Společnost a životní prostředí

S plasty pryč! Anebo ne?

Autorky: Bublejová, Kulhánková, Válová

Představme si situaci: Před pár minutami jste se probudili. Z postele zamíříte rovnou do koupelny, kde saháte po svém oblíbeném produktu. Při otevření však zjistíte, že je úplně prázdný! Neváháte, ihned se oblékáte a jdete do drogerie pro nový. Už přes uličku Vás v obchodě zaujme nový nablyštěný produkt, který slibuje řešení všech Vašich problémů. Navíc je oděný do Vaší oblíbené barvy! O produktu Vám říkala před pár dny kamarádka, která si ho velmi vychvalovala. Automaticky po něm sáhnete a už už jdete k pokladně, když si najednou vzpomenete na virální video o těch ubohých želvách a rybách, které bojují o život kvůli vysokému množství plastových obalů nacházející se v oceánu. Do toho se Vám vybaví další z videí, kde autor zdůrazňuje škodlivost mikroplastů, které se z obalů dostávají do produktů, a následně i do těla spotřebitele. Produkt vrátíte zpět do regálu, ale co teď? Jaké vlastně máte alternativy?

Kosmetické obaly jsou vyrobeny z různých materiálů, převažují však obaly plastové. Dle studie Mehna a Vogta (2020) vzrostl zájem spotřebitelů o udržitelnou budoucnost. Spotřebitelé si jsou vědomi problémy s nadprodukcí plastů. Značným problémem plastových obalů je fakt, že propouštějí mikroplasty do produktů, ze kterých se následně dostávají i na pokožku spotřebitele. Spotřebitel vejde do sprchy a spláchne ze sebe i mikroplast, který následně putuje z kanalizace až do řek či moří. Ve vodním prostředí pozřou mikroplast ryby, které, díky potravinovému řetězci, doputují zpět k člověku (wdr.de, 2016). Krásná představa, že? 

Drobac a kol. (2020) uvádí druhy materiálů, jenž jsou vhodné pro uskladnění produktu, a navíc neškodí životnímu prostředí. Obaly z takových materiálů se pak řadí mezi tzv. zelené obaly. Příkladem zeleného obalu je obal z bambusu, mořské řasy či kukuřičného škrobu, a další. Jednou z novinek je např. pěna na holení, jejíž obal je rozpustný v proudu vody.

Klasickými alternativami plastových obalů jsou třeba sklo či hliník. Sklo, jakožto rival plastu, je oproti plastu opakovatelně použitelné, až do nekonečna. Výhod skla existuje celá škála, jednou z nich je možnost vyvaření, či neměnnost tvaru. Bohužel, má i sklo své nevýhody, je totiž náchylnější vůči rozbití, má mnohonásobně vyšší váhu, a jeho transparentnost může ovlivnit obsah při vystavování slunečnímu záření. (Potůčková, 2020)

Další alternativou může být kov – konkrétně hliník či pocínovaný plech. Hliník i plech mají stejné, jak pozitivní, tak i negativní stránky. Kovový obal dokonale chrání před slunečním zářením i vzduchem, a navíc zamezuje přenosu pachů mezi vnitřním a vnějším prostředím obalu. I kovový obal je recyklovatelný a nabízí možnost jeho vyvaření z důvodu dezinfekce. Ale narozdíl od skla, je skoro nemožné jej rozbít. Tento druh obalu však má i svá negativa, působí méně luxusně, jak obal ze skla. Dalším z negativ je jeho vysoká cena, a to, jak pro výrobce, tak i pro spotřebitele. (Potůčková, 2020)

Pokud existují materiály nahrazující plastové obaly, proč tedy nejsou dostupné na trhu? Dle Mehna a Vogta (2020) jsou problémem dodatečné náklady, které odrazují spotřebitele od koupi těchto alternativních produktů. Společnost se však pohybuje, čím dál tím rychleji k budoucnosti s menší koncentrací plastů.

Rozdíly v nákladech například mezi Evropou a USA vznikají mimo jiné kvůli směnným kurzům, daňovým sazbám či poplatkům za export či import. Obecně platí, že kosmetika bývá v Evropě dražší, než v USA. Jedním z důvodů rozdílů je vyšší daňové zatížení kosmetických výrobků v Evropě, což může zvýšit náklady pro koncové spotřebitele. K tomu mnoho evropských zemí uplatňuje přísnější předpisy v oblasti testování kosmetických přísad i jejich obalů. Celkově lze konstatovat, že i přes rozdíly v nákladech na kosmetiku, mezi Evropou a USA, je důležité analyzovat ceny individuálně a zohledňovat faktory jako jsou daně, směnné kurzy a cenové strategie jednotlivých značek. (Smith, 2023)

Výsledná cena obalu záleží na několika faktorech: velikost, design, materiál, místo výroby či dovozní náklady. Pokud se však zaměříme jen na materiál obalu, pak je nejlevnějším obal plastový. Není nutné tvrdit, že všechny plasty jsou špatné. Důležitou roli hraje také skladování či využití konkrétního typu plastu na konkrétní produkt, a vzájemné interakce. Sklo, kov, i nějaké další materiály a suroviny jsou hodnoceny nejen na základě pořizovací ceny, ale také na základě ekologické myšlenky, která je reprezentuje.

Ve výsledku je důležité zohlednit, zda se, prvotní investice pořízení ekologického materiálu a zavedení nových postupů, vůbec výrobci vyplatí. S ohledem na dlouhodobé hledisko, se výrobci otevřou dveře do nových segmentů trhu a rozšíří se mu pole působení potencionálních zákazníků, kteří si za ekologickou variantu připlatí (Segal, 2023). A co Vy? Budete mezi nimi?

Zdroje:

Berger, P. D., Chheda, B. K., a Minocha, D. (2019). Packaging–An important marketing tool for brands. International Journal of Applied Management Science. Dostupné 5.3.2024 z: https://www.gphjournal.org/index.php/ams/article/view/203/103

Drobac, J., Alivojvodic, V., Maksic, P., a Stamenovic, M. (2020). Green face of packaging – sustainability issues of the cosmetic industry packaging. MATEC Web Conf. 318,0122. Dostupné 12.3.2023 z: https://doi.org/10.1051/matecconf/2020318

Mehn, A. ., & Vogt, V. O. N. . (2020). Plastic In Skincare Cosmetics: An Investigation of the Acceptance of Plastic Packaging and Micro-Plastics When Buying Skincare Products. Dostupné 12.3.2023 z: https://doi.org/10.33422/ijarme.v3i3.499

Potůčková, A. (2020). Na obalu záleží aneb, jak a kde pořídit obaly na domácí kosmetiku. Dostupné 12.3.2024 z:https://annapotuckova.cz/obaly-na-kosmetiku/

Segal, M. (2023). Consumers Willing to Pay 12% Premium for Sustainable Products: Bain Survey. Esgtoday. Dostupné 12.3.2024 z: https://wsww.esgtoday.com/consumers-willing-to-pay-12-premium-for-sustainable-products-bain-survey/

Smith, A. (2023). Jak se liší náklady na kosmetiku mezi Evropou a USA? Quora. Dostupné 5.3.2024 z: https://www.quora.com/How-does-the-cost-of-cosmetics-compare-between-Europe-and-the-USA/answer/Anna-Smith-2799

Wdr.de (2016). Mikroplastik-Aus dem Badezimmer auf den Speiseplan. Dostupné 12.3.2024 z: https://dpublication.com/journal/IJARME/article/view/499/325


Posted

in

by

Tags:

Comments

15 komentářů: „S plasty pryč! Anebo ne?“

  1. Adéla Hendrychová avatar
    Adéla Hendrychová

    Příspěvek o ekologických obalech na kosmetiku je z mého pohledu aktuální a je důležité zvýšit povědomí o této problematice, aby více firem hledalo ekologičtější alternativy. Bohužel je stále málo firem, které se volbou obalu z hlediska ekologie zabývají, což je patrné už jen při vstupu do drogerie.

    Za zmínění příkladu z praxe stojí společnost Lush, která vyrábí přírodní produkty, ale také dbá na udržitelnost cestou obalů. 

    Lush nabízí „NAHATÉ PRODUKTY“, které při zakoupení nejsou v obalu. K něm si jejich uživatel může zakoupit nádobku, která bude sloužit jako jejich budoucí obal. Samotné nádobky jsou navrženy tak, aby byly recyklovatelné nebo opakovatelně použitelné, jelikož jsou vyráběny z korku nebo kovu. 

    Zároveň Lush nabízí možnost „BRING IT BACK“ pro produkty, které nejsou v pevné formě, aby mohly být umístěny do korkových nebo kovových nádobek (například krémy, šampony, masky atd.). Zákazníci obdrží slevu 10 Kč ze svého nákupu za vrácení nádobky, nebo mohou využít nabídku, že pokud vrátí 5 prázdných plastových nádobek, obdrží zdarma čerstvou masku. Tento faktor jistě motivuje zákazníky k tomu, aby nádobky nevyhazovali, ale vraceli je do vybraných prodejen.

    Společnost Lush vyrábí veškeré plastové nádobky z černého plastu obsahujícího recyklovatelný materiál – polypropylen. Tento postup je zvolen z důvodu, že recyklovatelnou surovinu (nádobky) není nutné třídit podle barev. Díky tomu je možné recyklovat 100 % vrácených nádobek a společnost tak má plnou kontrolu nad recyklováním a nádobky jsou recyklovány v uzavřeném cyklu (LUSH, 2024).

    Z tohoto příkladu lze vyvodit, že pokud společnost skutečně chce snižovat svou ekologickou stopu, najde si cestu. Lush je příkladem úspěšné implementace této filozofie.

    ZDROJ: LUSH (2024). BRING IT BACK – Recyklace ve stylu Lush. Dostupné 09.04.2024 z https://www.lush.com/cz/cs/a/bring-it-back-our-new-look-recycling-scheme

    To se mi líbí

  2. Tereza Mastíková avatar
    Tereza Mastíková

    Článek autorek hodnotím jako velmi povedený. Líbí se mi, že upozorňují na problematiku mikroplastů, o kterých se hovoří jako o velkém problému 21. století. „Předpokládá se, že každý člověk denně konzumuje mikroplasty přibližné velikosti kreditní karty” (Pavlacká, 2024). Jedná se tedy o velké množství mikroplastů, o kterém častokrát lidé ani neví, že kosmetika či potraviny obsahují.  

    Osobně vidím potenciál v bezobalových produktech a vratných obalech nejenom v kosmetice. Některé kosmetické značky tento systém už navedly. Příkladem je například značka Lush, která prodává bezobalové šampony či mýdla. Zavedly též možnost, že když zákazníci donesou do prodejny 5 prázdných kelímků, dostanou zdarma některou z jejich čerstvých masek, která je na několik použití. Díky této nabídce bylo v roce 2020 zrecyklováno 375 tisíc kelímků (Arome.cz, 2021). Ne všechny značky však vracení obalů podporují. Jedná se například o značku Nobilis Tilia, která tak nečiní z důvodu, že vracení obalů na velké vzdálenosti nevnímá jako ekologické řešení. To je určitě zajímavý pohled na věc a též s ním částečně souhlasím. Myslím si, že například u již zmíněné značky Lush je vracení obalů vhodné, neboť zákazníci mohou obaly vrátit na prodejně a nemusí tak zasílat obaly přes celou republiku. To by nebylo kvůli dopravě a balení ekologické ani ekonomické.  

    Jako nejvhodnější a nejekologičtější způsob osobně vnímám bezobalovou kosmetiku v ideální případě od lokálních značek, protože v tom případě produkt nemusel cestovat velkou dálku.  

    Zdroje: 

    Pavlacká, (2024). Jsou mikroplasty problémem naší doby? Dostupné 9.4.2024 z https://www.milujubio.cz/smartblog/61/Jsou-mikroplasty-probl%C3%A9mem-na%C5%A1%C3%AD-doby– 

    Arome.cz, (2021). Vrať mě zpět. Kosmetické značky, které chtějí své obaly. Dostupné 9.4.2024 z https://www.arome.cz/clanky/kosmeticke-znacky-ktere-recykluji-sve-obaly/ 

    To se mi líbí

  3. Kateřina Soukupová avatar
    Kateřina Soukupová

    Dobrý den,

    Váš blogový příspěvek je velmi podnětný a krásně napsaný. Vím, že je toto téma v posledních letech velice probírané, ale Vaše podání daného tématu bylo zcela ojedinělé. Přesto bych ale ráda něco, co v tomto blogovém příspěvku nezaznělo, doplnila.

    Myslím si, že je potřeba snížit množství používaných plastových obalů v naší společnosti a pokusit se je nahradit jinými alternativami. Jistou možností, jak omezit používání plastových obalů ve společnosti, by bylo zavedení systému vracení obalů. Tento princip již v České republice funguje, například firma Nebaleno Solutions, s.r.o. své produkty (potraviny, kosmetiku atd.) zdarma rozváží ve skleněných lahvích a zavařovačkách, přičemž při předání nové objednávky mají zákazníci možnost dát kurýrovi prázdné obaly (Nebaleno.eu, 2020). Za vrácení prázdných obalů pak kurýr odečte dané osobě z ceny nákupu zálohu (Nebaleno.eu, 2020). Nebo dané osobě vyplatí zaplacenou zálohu v hotovosti (Nebaleno.eu, 2020). Podobným způsobem fungují různé malé obchůdky a e-shopy na trhu (Drlíková, 2018).

    Je však nutné podotknout, že způsob vracení obalů nemusí vyhovovat všem. Někdy totiž vracení obalů znamená, že dotyčný po spotřebování produktu poběží na poštu a zašle zabalené prázdné obaly firmě zpět, přičemž bude čekat na vrácení zálohy. Je teda třeba klást důraz i na to, z jakého e-shopu si potřebné věci objednáváme a jakým způsobem je možné dané obaly vrátit.

    Zdroje:

    Drlíková, P. (2018). Kosmetika bez obalu: Víme, kde ji seženete!. Dostupné 12.4.2024 z: https://www.prozeny.cz/clanek/kosmetika-bez-obalu-vime-kde-ji-sezenete-50785

    Nebaleno. eu. (2020). Jak naše rozvozy fungují. Dostupné 12.4.2024 z: https://www.nebaleno.eu/navigacni-lista/jak-nase-rozvozy-funguji/

    To se mi líbí

  4. Sabina Drdová avatar
    Sabina Drdová

    Tento článek se detailně zabývá problematikou plastových obalů v kosmetickém průmyslu a nabízí řešení prostřednictvím alternativních materiálů k udržitelnější budoucnosti. Je zajímavé, jak autorky zdůrazňují důležitost ekologického přístupu k obalům a uvádí konkrétní příklady materiálů, jako jsou bambus, mořské řasy nebo kukuřičný škrob.

    Autorky důkladně popisují výhody a nevýhody jednotlivých materiálů, jako je sklo nebo kov, a poukazují také na faktory, které ovlivňují cenu obalu. Nejvíce mě zaujala diskuse o rozdílech v cenách kosmetiky mezi Evropou a USA a důvody, které stojí za těmito rozdíly.

    Je povzbudivé vidět, že výrobci a spotřebitelé jsou stále více zaměřeni na udržitelnost a ochranu životního prostředí. Zdůrazňuje se, že přechod k ekologickým materiálům a novým postupům ve výrobě může být zpočátku náročný, ale v dlouhodobém hledisku se vyplatí jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Je důležité si uvědomovat, že přechod k ekologickým obalům není jen morální povinnost, ale také dlouhodobě ekonomicky výhodným krokem.

    Zároveň by bylo vhodné se zaměřit i na některé problémy spojené s přechodem na ekologické obaly. Například, i když se mnoho spotřebitelů snaží podporovat udržitelnější produkty, stále může být obtížné získat přístup k těmto alternativám, zejména v méně rozvinutých regionech nebo ve společnostech s nižším příjmem.

    Celkově je článek velmi informativní a inspirativní. V závěru článek vybízí k zamyšlení nad důležitou otázkou, jak můžeme svými volbami ovlivnit snižování negativních dopadů kosmetického průmyslu na životní prostředí. Je to povzbuzující poselství pro budoucnost, které nás vede ke snaze o trvale udržitelnější kosmetický průmysl.

    To se mi líbí

  5. Vojtěch Esterka avatar
    Vojtěch Esterka

    Nejprve bych chtěl autorky pochválit za velmi pěkný úvod blogu, který mi velmi dobře vykreslil probíranou tématiku. V návaznosti na úvod se ale bohužel přiznám, že nad tím takto jako spotřebitel nepřemýšlím. Nevím, jestli je to můj alibismus, ale rozhoduji se podle toho, co znám nebo jsem už někde viděl. Tím chci říct, že u mě je velkým faktorem reklama a mediální kontakt ohledně alternativ, které šetří životní prostředí. Bohužel je těžké marketingově konkurovat korporátům, které mají vybudovaný Brand a jsou zaryty do hlav spotřebitelů na úroveň: „Na čištění zubů používám vždy pastu X.“

    Článek zmiňuje různé alternativy, které jsou přijatelnější v ohledu pro životní prostředí. Bohužel to s sebou nese otázku, jestli jsou tyto alternativy přijatelnější i pro spotřebitele, což může být hlavní kámen úrazu. Dle mého názoru je nejdůležitější se vyhýbat čemukoliv, co je na jedno použití. A snažit se kupovat produkty, které jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů nebo jsou zabaleny v recyklovaných obalech, protože jaký smysl má recyklace, pokud nekupujeme recyklované produkty?

    Na tento článek si určitě vzpomenu, až mi nějaké kosmetika doma dojde. Co ale ostatní, kteří článek nečetli… Možná by bylo vhodné, aby takové informace byly dostupné širší veřejnosti, třeba prostřednictvím kampaní veřejné osvěty nebo lepší dostupnosti alternativních produktů v obchodech. Důležité je, abychom si uvědomili, že i malé změny ve spotřebitelských návycích mohou mít velký pozitivní dopad na životní prostředí.

    Zdroj: Sklo, nebo recyklovaný plast? Co je lepší? Dostupné 16.04.2024 z: https://www.nila.cz/blog/archiv/osveta/sklo-nebo-recyklovany-plast-co-je-lepsi/

    To se mi líbí

  6. Pavlína Beránková avatar
    Pavlína Beránková

    Autorky se v tomto článku velmi poutavým a zajímavým způsobem zabývají problematikou plastových obalů na kosmetických produktech a současně i možnými alternativními materiály, které mohou plasty nahradit. Mě osobně tento článek velmi zaujal a dovedl k myšlence, že jsem vlastně nikdy nad touto problematikou moc nepřemýšlela, automaticky jsem šla do drogerie a koupila produkt, který mi došel, nebo mě zaujal svými vlastnostmi či vzhledem obalu.

    Dle mého názoru se stává čím dál tím více populární bezobalová technika, která přináší pozitivní přínosy v oblasti snižování ekologických stop. Nebo také vratné obaly, které lze dále využít. Možnost vrácení obalů byla zavedena například u značky Lush, nebo tuto možnost nabízí také Weleda, ta se však stará o následné zpracování obalů a nepoužívá je k dalšímu doplnění (Arome.cz, 2019).

    Co se týká samotných alternativ, tak mě osobně nejvíce zaujali alternativní materiály jako kukuřičný škrob nebo bambusová vlákna, která, jak jsem následně zjistila, mají další využití v oblasti kompostování. V tomto procesu se materiál může rozložit na takzvaný humus, který se může využít jako přírodní hnojivo (Hrášek v lusku, 2023).

    Současně se mi na článku také líbilo, že autorky zdůraznily potenciál alternativních materiálů v kontextu vyšších nákladů jako důvod, proč se tyto alternativy neujaly rychleji.

    Zdroj:

    Arome.cz, (2019). Bezobalová kosmetika: Je lepší a levnější než klasická? Dostupné 16.4.2024 z https://www.arome.cz/clanky/bezobalova-kosmetika/

    Hrášek v lusku. (2023). Ekologické plastové obaly na kosmetiku: Z čeho mohou být vyrobeny? Dostupné 16.4.2024 z: https://hrasekvlusku.cz/ekologicke-plastove-obaly-na-kosmetiku-z-ceho-mohou-byt-vyrobeny/

    To se mi líbí

  7. Eva Šírová avatar
    Eva Šírová

    Autorky zvolily velmi poutavé téma, a to plastové obaly v kosmetickém průmyslu. Ačkoliv se v dnešní době velmi dbá na udržitelnost, a i v drogeriích můžeme pomalu registrovat první náznaky, domnívám se, že lidé stále toto odvětví lehce opomíjejí.

    V současné době fungují na území ČR tzv. obchody bez obalu, které se snaží šířit politiku Zero waste. V bezobalových prodejnách lze nakoupit produkty do vlastních znovupoužitelných nádob (nejčastěji sklenice). Tak se předchází vzniku zbytečného odpadu z jednorázových obalů. Zákazník tedy přijde do prodejny se svou nádobou, která je zvážena a následně se může pustit do nákupu. Při placení se pak zohledňuje váha nádoby. Tyto prodejny nabízí rozmanitý sortiment produktů, od potravin až po eko kosmetické a drogistické zboží. I samotné portfolio kosmetických výrobků je opravdu široké, je zde možné nakoupit např. mýdla, šampóny, krémy a balzámy na rty v udržitelných obalech. Dále zde je možné pořídit i jiné drogistické potřeby jako prací prášky, gely a další čistící prostředky (Bezobalu.org, 2023). V Ústí nad Labem se nachází obchod Špajz, který také odpovídá hodnotám Zero waste.

    Celkově si myslím, že článek je zajímavý a obsahuje důležité informace o problematice plastových obalů v kosmetickém průmyslu. Osobně bych, ale do článku doplnila nějaké příklady kosmetických značek, které se snaží své produkty plnit do udržitelných obalů.

    Zdroj:

    Bezobalu.org. (2023). Proč to děláme? Dostupné 16. 4. 2024 z https://bezobalu.org/proc-to-delame/

    To se mi líbí

  8. Kristýna Syryčanská avatar
    Kristýna Syryčanská

    Skvělý příspěvek, jsem za něj ráda! Článek je skutečně dobře napsaný a podrobně se věnuje problematikám plastových obalů v kosmetickém průmyslu. V článku je zmínka o mikroplastech obsažených přímo v kosmetických produktech. Rozvinutí této problematiky by poskytlo čtenářům komplexnější pohled na celkový dopad plastů v kosmetice. Proč bychom se měli zaměřovat pouze na obaly, když je zde možnost prozkoumat i samotné produkty a jejich vliv na životní prostředí a zdraví spotřebitelů? Myslím si, že rozšíření článku o téma mikroplastů v kosmetice by bylo vítaným doplněním a přispělo by k širšímu povědomí o tomto důležitém tématu.

    V dnešní době si více uvědomujeme dlouhodobé problémy spojené s mikroplasty a jejich vlivem na životní prostředí i lidské zdraví. Je pravda, že mikroplasty byly v kosmetických produktech přítomny dlouhou dobu a jejich eliminace z produktů je klíčová. Přeci jen už si při nákupu produktu nehceme vzpomenout na virální video o těch ubohých želvách a rybách, které bojují o život kvůli vysokému množství plastových obalů nacházející se v oceánu.

    Stále více kosmetických značek přebírá odpovědnost a začíná vyrábět produkty bez mikroplastů. Značky jako Weleda nebo Alverde jsou skvělými příklady toho, jak lze dosáhnout ekologičtějších a udržitelnějších alternativ. Značka Alverde se dokonce snaží minimalizovat použití obalů a prosazuje zero waste principy. 

    Rozhodla jsem se zdůraznit tyto dvě značky, protože je sama používám a jsem ohromena jejich kvalitou a zároveň absencí mikroplastů. Tato informace pro mě byla nová a příjemně mě překvapila. Příště, když si zakoupím produkty od těchto značek, budu mít lepší svědomí, že podporuji výrobky, které nejen mi prospívají, ale také přispívají k ochraně životního prostředí, jako jsou želvičky.

    Zdroj: 

    Fariantano.com (2021) Mikroplasty v kosmetice: kde se skrývají a jak se tomu vyhnout. Dostupné 17.4.2024  https://feriantano.com/cs/articles/197-microplastics-in-cosmetics-where-it-s-hiding-and-how-to-avo

    dm.cz (2024) Zero waste kosmetika: Méně odpadu v koupelně. Dostupné 17.4. 2024 https://www.dm.cz/inspirace-a-poradenstvi/pece-o-plet-a-telo/zero-waste-kosmeticke-produkty-2210880

    welade.cz (2024) Udržitelnost je důležitou součástí naší identity. Dostupné 17.4. 2024 https://www.weleda.cz/o-welede/nasa-zodpovednost/sustainability

    To se mi líbí

  9. Jana Kálalová avatar
    Jana Kálalová

    Jakožto uživatelkou kosmetických výrobků mě článek zaujal. Již dříve jsem se nad tématem zamýšlela a oceňuji, že se tento článek věnuje tomuto důležitému problému. Osobně si myslím, že zmiňované téma je velmi důležité a přínosné pro každého, kdo se zajímá o udržitelnost a chce vědomě přispívat k lepší budoucnosti naší planety.

    Líbí se mi, že článek popisuje, jak tradiční plastové obaly zatěžují životní prostředí, ale i dokonce jak mohou nepříznivě ovlivňovat naše zdraví prostřednictvím mikroplastů. To je informace, která není, až tak často zmiňovaná a dle mého názoru by se měl klást větší důraz na tyto skutečnosti.

    Alternativy jako obaly z bambusu, mořské řasy, nebo biologicky rozložitelné materiály jsou působivé a ukazují, že existují skutečné možnosti k udržitelnějšímu řešení. Nicméně, přestože jsou tyto materiály přátelské k životnímu prostředí, článek správně poukazuje na to, že vyšší náklady spojené s jejich výrobou mohou být pro mnoho spotřebitelů odrazující. Přechod na ekologické obaly vyžaduje společnou snahu výrobců i spotřebitelů. Výrobci musí být ochotni investovat do udržitelných řešení a spotřebitelé musí akceptovat mírně vyšší ceny.

    Ekologické problémy trápí naši planetu. Článek nám ale ukazuje, že i obyčejní lidé můžou hrát důležitou roli v ochraně životního prostředí. I malé změny v nákupních návycích můžou mít v součtu značný dopad. Společná snaha o udržitelnější chování tak může vést k pozitivním změnám pro nás i pro budoucí generace.

    To se mi líbí

  10. Markéta Červená avatar
    Markéta Červená

    Vrácení obalů od vypotřebovaných produktů zpět výrobci je skvělou iniciativou, která přináší mnoho pozitivních dopadů. Tato praxe nejenže pomáhá snižovat množství odpadu, který končí na skládkách, ale také podporuje recyklaci a opětovné využití materiálů. Při vracení použitých obalů zpět výrobci, se otevírá cesta pro efektivnější a udržitelnější výrobní procesy.

    Programy na vrácení obalů mohou navíc motivovat spotřebitele k ekologičtějším nákupním rozhodnutím. Slevy nebo odměny za vrácení obalů podporují vědomé chování a pomáhají vytvářet komunitu zákazníků, kteří dbají na životní prostředí. Takové iniciativy signalizují zodpovědnost výrobců a jejich závazek k udržitelnému rozvoji, což přispívá k lepší budoucnosti pro naši planetu a pro další generace. Je skvělé vidět, že kosmetické společnosti přebírají odpovědnost za své produkty a snaží se minimalizovat svůj ekologický dopad.

    Existuje několik kosmetických značek, které aktivně podporují programy na vrácení obalů od vypotřebovaných produktů. MAC Cosmetics nabízí program „Back to MAC“, ve kterém zákazníci mohou vrátit šest prázdných obalů od výrobků této značky a získat jako odměnu zdarma nový produkt. Pokud jsou tyto materiály schopny projít recyklací, budou zpracovány, očištěny a znovu použity k výrobě nových materiálů, případně mohou být v některých situacích využity k výrobě nových produktů MAC. To, co není schopno projít recyklací, bude přeměněno na energii. (MAC Cosmetics, 2024) Kiehl’s má charitativní program „Future Made Better“, jehož jeden z pilířů je i recyklační program, který umožňuje zákazníkům vrátit prázdné obaly a získat jako odměnu slevu na příští nákup. Přinesete-li prázdné obaly od výrobků Kiehl’s do jakéhokoli z prodejen Kiehl‘s, obdržíte za každý obal razítko na recyklační kartičku. Razítka pak můžete vyměnit za mini produkty dle vlastního výběru Celkem můžete nasbírat 11 razítek, což odpovídá 11 prázdným obalům a obdržíte 10 mini produktů. Od roku 2009 bylo recyklováno více než 11 milionů prázdných obalů Kiehl´s. (Kiehl’s, 2024) Lush v rámci jeho programu „BRING IT BACK“ vybírá jeho typické černé kelímky, které přinesete zpět do prodejny, a ty se poté odvážejí do Británie, kde je umyjí, nadrtí a vyrobí z nich nové. Kelímky jen musí mít víčko a být umyté. V Lushi můžete odevzdat i víčka průhledných lahví nebo malé kelímky na vzorečky. (Arome, 2021)

    Podobný recyklační program má i výrobce zubních kartáčku Curaprox, který od roku 2017 podporuje sběr a recyklaci použitých kartáčků na zuby, ale bohužel jen na Slovensku. Po jednom roce od zahájení projektu bylo sesbíráno 35 000 použitých zubních kartáčků, v dalším roce bylo vybráno už více než 100 000 použitých zubních kartáčků. Sběrná místa, kde je možno vracet použité zubní kartáčky, nabízejí jako odměnu za ekologický přístup slevu 5 eurocentů na nákup nového zubního kartáčku. (Veolia, 2024)

    Znovu naplnitelné kosmetické produkty představují inspirativní a udržitelný přístup ke kráse. Tato inovativní řešení nejenže pomáhají snižovat množství odpadu, který produkujeme, ale také podporují dlouhodobě udržitelný životní styl. Navíc, koncept znovu naplnitelných produktů poskytuje spotřebitelům větší kontrolu nad tím, co používají a jakým způsobem nakládají s odpady. Mezi značky, které nabízejí znovu naplnitelné produkty, patří např. již zmiňovaný Lush, Líčírna organics nebo Lobey, krerá nabízí náhradní náplň zvanou ReSáček, navíc firma Lobey je česká značka přírodní funkční kosmetiky, která obsahuje vysoce kvalitní přírodní složky a vysoký podíl aktivních látek, jejichž účinky byly prokázány studiemi. (Lobey, 2024)

    Je skvělé vidět, jak se stále více kosmetických značek obrací k tomuto trendu a nabízí spotřebitelům možnost volby mezi tradičními a udržitelnými produkty, což představuje jasnou cestu k udržitelnější budoucnosti krásy, prospěšnou jak pro nás, tak pro naši planetu.

    Arome. (2021). Vrať mě zpět. Kosmetické značky, které chtějí své obaly. Dostupné 19. 4. 2024 z: https://www.arome.cz/clanky/kosmeticke-znacky-ktere-recykluji-sve-obaly/

    Kiehl’s. (2024). Recyklační program. Dostupné 19. 4. 2024 z: https://www.kiehls.cz/recyklacni-program/recyklacni-program.html

    Lobey. (2024). ReSáček – náhradní náplň. Dostupné 19. 4. 2024 z: https://www.lobey.cz/resacek/

    MAC Cosmetics. (2024). Back to MAC. Dostupné 19. 4. 2024 z: https://www.maccosmetics.cz/back-to-mac

    Veolia. (2024). Cirkulární ekonomika se prosazuje i v dentální hygieně! Dostupné 19. 4. 2024 z: https://www.veolia.cz/cs/cirkularni-ekonomika-se-prosazuje-i-v-dentalni-hygiene

    To se mi líbí

  11. Barbora Vágnerová avatar
    Barbora Vágnerová

    S plastovými obaly se setkáváme všichni každodenně, ať už chceme, nebo ne. Jsem ráda, že autorky článek pojaly praktickým způsobem a snažily se zároveň přiblížit, jak je to s těmi škodlivými mikroplasty, o kterých slýcháváme už odjakživa. Díky článku teď vím, jaké konkrétní existují alternativní varianty a z jakého důvodu je moc často nevidím na trhu, tedy že pro výrobce jsou evidentně značně nákladnější a tím by přirozeně zvýšily cenu daného produktu. Stejně tak jsem ráda, že se autorky alespoň dotkly problematiky praktičnosti takovýchto obalů, respektive, že například kovové a skleněné obaly kosmetiky by pravděpodobně ztratily zájemce díky své nadměrné váze.

    Z mého pohledu by to pro každého z nás mělo být racionální jednoduché rozhodnutí: Pokud musím jednorázově investovat více, ale přispěju tím v dlouhodobém horizontu ke snížení plastového odpadu, ba dokonce dokážu svým rozhodnutím omezit výskyt mikroplastů, pak je to jednoznačně mnohem lepší, než-li kupovat stále dokola plastové obaly. Celá tato problematika plastových obalů ale podle mě nemá jednoznačné východisko toho typu, že bychom měli kompletně omezit plastové obaly a nahradit je jinými. Plastové obaly mají dost výhod jako například nízká hmotnost, těsnost, odolnost a nízké výrobní náklady. Lepším počátečním řešením je podle mě pomalu rozšiřující se trend mezi výrobci kosmetiky prodávat znovu naplnitelná balení. Teoreticky by díky tomu došlo ke snížení zmíněné nadprodukce plastů a plastového odpadu a zároveň spotřebitelé ušetří pár korun při každé koupi produktu bez obalu.

    To se mi líbí

  12. Kateřina Siblíková avatar
    Kateřina Siblíková

    Příspěvek je dle mého názoru velmi povedený, tento názor sdílím se zbylými komentujícími. Vyzdvihnout bych chtěla hlavně úvod článku, který mě o tématu donutil přemýšlet z osobního pohledu/přístupu. Dále cením uvádění odbornějších zdrojů, kterými je daná problematika podložena.

    Má rutina zahrnuje jak běžné produkty v plastových obalech, tak ty ekologicky méně zatěžující. Osobně mám velmi ráda značku Purity Vision, která má většinu obalů ze skla a dělá je tak, aby se daly dále využívat. Tato značka má také certifikáty Fair for life a FAIRTSA, které zajišťují férové jednání při získávání surovin. Samozřejmostí je také certifikace Bio či Cruelty Free. Například jejich kokosový olej, lze zakoupit ve skleničce, kterou můžete následně využívat při pití ledové kávy či limonád. Produkt tak má pro spotřebitele určitou přidanou hodnotu. Sklenice z produktů lze také využít při uskladňování potravin, pro nákup v bezobalových obchodech, jako květináče či pro přípravu oblíbených dezertů. Osobně mám velmi ráda jejich květinové vody, které se prodávají ve skleněných nádobách různých velikostí, včetně možnosti velkého balení na doplnění. Nádoby s rozprašovačem tedy znovu doplním nebo využívám na rosení květin. (Purityvision.cz, 2024)

    Chtěla bych také podotknout, že produkty, které jsou bezobalové či mají jiný než plastový obal, jsou čím dál tím více dostupné v běžných obchodech. Preference spotřebitelů tedy nutí firmy být ekologičtější. Příkladem mohou být tuhé šampony, pleťová mýdla či opakovaně plnitelné deodoranty. (dm.cz, 2024)

    dm.cz. (2024). Zero waste kosmetika: Méně odpadu v koupelně. Dostupné 27. 4. 2024 z: https://www.dm.cz/inspirace-a-poradenstvi/pece-o-plet-a-telo/zero-waste-kosmeticke-produkty-2210880?%2Finspirace-a-poradenstvi%2Fpece-o-plet-a-telo%2Fzero-waste-kosmeticke-produkty-2210880=&origin=product-search-content

    Purityvision.cz. (2024). O nás. Dostupné 27. 4. 2024 z: https://www.purityvision.cz/bio-kvetinove-vody

    To se mi líbí

  13. Petr Poupě avatar
    Petr Poupě

    Velmi pěkně napsaný článek. Podobně jako v případě využívání plastů v kavárnách, resp. jeho snižování, mě velmi těší, že je tento trend využíván i v oblasti kosmetiky. Autorky se věnují této problematice opravdu detailně a představují hned několik alternativ k plastovým obalům. Jelikož v samotném článku, tak i v následných komentářích bylo řečeno už opravdu hodně, zaměřil jsem se na jednu určitou zmínku v článku, která mě zaujala. A to konkrétně obaly z bambusu. Když se řekne bambus, automaticky se mi vybaví ta roztomilá, chlupatá, trochu neohrabaná, ale také velmi ohrožená stvoření. Nevím, jestli to mám takto jen já, ale právě kvůli pandám se mi nechce kupovat žádný produkt, který nějakým způsobem využívá bambus. Na světě je už jen méně než 2000 jedinců, i když se tento počet pomalu zvedá (Discover Wildlife, 2023). Předpokládám, že je známo, že pandy se živí jen a pouze bambusem a právě úbytek této suroviny je jedním z důvodů, proč jsou pandy tak ohrožené. Když tedy vidím v obchodech výrobky z bambusu, nemůžu se zbavit dojmu, že pandám zkrátka bereme jejich jídlo a děláme si z něj ponožky nebo obaly na kosmetiku. Díky tomuto článku jsem se na toto téma podíval trochu blíže. Možná je toto běžně známý fakt a já jsem si do této doby něco naivně představoval, ale k mému částečnému uklidnění jsem zjistil, že bambus využívaný jako náhrada plastových či jiných obalových materiálů, neslouží pandám jako potrava (Rush Organics, 2021; WWF, 2024). Dokonce firmy zaměřující se na pro životní prostředí šetrnější produkci a využívající bambus (Pandoo, Cheeky Panda) kolikrát využívají pandu ve svém logu či názvu. Samy potom na svých stránkách zmiňují, že se jedná o typ bambusu, kterým se pandy neživí a naopak zvýrazňují výhody tohoto materiálu, jako například šetrnost k životní přírodě a k naší pokožce, jeho schopnost absorbovat velké množství oxidu uhličitého, jeho recyklovatelnost a biologická rozložitelnost, nebo že bambus roste velmi rychle a jedná se tedy o poměrně udržitelný materiál (ECOprodukty, 2024; Eco Revolution, 2024). Nevím, jestli (pro mě) toto nové zjištění nějak změní můj postoj ke kupování výrobků s bambusem, ale když teď nějaký výrobek s bambusem uvidím, možná se na něj budu dívat trochu jinak.

    Zdroje:

    Discover Wildlife. (2023). Giant panda guide. Dostupné 30. 4. 2024 z: https://www.discoverwildlife.com/animal-facts/mammals/giant-pandas-facts

    ECOprodukty. (2024). Pandoo. Dostupné 30. 4. 2024 z: https://www.ecoprodukty.cz/vyrobce-pandoo

    Eco Revolution. (2024). Cheeky Panda. Dostupné 30. 4. 2024 z: https://www.ecorevolution.cz/znacka/cheeky-panda/

    Rush Organics. (2021). Are Bamboo Products Bad For Pandas?. Dostupné 30. 4. 2024 z: https://rushorganics.co.uk/blogs/rush-blogs/are-bamboo-products-bad-for-pandas

    WWF. (2024). Bamboo – impact on pandas and environment. Dostupné 30. 4. 2024 z: https://help.worldwildlife.org/hc/en-us/articles/360008012813-Bamboo-impact-on-pandas-and-environment

    To se mi líbí

  14. Veronika Moudrá avatar
    Veronika Moudrá

    Tento příspěvek je moc hezky napsaný a přináší zajímavé informace o tom, jak by pro nás, a hlavně pro přírodu bylo lepší, kdyby se kosmetické přípravky prodávaly v ekologičtějších obalech. V příspěvku je hezky popsáno, jak špatně plastové obaly působí nejen na životní prostředí, ale dokonce i na naši pokožku. Avšak si nejsem jistá, zda by si všichni spotřebitelé připlatili za ekologičtější obal. Mě by to osobně nevadilo. Já mám raději, když je obal například ze skla nežli z plastu. Vizuálně to v koupelně vypadá lépe, a navíc se mi již stalo, že některá značka i vybírala prázdné a nepoškozené obaly od kosmetiky a potom jsem od nich dostala slevu na další nákup jejich produktů.  

    Problematikou ekologičtějších obalů na kosmetiku a tím, zda jsou zákazníci ochotni si za tento obal připlatit se zabývala i studie Choi a kol. (2020). Ti ve své studii přišli na to, že produkty s ekologickým obalem se prodávají více než produkty s běžným plastovým obalem. Ukázalo se, že zjištění toho, že značka používá na některý z produktů ekologický obal mělo za příčinu větší poptávku a prodej dané značky. Použití ekologických obalů by mohlo být efektivní marketingovou strategií pro firmy v kosmetickém průmyslu.  

    Myslím si, že tento příspěvek vede k zamyšlení nad tím, zda jsou lidé ochotni přestoupit na jinou kosmetickou značku, která využívá ekologických obalů a tím snížit svou uhlíkovou stopu nebo zda zůstanou u jejich oblíbené značky, která i nadále využívá plastových obalů.

    Choi, S. a Lee, S. (2020). Eco-packaging and its market performance: UPC-level sales, brand spillover effects, and curvilinearity. Sustainability12(21), 9061.

    To se mi líbí

  15. Tereza Láchová avatar
    Tereza Láchová

    Oceňuji, že článek řeší velmi diskutované a zajímavé téma mikroplastů. Autorky představují alternativní řešení obalů na kosmetiku. Přestože tyto alternativy působí jako dobrá řešení, z mého pohledu jsou velice nepraktické. Když si představím kosmetiku, kterou používám denně, zdá se mi dokonce nebezpečné mít ji ve skleněném obalu. Hrozí totiž jeho rozbití, což je u skleněných produktů velmi jednoduché. Autorky také zmiňují, že existuje obal, který se rozpustí pod tekoucí vodou. Představa, že by se mi obal po kontaktu s vodou měl rozpustit, je znepokojující. Podobné nevýhody by měly i obaly z mořských řas a kukuřičného škrobu, které by se po kontaktu s vodou poničily. Tyto nevýhody vnímám ještě více při cestování. Jediné, co mě zaujalo, jsou hliníkové obaly, které působí, že by z praktického hlediska mohly být přívětivější, ovšem autorky zmiňují, že s těmito obaly jsou spojeny vyšší náklady. Mrzí mě, že autorky nezmínily například znovupoužitelné obaly, kdy si spotřebitel koupí produkt v recyklovatelném sáčku a obsah si přeleje do nádoby, která splňuje jeho požadavky. Další možností jsou firmy, které poskytují znovu naplnění prázdného obalu se slevou. To samozřejmě neřeší problém mikroplastů, které se uvolňují z plastových obalů. Ale věřím, že výrobci časem přijdou s novými obaly, které budou řešit jak uvolňování mikroplastů, tak i nevýhody skleněných obalů a obalů z přírodních materiálů.

    To se mi líbí

Napsat komentář