    Je opravdu skvělé vidět, že i kavárna v našem kampusu se takto snaží přispět k ekologičtějšímu přístupu. Jsem si jistá, že např. sleva za přinesení vlastního kelímku či hrnku je skvělý nápad pro stálé zákazníky kavárny. Na druhou stranu spousta lidí chodí do kaváren nepravidelně (když jdou zrovna kolem, nebo když se mají poblíž sejít s přáteli apod.), v takovém případu se obávám, že nikoho nenapadne přinést si hrnek z domova a nevím kolik z nás by ochotně nosilo jeden každý den v tašce „kdyby náhodou“. I přes to tento nápad podporuji a pokud budu mít někdy v plánu návštěvu kavárny, tak si jistě vlastní hrnek nezapomenu.

    Naopak ne příliš pozitivně se musím vyjádřit k papírovým víčkům. Jelikož jsem dosti nešikovná, tak pokud si beru nápoj z kavárny sebou, víčko mi nesmí chybět. Nedokáži si však představit, že z takového papírového víčka piji nápoj několik hodin a víčko se mi během toho nezačne pomalu, ale jistě rozpouštět (vzpomeňme si na „oblíbená“ papírová brčka). Toto je však jen můj názor a podle několika článků, které jsem přečetla, tak papírová víčka jsou nejen ekologická, ale také hygienická a více bezpečná, protože neobsahují škodlivé chemikálie jako např. BPA, které se mohou vylouhovat do nápoje (Kaiser, 2023).

    Kaiser. (2023). Výhody Jednorázových Víček Papírových Kelímků. Dostupné 3.5.2024 z: https://cz.cnguestamenities.com/news/the-benefits-of-disposable-paper-cup-lids-66627252.html

    To se mi líbí

  18. Marie Bublejová avatar
    Marie Bublejová

    Prvně bych autory článku chtěla pochválit za název článku, který mne upoutal natolik, abych k němu přispěla komentářem. Název článku však není to jediné, co mne zaujalo. Autoři měli skvělý nápad, a to využít lokální kavárnu, který každý student zná, a představit ji z cela jiného úhlu pohledu, než z pohledu spotřebitele. Dalším z plusu tohoto článku je unikátní reklama na stánek s kávou, který aktivně přispívá k udržitelnosti životního prostředí. Na článku mi chybí pouze dvě informace, a těmi jsou hlubší informace o založení kavárny ForRest Café UJEP a informace o tom, proč tedy ostatní kavárny také nepřispívají k udržitelnosti a nepoužívají recyklovatelné kelímky. Tyto informace by skvěle doplnily již tak pestrý text.

    Dle Lenaghan (2017) se celá řada teplých nápojů v kavárnách často prodává pouze v jednorázovém kelímku, který při splnění svého účelu často končí na skládce, kde dojde k jeho spálení nebo zakopání do země. Tento způsob vyrovnávání se s odpadem není zdravý, takový kelímek totiž dokáže vyprodukovat emise CO2 až za 1,5 násobek své váhy.

    Proč tedy nedochází k substituci jednorázových kelímků alternativními produkty, které tolik nezatěžují životní prostředí? Odpověď na tuto otázku přináší CEPI (2013), která uvádí fakt, že k nahrazení alternativami již v některých kavárnách došlo. Problém s odpadem tím však nebyl zcela vyřešen. K recyklaci totiž dochází jen u 1 ze 400 recyklovatelných kelímků. Důvodem jsou především zmatení spotřebitelé, kteří nevědí, které kelímky recyklovatelné jsou, a které nikoliv. Problém by vyřešila jednotná regulace nařizující jednotný typ kelímků, které by byly recyklovatelné, či ještě lépe, kompostovatelné.

    Jednorázové nádobí se stalo symbolem kultury lidstva pro plýtvání, je na čase to změnit, a není lepší čas, než teď.

    Zdroje:

    Lenaghan, M. (2017). Disposable Coffee Cups: Why Are They a Problem, and What Can Be Done?

    Confederation of European Paper Industries (CEPI). (2013). European List of Standard Grades of Paper and Board for Recycling 2, 643j.

    To se mi líbí

Napsat komentář