Společnost a životní prostředí

Tepelné čerpadlo či přírodní materiály zateplení ano či ne?

Autor: Hana Homolková 

Jak vnímáte určitý tlak na domácnosti, aby přešly na alternativní způsoby jako je například  tepelné čerpadlo. Tento tlak je tvořen, díky určité snaze od lidské společnosti šetřit naši planetu a naše životní prostředí. Myslíte si, že tepelné čerpadlo je tak užitečné, jak tvrdí různé instituce nebo ne? Touto otázkou se článek bude dále zabývat. Článek navazuje na již diskutované téma, a to na téma šetření energie. Na tohle téma již byl napsaný článek s názvem “Jak nejlépe šetřit energiemi v domácnostech?.”

Tepelné čerpadlo přebírá teplo ze svého okolí, toto teplo poté využívá k vytápění či ohřevu vody. Nevýhodou tepelného čerpadla jsou vyšší vstupní náklady, ale již existují dotační fondy, které instalaci tepelného čerpadla podporují. Například u tepelného čerpadla za 252 532 Kč muže být výše dotace od 80 000 Kč, tím pádem by uživatel platil okolo 180 000 Kč. Dle ČEZ (2024) jsou výhodou tepelných čerpadel převážně efektivní vytápění, nízké náklady na energii, mohou se snížit téměř o ¾ ceny. Další výhodou je i minimální údržba a  uživatelsky jednoduché používání. (ČEZ,2024, Českéstavby.cz, 2024)

Konkrétní uživatel je s tepelným čerpadlem velmi spokojený a neměnil by. Uživatel bydlí v dvoupatrovém domě, ke kterému je připojena garáž, kde uživatel vykonává svoji živnost. Tudíž i zmíněná garáž je vytápěna. Jedná se o starší dům, který je starý zhruba 20 let. Výhodou je, že se nemusí starat o vytápění a teplo je furt. Díky tepelnému čerpadlu mu odpadlo spoustu práce pojící se s vytápěním pomocí kotle jako například štípání dříví, skládání uhlí atd., a tudíž to šetří dost práce okolo domu a domácnosti. Uživatel zmiňuje, že pořízení daného tepelného čerpadla bylo finančně náročné, ale tvrdí že se to v delším časovém horizontu vyplatí. Nevýhodu, kterou uvedl uživatel je momentální problém s cenou elektřiny, jelikož se ceny elektřiny zvedly. Ale stále uživatel uvádí že je to stejné cenově náročné jako kdyby musel kupovat uhlí či dřevo, kde cena je již také vyšší a potřeboval by několik “metráků” dřeva.  

V dnešní době se snaží společnost jakkoliv pomoc životnímu prostředí, ale stále malé procento populace využívá tepelné čerpadlo, protože si spousta domácností nemůžou tepelné čerpadlo dovolit z důvodu pořizovacích nákladů. Tento problém lze částečně odstranit pomocí dotace na tepelné čerpadla, ale stále pro některé spotřebitele je nemožné vynaložit takové náklady, jelikož dotace se vyplácejí většinou zpětně. Dále existuje v ČR dost nedůvěřivých občanů, kteří raději zůstanou u možnosti vytápění, kde kterými mají zkušenosti.

Další méně finančně náročnou možností, jak šetřit energiemi jsou alternativní způsoby zateplení. Nejvíce známý materiál je polystyrén nebo skelná vata, ale existuje i nespočet přírodních materiálů, který dokážou zateplit dům lépe než klasické materiály. Například dobře izoluje len, bavlna, korek, konopí, ale také i sláma či staré noviny. Nejvyužívanějším a nejekologičtějším způsobem je tzv. přírodní izolace, což vlastně je jen nechat si obrůst dům rostlinou. Cena každého materiálu je jiná, ale převážně se pohybuje okolo 500 Kč na metr čtverečný. Problémem, že populace tyto možnosti nevyužívá je jistá neinformovanost o možnosti využití těchto materiálu. Každý kdo zatepluje dům, zná polystyren a sklenou vatu, ale že je možné zateplovat například lnem nebo bavlnou již není tak známe. A v nevyužívání alternativního zateplování rozhoduje cena, protože polystyren je stále levnější než přírodní materiály. (Nazelenalo.cz, 2024; MůjDum.cz, 2024) 

Využíváte vytápění elektřinou nebo právě využíváte tepelné čerpadlo? Znáte zmíněné možnosti zateplení či nikoliv? Využili byste nějaký přírodní materiál zateplení či byste  zůstali u klasických materiálů? 

Zdroje

Českéstavby.cz. (2024). Vybíráme alternativní zdroje vytápění. Dostupné 9. 3. 2024 z: https://www.ceskestavby.cz/clanky/vybirame-alternativni-zdroje-vytapeni-20673.html

ČEZ.cz. (2024). Pořiďte si tepelné čerpadlo od ČEZ s instalací ZDARMA. Dostupné 9. 3. 2024 z: https://www.cez.cz/cs/technologie/tepelna-cerpadla

Mujdum.cz. (2024). Přírodní izolace ve stavebnictví. Dostupné 18. 3. 2024 z: https://www.mujdum.cz/rubriky/stavba/prirodni-izolace-ve-stavebnictvi_238.html

NaZeleno.cz. (2024). Čím izolovat? Zkuste přírodní alternativy! Dostupní 9. 3. 2024 z:https://www.nazeleno.cz/stavba/izolace/cim-izolovat-zkuste-prirodni-alternativy.aspx


Posted

in

by

Tags:

Comments

6 komentářů: „Tepelné čerpadlo či přírodní materiály zateplení ano či ne?“

  1. Kateřina Siblíková avatar
    Kateřina Siblíková

    Dle mých osobních zkušeností hodnotím využívání tepelného čerpadla pozitivně. V dnešních podmínkách dotačních programů se stává z nedostupné varianty již lépe dostupná. Při stavbě domu je tedy tento způsob vytápění přínosem pro majitele i ekologičtější variantou.

    Výše zmíněné způsoby zateplení a vytápění je optimální kombinovat tak, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. Tepelná čerpadla lze dále kombinovat s instalací solárních panelů, tato varianta je pak prospěšnější pro životní prostředí ale i majitele nemovitostí kvůli ušetřeným provozním nákladům.

    Pomocí solárních panelů instalovaných na střechách objektů je možné vyrábět dostatek elektřiny pro zajištění provozu tepelného čerpadla. Pokud jsou nemovitosti vybaveny také akumulačními bateriemi, lze tepelná čerpadla tímto způsobem napájet i ve dnech bez dostatku sluneční energie či v nočních hodinách. Další možností je využívat solární panely na ohřev vody, tepelná čerpadla pak nejsou zatížena touto činností. Pokud je instalován dostatečný počet solárních panelů je možné napájet takto získanou energií jak tepelné čerpadlo, tak běžnou činnost domácností. (Energosolar.cz, 2023)

    Kombinace tepelného čerpadla a solárních panelů s sebou přináší vyšší počáteční náklady. Dle článku lze na tepelná čerpadla čerpat dotaci, u solárních panelů tomu není jinak.

    Energosolar.cz. (2023). Je možné použít solární panely k napájení tepelného čerpadla?. Dostupné 10. 4. 2024 z: https://www.energosolar.cz/je-mozne-pouzit-solarni-panely-k-napajeni-tepelneho-cerpadla/

    To se mi líbí

  2. Lukáš Johanovský avatar
    Lukáš Johanovský

    V mém komentáři se zaměřením na druhou část článku, kde autoři krátce zmiňují možnosti zateplení domu s přírodními a jinými materiály.

    Podle mého názoru každý Čech bude spíše chtít za co nejméně práce, co nejvíce ušetřit. A jak zmiňuje článek na stránce OBB – stavební materiály, tak přírodní materiály jako jsou dřevěná vlákna, či celulóza rozhodně nepatří mezi levné varianty zateplení. Navíc časem můžou ztratit tvar a objem čímž může být ovlivněna efektivita zateplení. Při zvolení levnějších variant přírodního zateplení, například zateplení střechy slámou, což se dělávalo spíše v minulosti, budeme samozřejmě rádi za ušetřené peníze. Ovšem pak už se nacházíme v riziku, kde v případě požáru se bude oheň šířit rychleji a bude mít více destruktivní následky. Proto bych řekl, že i s ohledem na životní prostředí bude možná lepší použít například skelnou vatu, která vydrží X let a zároveň jí je taky možné znovu použít. Otázka tedy zní zda se opravdu vyplatí pro člověka zateplovat přírodními materiály, které v málo případech budou mít stejné vlastnosti, jako v dnešní době klasické zateplovací materiály.

    Co se týče  zelené fasády, tak ta samozřejmě má vedle řady výhod  taky své nevýhody. I když spousta článků zmiňuje, že zelená fasáda bude domovem pouze drobného hmyzu a ptactva, nepoškozuje fasádu a v podstatě je bezproblémová tak přesto nevím jestli bych se nechal k jedné takové přesvědčit a to z následujících důvodů, které zmiňuje článek na stránce zahradkarskapordna.cz:  Je velice těžké vybrat rostlinu, která se pro náš typ domu hodí.  Pak je zde další rozhodování a to chci oporu, nebo nechci oporu? Pokud se, ale vrátíme k nejdůležitějšímu rozhodování, tedy typu rostliny na zelenou fasádu, tak musíme také vědět zda se rostlina orientuje za světlem, nebo pryč od světla. Když totiž taková rostlina proroste do tmavých koutů, spár nebo pod nejrůznější stříšky a pak v dalších letech zvětší svůj objem, tak může způsobit poškození fasády či konstrukce. Tomu může být zabráněno pravidelnou kontrolou zdiva, opor a péčí o rostliny, což je časově náročné. Poslední nevýhodou je právě drobný hmyz a to převážně pavouci, kteří se nemusí líbit všem domácnostem. Pokud tedy máme dostatek času na rozmyšlenou, nebo víme na koho se obrátit s výběrem rostliny a nevadí nám převážně pavouci, tak je zelená fasáda velice dobrou alternativou zateplení baráku.

    Zdroje:

    Obb.cz (2023). Výhody a nevýhody různých typů izolací: Jaký typ izolace je nejlepší pro váš dům? Dostupné 14.4. 2024 z https://www.obb.cz/blog/vyhody-a-nevyhody-ruznych-typu-izolaci-jaky-typ-izolace-je-nejlepsi-pro-vas-dum/

    Zahradkarskaporadna.cz (2015). Zelené fasády. Dostupné 14.4. 2024 z https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-15484-zelene-fasady

    To se mi líbí

  3. Ladislav Turek avatar
    Ladislav Turek

    Blogový článek přináší zajímavé informace a konkrétní příklad z praxe. Osobně jsem se sám setkal s výhodami tepelného čerpadla. Rodiče využívají tepelné čerpadlo pro vytápění a ohřev vody již pět let. Investice do tepelného čerpadla stála 250 000 Kč, avšak díky dotaci ve výši 120 000 Kč celkově zaplatili „pouze“ 130 000 Kč. Celkové náklady na elektřinu za provoz tepelného čerpadla činily pro minulý rok 70 000 Kč, z toho 25 000 Kč byla spotřeba elektřiny pro čtyřčlennou domácnost. Porovnání s náklady na uhlí je značné; kdyby rodiče letos zvolili vytápění uhlím, náklady by dosáhly: 110 q x 593 Kč/1 q = 65 230 Kč (Uhlí-písek.cz, 2024). Díky tepelnému čerpadlu tedy ušetří letos cca 20 000 Kč.

    Je však důležité si uvědomit, že tepelné čerpadlo opravdu není pro každého. Ne každá domácnost si může dovolit počáteční investici, a mnoho lidí preferuje stále tradiční způsoby vytápění.

    Zároveň je nezbytné prozkoumat alternativní možnosti zateplení domů, jak je zdůrazněno v článku. Co se týče přírodních materiálů, dosud jsem s nimi neměl osobní zkušenost ani jsem o nich neslyšel. Je však smutné, že jejich potenciál často zůstává opomíjen kvůli nedostatku informací. Určitě ale volba mezi přírodními a klasickými materiály pro zateplení je záležitostí několika faktorů. Každý materiál má své výhody a nevýhody, a je důležité pečlivě zvážit všechny aspekty před rozhodnutím. Upřímně bych ale zatím zůstal u klasických materiálů pro zateplení svého domu.

    Uhlí-písek.cz. (2024). Ceník. Dostupné 14. 4. 2024 z: https://www.uhli-pisek.cz/cenik

    To se mi líbí

  4. Tomáš Horyna avatar
    Tomáš Horyna

    Osobně s názorem autora souzním, neboť s rostoucím tlakem na ochranu životního prostředí je velmi důležité hledat a hlavně propagovat ekologičtější způsoby vytápění.

    Tepelná čerpadla sice nabízejí řadu výhod, jako je efektivní vytápění a nízké provozní náklady na energii, ale jak každý zmiňuje, nejpodstatnější nevýhodou je vyšší pořizovací cena, a to zejména dle Tepelka.cz (2024) u tepelných čerpadel typu země/voda a voda/voda. Je to spojeno hlavně s realizací vrtů, umisťováním plošných konektorů do země nebo případně výkopu studní. Je tedy klíčové brát v úvahu celkové investiční náklady, protože právě u tepelných čerpadel (v případě nových domů) pak odpadají náklady zase na plynovou přípojku, stavbu komínu, skladu na palivo nebo případně nějakou technickou místnost. Vždy se tedy doporučuje, aby majitel domu bral v úvahu celkové náklady na vytápěcí systém s jednou stavbou domu, a pak spočítal náklady na výstavbu druhé varianty. Což už tento argument může být pro některé nerozhodnuté domácnosti, tím rozhodujícím. Právě většina lidí se pouze kouká na pořizovací cenu jednotky, ale v rámci nějaké absolutní komparace, již rozdíl nemusí být tak významný.

    Další výhodou tepelných čerpadel lze dále zmínit i minimální údržbu a uživatelsky jednoduché používání. Tepelná čerpadla se obecně řadí do kategorie hlučné techniky, což může představovat pro některé domácnosti určitou skepsi, nicméně dle Tepelka.cz (2024) se již na trhu objevují modely, které mají signifikantně minimalizovaný provozní hluk.

    Ohledně přírodních izolací se musím přiznat, že jsem nikdy neslyšel, avšak věřím, že pokud domácnost nechce volit tepelná čerpadla, ale chce investovat do efektivnější izolace, tak toto se zdá být velmi dobrá a hlavně ekologická volba, neboť nepředstavuje pro spotřebitele takové náklady, jako tepelné čerpadlo, ale představuje to levnější příležitost, jak o něco lépe zlepšit vlastnosti svého domova.

    Domnívám se, že stále většina lidí o této problematice zná minimum a je klíčové dělat tyto technologie přijatelnější pro širší veřejnost. Ať se jedná již o zmíněné dotační programy, nebo třeba právě vzdělávání a informovanost.

    Zdroje:

    Tepelka.cz. (2024). Vytápění domu tepelným čerpadlem. Tepelka – blog. Retrieved April 17, 2024, from https://www.tepelka.cz/blog/vytapeni-domu-tepelnym-cerpadlem/

    To se mi líbí

  5. Adriana Strapačová avatar
    Adriana Strapačová

    Souhlasím s článkem, že rozhodnutí mezi tepelným čerpadlem a přírodními materiály zateplení je důležitým krokem k udržitelnějšímu vytápění domů. Podle mého názoru je výběr závislý na podmínkách každé domácnosti, ale obě možnosti mají své výhody a nevýhody.

    Tepelná čerpadla nabízejí efektivní způsob vytápění s dlouhodobými úsporami na energií a nízkými náklady na údržbu, jak uvádí autorka. Dotace a finanční podpora dále zvyšují atraktivitu této možnosti. Osobně bych tedy preferovala tepelné čerpadlo jako dlouhodobou investici do energetické efektivity a životního prostředí.

    Jsem si vědoma možností zateplení pomocí přírodních materiálů, ačkoliv jsem zatím nevyužila tuto možnost. Přírodní materiály mají také své kouzlo. Jsou ekologičtější a přispívají ke snížení uhlíkové stopy domů. Mezi další výhody patří např. lepší letní tepelná ochrana nebo lepší schopnost regulovat vlhkost. Jejich vyšší pořizovací náklady mohou být překážkou, ale dlouhodobě mohou přinést úspory a přínosy pro životní prostředí. (Bydletezdravě.cz, 2024)

    Zajímavé by také bylo zkombinovat obě technologie. Mělo by se tedy diskutovat o možnosti kombinace obou přístupů a podpoře takových řešení prostřednictvím dotačních fondů nebo jiných programů.

    Celkově je tedy důležité zvážit individuální potřeby a možnosti každé domácnosti při výběru mezi tepelným čerpadlem a přírodními materiály zateplení. Je vhodné zvážit finanční náročnost, ekologický dopad a další praktické faktory pro správné rozhodnutí.

    Zdroje: Bydletezdravě.cz. (2024). Hlavní výhody přírodních izolací. Dostupné 3.5.2024 z https://www.bydletezdrave.cz/vyhody-prirodnich-izolaci-oproti-prumyslovym-izolacim/

    To se mi líbí

  6. Miroslav Horváth avatar
    Miroslav Horváth

    Článek mě zaujal hlavně v ohledu různých alternativ zateplení. Jak bylo zmíněno, tak i já jsem znal pouze polystyren či skelnou vatu. Co ovšem kupodivu nezaznělo a co jsou paradoxně nejlevnější alternativy zateplení, je pěna. Respektive stříkaná izolační pěna a foukaná izolace (ačkoliv zde záleží jakým materiálem, kdy konopné foukání je dosti dražší).

    Ovšem zmíněné izolace velmi záleží na několika faktorech, jako například co zateplujete (strop, stěny, střecha), a také jaké vlastnosti od toho očekáváte. I když tento argument se dá použít skoro u všech typů staveb a použití různých materiálů.

    Dále mě zaujaly dotace na tepelné čerpadlo. Jak diskutuje (kritizuje) článek, tak také já je, jak až směšné mi přijdou tyto částky. Respektive teplené čerpadlo za 252 532 Kč s dotací 80 000 Kč, kdy tedy člověk zaplatí stejně něco přes 170 000 Kč. Tato možnost je pro drtivou většinu domácností naprosto nepřístupná. Nemluvě o tom, že jak také zmiňuje článek, proplacení dotací není úplně rychlá záležitost. Jen při pohledu na data statistického úřadu pro ekonomickou situaci obyvatel Ústeckého kraje, tak v roce 2022 uvedlo 10 % domácností, že si nemohou finančně dovolit jíst ob den maso, a zaplatit neočekávaný výdaj, který činil 13 600 Kč, si nemohlo dovolit zaplatit 27,2 % domácností (Český statistický úřad, 2022).

    Jen dle těchto dat ze statistického úřadu mi tepelné čerpadlo přijde jako skoro nerealistická volba většinu domácností pro tedy Ústecký kraj. Čísla pro celou Českou Republiku jsou lepší, ale v rámci argumentu jsou stejná.

    Je pravda, že tepelné čerpadla v delším časovém úseku dokážou ušetřit peníze. Z pohledu investice nejsou špatnou volbou. Ale jak už se opakuji, lidi na to bohužel většinou nemají.

    Co by mě zajímalo a článek nezmiňuje, je, jak moc se liší náklady oproti klasickým přímotopům. Ty přece jen také jedou na elektřinu a mají stejné výhody v ohledu šetření času. Zároveň výhody na minimální údržbu jsou stejné a v případě poruchy je rozhodně levnější opravit (popřípadě koupit nový) přímotop než tepelné čerpadlo.

    Jinak článek jako takový byl zajímavý a určitě mě zaujal tak, abych se nad danou problematikou sám zamyslel.

    Zdroje:

    Český statistický úřad. (2022). Databáze národních účtů. Dostupné 3. 5. 2024 z:
    https://www.czso.cz/csu/xu/prijmy-a-zivotni-podminky-domacnosti-v-usteckem-kraji-2022

    To se mi líbí

Napsat komentář