Společnost a životní prostředí

Šedá a dešťová voda: pro udržitelný život

Autoři: Malá, Mastíková, Trejbal

Jak často přemýšlíte o vodě, která proteče vašima rukama, když myjete nádobí? Nebo o té, která zmizí v odtoku po sprše? A co teprve voda, která se použije na splachování toalety – je opravdu nutné, aby byla pitná?

Voda je základem života, avšak není neomezeným zdrojem. Naše planeta má jen omezené množství sladké vody, kterou můžeme využívat. A toto množství se stále zmenšuje kvůli změně klimatu, znečištění, nadměrné spotřebě a plýtvání (Eea.europa.eu, 2018).

Jak můžeme chránit tento vzácný a cenný zdroj? Jak můžeme zajistit, aby každý měl dostatek pitné vody pro své potřeby? Jak můžeme snížit naši závislost na pitné vodě pro jiné účely? Možným řešením je využití dešťové a šedé vody. Pro podrobnosti o využití dešťovky se můžete obrátit na předchozí článek s názvem “Dešťová voda a její využití”. Zde se zaměříme na druhou alternativu. 

Šedá voda je voda, která byla použita pro domácí činnosti, jako je mytí nádobí, prádla nebo těla (Asio.cz, 2024). Na rozdíl od dešťové vody, která je závislá na počasí a může být omezená suchými obdobími, šedá voda představuje stálý zdroj. Její dostupnost je přímo spojena s každodenními domácími aktivitami, a je tak stejně konzistentní jako spotřeba pitné vody. Využití již použité pitné vody pro sekundární účely je vynikající nápad, který napomáhá udržitelnosti. 

Vody ze sprch a umyvadel patří mezi nejméně kontaminované a jsou ideální pro recyklaci (Asio.cz, 2024). Pro prevenci kontaminace je nezbytné instalovat dvojí rozvody, tedy oddělit potrubí pro šedou a pitnou vodu (Kraus, 2022a). K recyklaci šedé vody v domácnostech lze použít kompaktní čistírny. Odpadní voda prochází skrze filtr, který odstraňuje mechanické nečistoty a následně je směrována do reakční nádrže pro biologickou úpravu. Zde je umístěn membránový modul s aeračním systémem, který spolu s podtlakovým čerpadlem zajišťuje čištění vody a její přečerpání do akumulační nádrže pro další využití. Úpravou se šedá voda transformuje na tzv. bílou vodu, která je kvalitativně srovnatelná s dešťovou. Systémy pro využití šedé vody stojí cca 150 tisíc korun, nicméně s dotací Dešťovka lze ušetřit až 50 % (Asio.cz, 2024).

Jaké úspory přináší využívání šedé vody?

Čtyřčlenná rodina v průměru spotřebuje přibližně 500 litrů pitné vody denně. Na splachování toalety padne cca 208 litrů, denně za jednu osobu průměrně kolem 52 litrů (Kraus, 2022b). S instalací systému pro šedou vodu se denní spotřeba pitné vody sníží na cca 300 litrů, z nichž asi 250 litrů bude pocházet z koupelen a bude znovu využito. Toto množství postačí na splachování toalet a zavlažování zahrad. Domácnosti mohou díky šedé vodě (se zohledněním pouze spotřeby na splachování) ročně ušetřit zhruba 76 000 litrů vody, což při ceně 130 Kč/m3 představuje úsporu téměř 10 000 Kč. Hodnoty se liší dle domácích návyků a podmínek.

Dalším zajímavým a efektivním využitím odpadních šedých vod je využití jejich tepelného potenciálu skrze sprchový výměník. Tímto využitím mohou domácnosti ušetřit 7 až 10 000 Kč ročně, a zároveň snížit svou uhlíkovou stopu (Asio.cz, 2023a). S cenou systému od 19 až 49 tisíc Kč je toto řešení nejen efektivní, ale i ekonomicky výhodné. Tento systém, instalovaný do odtoku sprchy, umožňuje získávat teplo z odpadní vody, které se následně předává protiproudně protékající studené vodě, čímž snižuje zátěž ohřívače a energetickou náročnost domácnosti (Asio.cz, 2023b).

Úspora 10 milionů litrů a milion korun!?

Bytový projekt Botanica K od Skanska efektivně šetří vodu díky systému šedé vody, který za čtyři roky ušetřil přes 10 milionů litrů vody, což představuje úsporu přes 1 milion korun. Tento průkopnický projekt, oceněný za udržitelnost, přinášející nízké provozní náklady a vysokou efektivitu, inspiroval další výstavbu, jako je Modřanský cukrovar, kde se systém rozšiřuje i na praní prádla (Residential.skanska.cz, 2022).

Toto je cesta k udržitelnosti! Neplýtvejte vodou. Využívejte alternativní zdroje vody. Využívejte šedou vodu. Zachytávejte a využívejte dešťovou vodu. Využívejte dostupné dotace. Každá kapka se počítá!

Zdroje:

Asio.cz. (2024). Energie šedých vod. Dostupné 4. 3. 2024 z https://www.asio.cz/cz/p/81.energie-sedych-vod

Asio.cz. (2023a). Spočítali jsme, kolik je možné ušetřit při sprchování. Dostupné 23. 3. 2024 z https://www.asio.cz/cz/news/spocitali-jsme-kolik-je-mozne-usetrit-pri-sprchovani.1385

Asio.cz. (2023b). Sprchové výměníky, které spoří peníze. Dostupné 23. 3. 2024 z https://www.asio.cz/cz/news/sprchove-vymeniky-ktere-spori-penize.1375

Eea.europa.eu. (2018). Signály EEA 2018. Voda je život. Dostupné 7. 3. 2024 z https://www.eea.europa.eu/cs/publications/signaly-eea-2018-voda-je-zivot

Kraus, M. (2022a). Šedá voda a její využití v domě. Dostupné 23. 3. 2024 z https://www.zakra.cz/blog/co-je-seda-voda

Kraus, M. (2022b). Úspora vody na WC: Vše, co jste chtěli vědět a báli se zeptat. Dostupné 
23. 3. 2024 z https://www.zakra.cz/blog/uspora-vody-na-wc-vse-co-jste-chteli-vedet-a-bali-se-zeptat

Residential.skanska.cz. (2022). Systém šedé vody uspořil přes 10 milionů litrů pitné vody v hodnotě přesahující 1 milion korun. Dostupné 23. 3. 2024 z https://residential.skanska.cz/blog/system-sede-vody-usporil-pres-10-milionu-litru-pitne-vody-v-hodnote-presahujici


Posted

in

by

Tags:

Comments

11 komentářů: „Šedá a dešťová voda: pro udržitelný život“

  1. Kateřina Siblíková avatar
    Kateřina Siblíková

    Článek vystihuje aktuální problémy s využíváním pitné vody a možností jejích alternativ. Kromě již zmíněných oblastí je zalévání zahrad v letních měsících další problémovou činností. V průměrné sezóně je potřeba na zalévání jednoho metru čtverečního užitkové zahrady 340 litrů, v případě okrasných zahrad je to zhruba polovina (ceskestavby.cz, 2022). K zalévání je většinově využívána dešťová voda, nicméně již mnohokrát jsme se setkali s obdobími sucha a v takových případech většina zahrádkářů využívá právě pitnou vodu.

    Jedinečnou příležitostí v této problematice jsou domácí čističky odpadních vod. Mnoho domů či chatek v zahrádkářských koloniích již tento systém využívá, ať už kvůli ušetření nákladů za stočné či kvůli nemožnosti napojení na kanalizaci. Takto zařízené stavby mají možnost zužitkovávat přečištěnou vodu k zalévání rostlin (Floranazahrade.cz, 2024). Na trhu je dnes mnoho čističek, které dokáží vodu přečistit do požadované kvality a zároveň je voda skladována v nádrž pro budoucí využití. V ideálních podmínkách by tedy na zalévání rostlin nemusela být využívána pitná voda vůbec.

    Ceskestavby.cz. (2022). Kolik vody potřebuje vaše zahrada v jedné pěstitelské sezóně. Dostupné 10. 4. 2024 z: https://www.ceskestavby.cz/clanky/kolik-vody-potrebuje-vase-zahrada-v-jedne-pestitelske-sezone-30661.html

    Floranazahrade.cz. (2024). Vodou z čističky můžete i zalévat. Dostupné 10. 4. 2024 z:https://www.floranazahrade.cz/vodou-z-cisticky-muzete-i-zalevat/

    To se mi líbí

  2. postapetrjenikcz avatar
    postapetrjenikcz

    Velmi zajímavý a hlavně podnětný článek, který mě donutil začít přemýšlet více ekologicky. Tedy lépe řečeno spíše ekonomicky. Parádní ukázka toho, že jsou i oblasti, kde se tyto dvě oblasti spolu netlučou, ale jdou ruku v ruce. Byl jsem po pravdě docela skeptický vůči sbírání vody a jejímu dalšímu využívání protože u nás na radnici v České Líp jsme slavnostně instalovali obří nádrž na zachycování dešťovky a celá ta legrace vyšla na 300 tisíc (Mucl.cz, 2020) a teď se z této nádrže zalévá jeden strom na dvorku radnice.

    Sbírání šedé vody, ale i dešťovky pro účely splachování, což mě po pravdě do teď vůbec nenapadlo, se ale zdá být docela zajímavý nápad, díky kterému bych mohl ušetřit ročně více než budou pořizovací náklady dvou nádrží a malého čerpadla, které mi vodu z vany a okapů nachytanou do nádrže zakopané v zemi vyžene do druhé nádrže na půdě, odkud už samospádem bude plnit nádržky záchodů. Vlastně jsem ani netušil, kolik stojí voda a článek mě přinutil se na to podívat. V České Lípě teď platíme 142 Kč za kubík. Při denní spotřebě 50 litrů na osobu na splachování to v naší šestičlenné rodince dělá 300 litrů denně. Za měsíce deset kubíků. Za rok 120 kubíků při ceně 140 Kč to dělá přes 16 tisíc Kč roční úspory.  To jako vážně? Za splachování? Proč mě to nenapadlo dřív? Díky za článek a já jdu shánět nádrže.

    Mucl.cz (2020), Na dvoře českolipské radnice funguje nádrž na zachytávání dešťové vody, dostupné 14.4.2024 z https://www.mucl.cz/na-dvore-ceskolipske-radnice-funguje-nadrz-na-zachytavani-destove-vody/d-39246

    To se mi líbí

  3. Tereza Tomíčková avatar
    Tereza Tomíčková

    Článek je velice zdařilý. Zejména mě zaujalo, kolik vody denně používáme na běžné činnosti, jako je splachování toalety. Já osobně se snažím šetřit vodou, ale opravdu mě nenapadlo, kolik peněz denně „spláchneme“. A co teprve, když se voda využívá na zalévaní zahrad. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že pokud chcete mít v létě hezký trávník, je spotřeba voda obrovská.

    Inovativní technologie jako je šedá voda je super řešením, jak ušetřit vodu, a tím i životní prostředí a naše peněženky. Zdá se mi to i jako lepší koncept než Dešťovka, která je závislá na úhrnu srážek a tím může být omezená. Zatím co šedou vodu můžeme mít k dispozici každý den.

    Je však škoda, že dotace jsou v současné době určeny převážně pro novostavby. Jediný příklad fungování technologie šedé vody v panelovém domě, je panelák ve Šluknovském výběžku, kde je všech 22 bytů napojeno na recyklační systém odpadních vod a tím je jediným v Česku (Kadlecová, 2022). Bylo by skvělé, kdyby se takové programy rozšířily i na existující panelové domy. Mnoho lidí by mělo přístup k těmto technologiím a mohlo by se tak aktivně přispívat k ochraně našich vodních zdrojů a ušetřit peníze.

    Kadlecová, Š. (2022). Správce paneláku v severních Čechách vyřešil úsporu pro 22 bytů. Dostupné 15.4.2022 z: https://www.drevostavitel.cz/clanek/spravce-vyresil-usporu-pro-22-bytu

    To se mi líbí

  4. Sára Kulhánková avatar
    Sára Kulhánková

    Blog podněcuje k zamyšlení nad tím, jak můžeme efektivněji využívat vodu v našich domácnostech, a zmiňuje šedou vodu jako potenciální zdroj k udržitelnosti. Skrze odkazy na primární zdroje a publikované názory přináší informace o tom, jak šedá voda může být využita k úspoře pitné vody a ke snížení nákladů v domácnostech.

    Už od dob našich babiček byl běžným zvykem mít pod okapem domu či chalupy nádobu, do kterého se sbírala dešťová voda během srážek. Tato voda není bohatá na vápník a jiné látky zodpovědné za tvrdost vody, což ji činí vhodným zdrojem pro zavlažování rostlin, jako jsou například okurky či okrasné květiny. Tato čistší voda není jen prospěšná pro rostliny, ale i pro domácí spotřebiče, jako jsou pračky či myčky, protože neobsahuje minerální usazeniny, které by mohly způsobit tvorbu vodního kamene (Česká spořitelna, 2023).

    Představme si, kolik vody můžeme úsporně využít, když kombinujeme sběr dešťové a šedé vody. Například při obvyklé večerní sprše, během které spotřebujete přibližně 50 litrů vody, lze tuto vodu filtrovanou čističkou přečerpat do akumulační nádrže. Tu opětovně využijeme například na splachování, zalévání nebo úklid (Česká spořitelna, 2023).

    Já osobně si nedokážu představit, abych například zalévala rostliny na zahradě pitnou vodou. Taková škoda pitné vody! Kdo tohle dělá? Je důležité efektivně využívat pitnou vodu, zejména v době, kdy je v některých oblastech nedostatek. Zalévat rostliny na zahradě pitnou vodou by mohlo být považováno za plýtvání cenným zdrojem.

    Zdroj: https://www.csas.cz/cs/blog/bydleni/destova-voda-a-jeji-skryty-potencial

    To se mi líbí

  5. Matěj Harvan avatar
    Matěj Harvan

    Článek mě zaujal, neboť jsem v poslední době na tuto tématiku několikrát narazil, ale nikdy se jí do hloubky nevěnoval. Velmi kladně hodnotím popis fungování systémů využívajících šedou vodu, kdy i přesto, že jde o poměrně složitou technologii, si naprostý laik na základě poskytnutých informací dokáže udělat poměrně ucelený obrázek o fungování opatření.

    Kladně lze hodnotit i ekonomický pohled na věc, kdy jsou na jedné straně jasně vymezeny náklady nutné k zavedení systémů a na straně druhé jsou velmi podrobně popsány přínosy reprezentované úsporou nákladů na pitnou vodu.

    U čeho se však lehce zarážím je klasifikace jednotlivých typů odpadních vod. Jak uvádí Kraus (2022), jako šedou klasifikujeme vodu vyprodukovanou v domácnostech, která však neobsahuje fekálie, nebo moč. Pokud však uvážíme, že by mělo v rámci šedé vody jít i o vodu ze sprch, dovolím si tvrdit, že v ní často stopy moči budou.

    I přesto, že šedá voda prochází před dalším použitím přečištěním, mohla by tato skutečnost být problematická např. v případě, že by se větší objekt typu sportovní hala/domov důchodců rozhodl využívat takto znečištěnou šedou vodu na zavlažování travnatých pozemků.

    Kraus, M. (2022). Co je šedá voda? A jak ji využít? Retrieved April 19, 2024, from https://www.zakra.cz/blog/seda-voda-a-vyuziti-sede-vody

    To se mi líbí

  6. Hana Homolková avatar
    Hana Homolková

    Článek je velmi zdařilý a inspirativní, jak se můžeme individuálně zapojovat do ochrany životního prostředí, a především do ochrany pitné vody, což je velmi cenný zdroj, kterým bohužel plýtváme.

    Využívání šedé vody je velmi zajímavý koncept, jak šetřit pitnou vodu. Šedou vodu je možné definovat jako odpadní vodu, která vzniká převážně v koupelně, tudíž z pračky či ze sprchy (Zakra.cz, 2024). Tento koncept je zajímavý, také díky tomu že šetří i naše finance, které vkládáme do pitné vody. Nejde o opatření, které je finančně náročné jako jsou jiné koncepty pro ochrany životního prostředí.

    Já bydlím v rodinném domě s velkou zahradou a dokáži si představit, že by jsme v domácnosti začali využívat šedou vodu právě na zalévání či splachování toalety. Momentálně na zalévání zahrady jak zeleniny, ale i okrasných květin využíváme dešťovou vodu. Bohužel s dešťovou vodou je to v dnešní době velmi problematické díky suchu, které během posledních let bylo. Šedá voda se tímto problémem nemusí zabývat a voda je dostupná téměř pořad, protože ji získáme z běžných činností domácnosti. Proto dle mého názoru je šedá voda velmi efektivní a i finančně výhodný pro domácnosti.

    Zdroj: Zakrátko.cz. 2024. Co je šedá voda? A jak ji využít?. Dostupné 28. 4. 2024 z: https://www.zakra.cz/blog/seda-voda-a-vyuziti-sede-vody#blog-title-0

    To se mi líbí

  7. Blanka Bannertová avatar
    Blanka Bannertová

    Skvělý článek! Skvěle jste osvětlili důležitost udržitelného využívání vody a představili zajímavá řešení pro úsporu tohoto cenného zdroje. Vaše detailní informace o využití šedé vody jako alternativního zdroje je opravdu povzbudivá. Zvláště si cením vašeho zdůraznění, jaký význam má každá kapka v této snaze o udržitelnost. Je dobře, že jste zahrnuli i praktické příklady a statistiky, které ilustrují možné úspory vody a finančních prostředků. Vaše zmínka o projektech jako Botanica K od Skanska dodává článku na věrohodnosti a inspiruje k dalším iniciativám v oblasti udržitelnosti. Samozřejmě, i přes úspěchy v recyklaci šedé vody se může stát, že i nedostatek vyčištěné šedé vody představuje výzvu. Situace jako ta v Botanica K, kde došlo k dočerpání 90 litrů dešťové vody, ilustruje, že i při efektivním využívání šedé vody může existovat potřeba doplnění z dalších zdrojů a to v důsledku specifického chování uživatelů (Obce v kruhu, 2024). Je důležité uvědomit si, že šetření vody a využívání alternativních zdrojů jako šedé vody musí být doplněno a podpořeno i dalšími opatřeními, jako je využívání dešťové vody. Tento přístup umožňuje komplexní a udržitelné řešení, které minimalizuje zátěž na pitnou vodu a zároveň maximalizuje využití dostupných zdrojů v souladu s potřebami a možnostmi dané lokality.

    Zdroje:

    Obce v kruhu. (2024). Využití šedých vod z domácností. Dostupné 2.5. 2024 z: https://www.obcevkruhu.cz/sollution/projectdetail.php?projectnumber=1303

    To se mi líbí

  8. Kristýna Syryčanská avatar
    Kristýna Syryčanská

    Šetření vodou je klíčové pro udržitelnost životního prostředí a zachování zdrojů pro budoucí generace. Je úžasné, jak mě článek přiměl k zamyšlení nad našimi každodenními návyky. Skutečně, jsem nikdy nepřemýšlela o tom, kolik pitné vody proteče každý den při každodenním splachování toalety. Umím si představit návrh na využívání šedé vody pro splachování ve větších firmách, podnikách. Přeci by jen byla možnost šířit osvětu a tento krok by mohl být součástí jejich snahy o udržitelnost a ochranu životního prostředí. 

    Naopak si nedokážu představit využívání šedé vody při mytí nádobí nebo praní prádla. Přeci jen při využívání šedé vody můžou vzniknout zdravotní rizika, pokud není voda správně vyčištěna. 

    Osobní zkušenost s šedou vodou nemám, ale naopak v rodině efektivně využíváme dešťovou vodu. Systém sběru vody ze střechy nám umožňuje naplnit sud, který poté využíváme k zalévání zahrady. Kromě toho využíváme také vodu ze studny.

    Tento článek  mě inspiroval k prozkoumání možností implementace systémů pro využití šedé vody u nás v domácnosti. 

    Zdroj: 

    Čistá Voda (2021). 10 způsobů jak šetřit vodou. Retrieved May 2, 2024, from https://www.cistavoda.cz/blog/10-zpusobu-jak-setrit-vodou/

    Michala Jandíková (2022). Šetření pitnou vodou – tipy pro domácnost. Retrieved May 2, 2024, from http://www.envic.cz/setreni-pitnou-vodou-tipy-pro-domacnost.htm

    To se mi líbí

  9. Kateřina Válová avatar
    Kateřina Válová

    Využití a recyklace vody je zajímavé téma a autorkám a autorovi za něj děkuji. Líbilo se mi vyčíslení na příkladu čtyřčlenné rodiny a možné úspory se zavedením šedé vody v domácnostech. Ukázka, že občas se ekologické a ekonomické zájmy dají skloubit dohromady.

    Jako neznalý uživatel bych byla poněkud skeptická, pokud bych recyklovanou vodu měla využívat například při mytí povrchů v domácnosti. Ovšem její využití na splachování záchodu se mi zdá jako skvělý nápad. V této souvislosti mě však napadá, zda existují nějaká zdravotní rizika jejího celkového využívání.

    Podle zprávy EurEau je shrnutí rizik z dešťové vody následující – vdechnutí aerosolu s možnými patogenními organismy, neúmyslné požití této vody či jídla omývaného v kontaminované vodě a přímý kontakt s kontaminovanou vodou. Používání bílé vody sebou nese obdobná rizika především v podobě lidské chyby při zapojování a označení pitné a užitkové vody. Důležité je definovat si k čemu bude voda využívaná a dle toho se stanoví hygienické cíle, jejichž plnění se v budoucnu může kontrolovat (Kožíšek, 2012).

    Toto vyjádření mě poměrně uklidnilo, ale věřím, že bez dostatku informací nebude možné efektivně vodu recyklovat. Šíření ověřených a pravdivých informací je prvním krokem k ekologičtější a v tomto případě i ekonomičtější budoucnosti.

    Zdroj:

    Kožíšek. F (2012). Šedé vody z pohledu hygienika a legislativy. Sovak: časopis oboru vodovodů a kanalizací

    To se mi líbí

  10. Markéta Červená avatar
    Markéta Červená

    Článek velmi podrobně diskutuje, jaké výhody tato praxe přináší a jak může přispět k udržitelnému životnímu stylu. Je třeba si uvědomit, že voda je klíčovým zdrojem pro život na Zemi, a proto je důležité šetřit s jejím využitím. Článek správně poukazuje na to, že naše planeta má omezené množství sladké vody, která je stále více ohrožována změnou klimatu a nadměrnou spotřebou. Proto je využití alternativních zdrojů, jako jsou dešťová a šedá voda, klíčové pro ochranu tohoto důležitého zdroje.

    Z osobní zkušenosti mohu potvrdit výhody využívání dešťové vody. Doma máme nádrž na sběr dešťové vody, která nám umožňuje využívat tuto vodu k zavlažování zahrady a údržbě a úklidu venkovních ploch. Tento systém nejenže snižuje naši závislost na pitné vodě pro sekundární účely, ale také nám pomáhá šetřit náklady na vodu. Voda je shromažďována do nádrže, kde je uložena pro použití v dalších účelech. Pro zalévání je dešťová voda výhodná hlavně kvůli absenci chloru a solí, které mohou škodit rostlinám. Některé rostliny jsou natolik citlivé, že by neměly být zalévány pitnou vodou vůbec, například rododendrony, azalky nebo kanadské borůvky. (Voda v domě.cz, 2024).

    Dále je důležité zdůraznit výhody a nevýhody využívání šedé vody (část černé odpadní vody pocházející z koupelen, praček a kuchyní). Hlavní výhodou je především zmíněná úspora spotřeby a peněz. Úspora 10 000 Kč je naprosto fantastická. I když tímto způsobem lze snížit spotřebu pitné vody a zároveň přispět k udržitelnosti životního prostředí, může být nevýhodou především proveditelnost a náročnost projektu. Recyklace šedé vody v domácnosti vyžaduje oddělení světle šedé odpadní vody (odpadní voda z umyvadel, sprch, van a praček vhodná pro recyklaci) do samostatného potrubí, což může být složité a nákladné, zejména u již existujících budov. Instalace systému šedé vody je většinou možná pouze při kompletní rekonstrukci, což znamená, že pro pár let staré domy může být tento projekt neproveditelný nebo finančně neefektivní. (Vodarium, 2021)

    Při využívání dešťové a šedé vody je důležité podporovat tyto projekty především u nově vznikajících budov. Tato ekologická praxe je efektivním způsobem, jak šetřit vodu a chránit tento důležitý zdroj pro budoucí generace. Je klíčové podporovat a propagovat tyto praktiky jak na individuální, tak na komunitní úrovni, aby se co nejvíce snížila zátěž na naše vodní zdroje a přispělo se k udržitelnému a odpovědnému životnímu stylu. To nám připomíná, že každá kapka vody se počítá. Takové iniciativy by měly být zejména při stavbě nových budov aktivně podporovány, aby se zvýšil ekologický přínos a udržitelnost moderních obytných i komerčních prostor.

    Vodarium. (2021). Využití šedé odpadní vody v domě, vyplatí se to? Dostupné 3. 5. 2024 z: https://vodarium.cz/vyuziti-sede-odpadni-vody/

    Voda v domě.cz (2024). Využití dešťové vody na zahradě a v domě. Dostupné 3. 5. 2024 z: https://www.vodavdome.cz/vyuziti-destove-vody-na-zahrade-a-v-dome/

    To se mi líbí

  11. Milan Jaukl avatar
    Milan Jaukl

    Článek přináší důležitou diskuzi o jedné z nejpalčivějších environmentálních otázek – udržitelném využívání vody. Vyzdvihuje klíčový aspekt, kterým je využití šedé vody, jakožto praktické řešení pro snížení závislosti na pitné vodě v domácnostech. Přesvědčivě argumentuje, že reutilizace vody z běžných domácích činností může výrazně snížit spotřebu pitné vody a tím i náklady na ni. Kromě ekonomických výhod zdůrazňuje také pozitivní dopad na životní prostředí, jakým je menší čerpání z přírodních zdrojů a snížení energetické náročnosti pro ohřev vody.

    Líbí se mi, použití konkrétních dat a příkladů z praxe, které ilustrují úspěchy a potenciál šedé vody, ať už jde o domácí využití nebo velké bytové projekty. Při čtení článku se mi ihned vybavil článek od Billa Gatese (2015), kde popisuje zajímavý projekt nazvaný Omniprocessor. Tento inovativní stroj řeší kritický problém v chudých zemích bezpečným spalováním fekálií. Tento proces nejen eliminuje škodlivé patogeny, ale také přeměňuje odpad na pitnou vodu a elektřinu, což z něj dělá soběstačný systém. Omniprocessor dokáže zpracovat odpad až od 100 000 lidí, přičemž denně vyrobí 86 000 litrů pitné vody a 250 kw čisté elektřiny. Tento projekt si klade za cíl vytvořit nový průmysl kolem nakládání s odpady a podporovat podnikání v rozvojových zemích. Pilotní projekt má začít v Dakaru v Senegalu, kde budou dále testovat a zdokonalovat systém, včetně možností vzdálené správy prostřednictvím senzorů a webových kamer.

    Zdroj:

    Gates (2015). This ingenious machine turns feces into drinking water. Dostupné 3.5.2024 z https://www.gatesnotes.com/Omniprocessor-From-Poop-to-Potable

    To se mi líbí

Napsat komentář