Společnost a životní prostředí

Snižování ekologické stopy sportovních klubů

Autoři: Chaloupka, Lachman, Tocauer

Sportovní události představují zdroj vzrušení a radosti pro miliony fanoušků po celém světě, ale také jsou významným faktorem, který negativně ovlivňuje životní prostředí. Vysoká návštěvnost významných sportovních akcí sebou přináší řadu problémů, jako je produkce odpadu, vysoká spotřeba energií, doprava a s ní spojené zvýšené emise uhlíku stejně jako je rozebíráno v příspěvku vliv sportovních událostí na životní prostředí. S rostoucím povědomím o dopadu lidských aktivit na životní prostředí je stále naléhavější, aby sportovní kluby přijaly opatření ke snižování své ekologické stopy. V rámci tohoto snažení nejde jen o ochranu životního prostředí, ale také o vytváření udržitelných modelů, které mohou dále sloužit jako inspirace pro ostatní odvětví a další oblasti lidské činnosti (Sotiriadou a Hill, 2015).

Ochrana životního prostředí se v rámci organizování sportovních událostí projevuje různými opatřeními, jako je přechod na obnovitelné zdroje energie, snižování spotřeby plastů a podpora recyklace.

V následující části článku jsou představeny příklady již zavedených opatření spravovaných světově známými sportovními kluby.

V červenci 2010 se Manchester United FC, jako jeden z nejznámějších sportovních klubů na světě, vydal na cestu udržitelnosti prostřednictvím iniciativy „Reds Go Green“. Zmíněný klub se stal 250. společností ve Spojeném království, která dosáhla standardu Carbon Trust Standard. S kapacitou stadionu Old Trafford (75 tis. osob) se klub zaměřuje na shromažďování a recyklaci potravin a plastu, využívání čisté energie a efektivní dopravu pro fanoušky (Vogel, 2019).

Pro další příklad se přesuneme do Nizozemska. Amsterdam aréna, sloužící jako domácí hřiště nizozemského fotbalového týmu Ajax, je příkladem udržitelnosti, a to díky svým inovativním prvkům. Arénu pohání více, než 4000 solárních panelů spolu s větrnou turbínou v tradičním holandském stylu. Hlavní budova obsahuje eskalátor generující energii, zatímco stadion využívá systém skladování energie poháněný bateriemi druhé životnosti z použitých elektrických vozidel. Tyto baterie dodávají energii nejen stadionu, ale v případě potřeby také přerozdělují energii sousedním komunitám, čímž snižují zatížení rozvodové sítě. Dešťová voda shromážděná ze střechy stadionu se využívá k zavlažování travnatého hřiště, což
výrazně snižuje spotřebu sladké vody. Využití zbytkového tepla k zamezení námrazy na hřišti lze považovat za další inovativní příklad udržitelného přístupu, který minimalizuje plýtvání energií (Vogel, 2019).

Co se týče sportovních klubů v České republice a jejich přístupu k ochraně životního prostředí, tak jejich angažovanost je poměrně nízká, avšak i přes to se najdou příklady, které by byly poměrně snadné zavést i v menších klubech či sportovních organizacích. Fotbalový tým AC Sparta Praha, SK Slavia Praha a několik dalších klubů využívá vratných kelímků, na které jsou zálohy 50 Kč. Takové řešení je levné, efektivní a lze zavést i v menších klubech či sportovních organizacích. Dalším příkladem je nedávná spolupráce týmu Real Betis a AC
Sparta Praha, kdy před vzájemným zápasem vysadili několik desítek stromů. Taková spolupráce by mohla být snadno proveditelná a nastavena pravidelně při zápasech mezi všemi kluby.

V návaznosti na předchozí spolupráci je třeba zmínit projekt ForeverGreen, který provozuje právě klub Real Betis. ForeverGreen je projekt, který spojuje fotbalové fanoušky, týmy a organizace, které se chtějí zapojit do ochrany životního prostředí, a podniká různé společné akce, které pomáhají obnovovat a zachraňovat přírodu. Podobný projekt by bylo možné
vytvořit v ČR se zaměřením na přírodu v České republice, kde by se tedy řešily spíše místní problémy (Mabon, 2023).

Sportovní kluby se stávají důležitými aktéry v ochraně životního prostředí, jak ukazují příklady jako Reds Go Green od Manchester United FC a jejich inovativní opatření Amsterdam arény. V České republice je prostor pro podobné ekologické iniciativy, které mohou inspirovat i ostatní odvětví k udržitelnému přístupu a snížit tak ekologickou stopu.

Zdroje:
Mabon, L. (2023). Football and climate change: what do we know, and what is needed for an evidence-informed response? .Climate Policy, 23(3), 314-328.

Sotiriadou, P., a Hill, B. (2015). Raising environmental responsibility and sustainability for sport events: A systematic review. International journal of event management research, 10(1), 1-11.

Vogel, E. (2019). Impressive Examples of Sports Teams Going Green. [LinkedIn článek]. Dostupné z: https://www.linkedin.com/pulse/impressive-examples-sports-teams-going-green-ericvogelfbclid=IwAR2CqyKMhL6DGHQUdkwyP_vj8cPFO1jfo6VaxuUEejV4Yb6bbXveHsNb1XY


Posted

in

by

Tags:

Comments

6 komentářů: „Snižování ekologické stopy sportovních klubů“

  1. postapetrjenikcz avatar
    postapetrjenikcz

    I mě se líbí myšlenka, že by sportovní kluby měly jít příkladem, co se ekologie a celkově udržitelnosti týká. Energetická krize z roku 2022, která vyhnala ceny energií do obrovské výše, donutila kluby zamyslet se i nad tím, zda je nutné hrát fotbalové zápasy večer za umělého osvětlení místo v odpoledních hodinách, kdy by obří reflektory osvětlující hrací plochu mohly zůstat zhasnuté (Metro.cz, 2022).

    Tehdy to nebylo kvůli ekologii, ale kvůli snížení nákladů. Nakonec však zůstalo pouze u nápadu a peníze se vždy přecijen nějaké našly. Navíc kluby do toho nemohou příliš mluvit. Poslední slovo má fotbalová asociace, která časy jednotlivých utkání nastavuje. A asociace má smlouvu s televizí a více diváků raději sleduje fotbal v televize večer než odpoledne. A více diváků = více peněz z reklamy. A to třeba i z reklamy na McDonalds a jeho nápoje s papírovými brčky místo plastových. To jsou paradoxy.  

    Žijeme holt v době a ve světě, kde ekologie a ekonomika mezi sebou soupeří a ačkoli v určitých momentech se zdá, že to je remíza, na fotbalových stadionech stále vede ekonomika. A ani se tomu moc nedivím. Postavit se před fotbalové fanoušky a říci jim „hrát se bude ve dvě odpoledne protože myslíme na ekologii“, to by nemuselo dopadnout úplně dobře.  

    Metro.cz (2023), Bude se fotbal hrát jen za denního světla? Kluby by tím ušetřily elektřinu, dostupné 14.4.2024 z https://www.metro.cz/spolecnost/bude-se-fotbal-hrat-jen-za-denniho-svetla-kluby-by-tim-usetrily-elektrinu.A221017_160317_metro-spolecnost_ireve

    To se mi líbí

  2. Martin Urban avatar
    Martin Urban

    Článek popisuje zajímavé příklady opatření, které aplikují fotbalové kluby ke zlepšení své ekologické stopy. Souhlasím s autory, že většina menších klubů v České republice nepodniká žádné kroky ke zlepšení své ekologické situace. Proto bych rád uvedl příklad malého klubu, který dokazuje, že na velikosti nezáleží, a mohl by být inspirací pro ostatní kluby.  

    Jedná se o anglický fotbalový klub Forest Green Rovers. I přesto, že se na jeho stadion vejde pouze 5 000 diváků, byl OSN jmenován jako nejzelenější klub na světě s téměř nulovou uhlíkovou stopu. Na střeše stadionu je vystavěno 180 solárních panelů pro výrobu elektřiny. K dopravě klub využívá elektromobily a v samotném areálu je vystavěno několik dobíjecích stanic. Největší změna oproti ostatním klubům je však ve stravování. Na stadionu je pro fanoušky připraveno jen veganské občerstvení, a i samotní hráči jsou stravováni pouze veganskými alternativami (Michalec, 2020). 

    Ačkoliv se jedná o inovativní a ekologické smýšlení klubu, je důležité si uvědomit, že takto zásadní opatření je potřeba zavádět opatrně, citlivě a s rozmyslem. Snaha o ekologičtější přistup musí být ruku v ruce s požadavky fanoušků, kteří by mohli mít například problém se zavedením čistě veganského občerstvení, což by mohlo vyústit k menší návštěvnosti na zápasy a ohrozit samotnou existenci klub.

    Zdroj:

    Michalec, M. (2020). Forest Green Rovers: Nejzelenější klub na světě. Dostupné 14.4.2024 z: https://www.czech4sport.cz/news/forest-green-rovers-nejzelenejsi-klub-na-svete/72

    To se mi líbí

  3. pepecko293 avatar
    pepecko293

    Velmi zajímavý článek. Sportovní akce, a zvlášť potom ty vrcholové jako mistrovství světa nebo olympijské hry, jsou rozhodně velmi náročné na organizaci, a rozumím, že organizátoři myslí na udržitelnost až ve druhé řadě. Přesto je příjemné, že i v této oblasti se vynalézají a aplikují různá opatření pro udržitelnost a celkově se na tuto problematiku dává větší důraz. Velmi cením, že autoři představili několik zajímavých příkladů využívaných různě po světě, ale také příklady z našeho prostředí a naznačili, jakým směrem by se tato tematika u nás mohla ubírat. Osobně se mi velmi líbí přístup v Nizozemsku, je až fascinující jak se může fotbalový stadion, sloužící primárně pro zprostředkování sportovních zážitků, zapojit do šetření životního prostředí a jakými všemi prostředky toho dosahuje a dopomáhá i celkové udržitelnosti města.

    Aby měl tento komentář i nějakou přidanou hodnotu, rád bych ho obohatil o nějaký další pohled, a to přesněji o opatření využitá na Mistrovství světa v atletice v Budapešti, které se konalo minulý rok a které jsem měl tu možnost navštívit. Osobně jsem se samozřejmě nezaměřoval na ekologické a udržitelné prvky této akce, ale zpětně jsem našel využitá opatření a pár jsem si jich i zpětně vybavil. Jednalo se o první světový šampionát, který přijal strategii udržitelnosti, jenž má za cíl do roku 2030 zajistit uhlíkovou neutralitu organizace takovýchto akcí. Díky tomu byl šampionát v Budapešti do jisté míry průkopníkem v udržitelném přístupu při pořádání takhle rozsáhlé atletické akce. Osobně mě až docela překvapilo, kolik udržitelných opatření bylo ve výsledku aplikovaných a pár jich tu uvedu (World Athletics, 2024):

    • Samotný stadion. Při jeho budování se pracovalo s myšlenkou ‘Going from brownfield site to green oases’. Stadion po skončení šampionátu bude nadále fungovat jako místo pro pořádání sportovních akcí a také jako sportovní centrum a tréninkové zařízení, s čímž se od začátku počítalo. Stadion využívá moderní environmentální řešení jako například geotermální systém vyhřívání a chlazení a energeticky účinné osvětlení. V okolí stadionu byl vybudován přírodní park a prostor pro rekreaci, který bude nadále přístupný i po skončení akce.
    • Doprava. Organizátoři podporovali využití hromadné dopravy (motivované zlevněným vstupným) nebo systém městských kol se sdílenou mobilitou. Přímo ke stadionu byl vybaven městský vláček a hodně využívaná byla i příjemná cesta okolo Dunaje vedoucí přímo ke stadionu. U samotného stadionu potom bylo minimum parkovacích míst pro auta, lidé tedy byli opravdu motivováni využít alternativních a pro životní prostředí šetrnějších možností.
    • Redukce a recyklace odpadu. Hned na několika místech byly automaty na napuštění studené vody, a vybavuji si, že lidé toho opravdu hodně využívali (už jenom kvůli tomu šílenému horku) a často si napouštěli vody do vlastních láhví.
    • V rámci podpory ochrany životního prostředí bylo ve spolupráci s místními komunitami zasazeno přes 40 stromů.
    • Zvýhodněné ceny vstupenek pro dobrovolníky, pro členy společností spolupracující na projektech ohledně ochrany životního prostředí nebo pro účastníky, kteří zvolili vlak nebo autobus jako možnost dopravy.

    Zdroj:

    World Athletics. (2024). Sustainability. Dostupné 14. 4. 2024 z: https://worldathletics.org/competitions/world-athletics-championships/world-athletics-championships-budapest-2023-7138987/event-info/sustainability

    To se mi líbí

  4. Matěj Harvan avatar
    Matěj Harvan

    Velké sportovní akce jsou jednou z událostí, které dokáží spojovat nejrůznější skupiny obyvatel víc než cokoliv jiného. Jak je však v článku zmíněno, s těmito akcemi je spojená vysoká environmentální zátěž. Osobně si myslím že se zde dopouštějí znečišťování i takoví jedinci, kterým za běžných okolností není ochrana přírody úplně lhostejná, neboť zde funguje princip „když všichni, tak proč bych já nemohl“. Takový způsob uvažování je však velmi špatný a osobně jsem rád, že se v posledních letech diskuze o znečišťování krajiny ve spojitosti se sportovními akcemi rozrůstá víc a víc.

    Velmi inspirativní bylo například chování japonských fanoušků na fotbalovém mistrovství světa v roce 2022 v Kataru, kdy po každém zápase uklidili celý stadion od veškerých odpadků, což samozřejmě nejen snižuje znečištění, ale zároveň nepřitahuje živočišné škůdce, či snižuje pořadatelům turnaje náklady na úklidové služby (AP, 2022).

    V takovém případě šlo však především o zvykové chování určité konkrétní skupiny fanoušků. Jsem ale rád, že akce s důrazem na ekologii přicházejí i od samotných klubů, či sportovních organizací. Ekologicky zaměřené aktivity sportovních klubů mohou mít pozitivní vliv i na fungování klubu samotného především díky zlepšení veřejného obraz klubu, což může přilákat nejen nové fanoušky, ale i významné sponzory (Tavares a kol., 2023).

    AP. (2022). ‘Normal thing to do‘: Japanese fans tidy up at World Cup. Retrieved April 15, 2024, from https://apnews.com/article/world-cup-soccer-sports-international-qatar-65e268246fe35c989382104d6f798ece

    Tavares, J., Borges, A. P., Vieira, B. M., Vieira, E., & Rodrigues, P. (2023). Corporate social responsibility of sports clubs: what do supporters think?. Sport, Business and Management: An International Journal, (ahead-of-print).

    To se mi líbí

  5. Miroslav Trejbal avatar
    Miroslav Trejbal

    Článek od autorů hodnotím jako velmi povedený a hlavně poučný. Před přečtením článku jsem neměl absolutní tušení, že profesionální fotbalové kluby s touhle problematikou také „nějakým“ způsobem bojují. To mě přivádí na myšlenku, proč jsem to doteď nevěděl. Fotbal je jeden z nejsledovanějších sportů na světě a tím pádem slouží také jako dobré médium, kam velké společnosti investují své peníze. Nejednou se světový fotbal zapojit do podpory nebo kampaně.

    Například roku 2008 vznikla kampaň s názvem UEFA Respect, která měla za účel vyzdvihnou vzájemný respekt jak k protihráčům, trenérům tak i k rozhodčím, fanouškům a lidem obecně. Kampaň byla vyjádřena na dresech jednotlivých týmů, kde měly nášivky s logem kampaně (Euro-sportring, n. d.).

    Dále se světový fotbal zapojil do podpory Black Lives Matter, kdy bylo účelem zvýšit povědomí o hnutí, kdy si hráči před začátkem utkání symbolicky poklekli. Největší popularity dosáhlo v anglické Premier League, ale také na EURO 2020 (Sport.cz, 2022).

    Dalším příkladem je kampaň z roku 2020 s názvem OneLove, s kterým přišla nizozemská fotbalová asociace. Kampaň byla proti všem formám diskriminace a měla podpořit LGBTQ+. Kapitáni jednotlivých týmů nosili pásky, kde bylo vyobrazené srdce v duhové barvě (THE TIMES OF INDIA, 2022)

    Kdyby jednotlivé kluby a celkově světový fotbal propagovaly životní prostředí dlouhodobě, mohlo by to díky velké sledovanosti namotivovat určitě % sledovatelů, aby změnili své chování vůči přírodě a neposledně poukázat na stále zvyšující se závažnost problému.

    EURO – SPORTRING. (n.d). UEFA Respect. Dostupné 17. 4. 2024 https://www.euro-sportring.com/cz/uefa-respect-0

    Sport.cz. (2022). Podpora hnutí BLM? V anglické Premier League řekli dost“ Dostupné 17. 4. 2024 https://www.sport.cz/clanek/fotbal-premier-league-podpora-hnuti-blm-v-anglicke-premier-league-rekli-dost-3523810

    THE TIMES OF INDIA. (2022). FIFA World Cup 2022: What the ‚OneLove‘ armband controversy is and why wearing it is banned. Dostupné 17. 4. 2024 https://timesofindia.indiatimes.com/sports/football/fifa-world-cup-2022/fifa-world-cup-2022-what-the-onelove-controversy-is-and-why-the-armband-is-banned/articleshow/95737802.cms

    To se mi líbí

  6. Kristýna Větrovská avatar
    Kristýna Větrovská

    Článek sport a ochrana životního prostředí od autorů se mi moc líbí. Tohle spojení jsem zatím nikde moc nezaregistrovala. I přes skutečnost, že se autoři zaměřili pouze na jeden sport, mi spojení těchto témat přijde více než na místě. Fanouškovské základny a samotné sportovní kluby, areály apod. mají obrovskou spotřebu spotřebního materiálu, energie nemluvě o odpadcích apod. Každý z nás určitě navštívil za svůj život alespoň 1 sportovní zápas, kde si mimo fandění dopřál i malé občerstvení. Při odchodu je nemožné si nevšimnout ohromné spousty odpadků, které vypadávají z přeplněných popelnic a košů, poházených okolo nebo zanechaných u sedaček. Nemluvě samozřejmě o obrovské spotřebě energie či zvýšené emise uhlíku kvůli spotřebě, jak již zmínili autoři. 

    Sama jsem se zamyslela i nad jinými sporty a sportovními událostmi, jestli myslí na dopad, který mají na životní prostředí. Malé sportovní kluby a organizace mají kvůli nízkým, často i nulovým, rozpočtům omezené možnosti. I přes to je možné si všimnout, například na vesnicích či menších městech, že úklid nebývá problémem. 

    Jelikož dopad na životní prostředí těchto malých utkání není tak razantní, zaměřila jsem svou pozornost na mnohem větší událost, Olympiádu. Mezinárodní Olympijský výbor již v roce 1992 akceptoval výzvu Světové konference o životním prostředí. Jejich první Olympiádou, které se zapsaly do historie jako „zelené“ hry, byly v roce 1994 v Lillehammeru (Pollert a kol., 2004). Je fascinující, že již 30 let se tahle velká událost může pyšnit tím, že dbá na životní prostředí.

    Mezinárodní Olympijský Výbor vytvořil zásady při uplatňování principů ochrany životního prostředí ve sportu. Tyto zásady jsou pro každého sportovce, sportovní organizaci, sportovní události apod. Olympijské hry by totiž měly jít příkladem pro všechny ostatní sportovní subjekty. V těchto zásadách lze najít například jak hospodařit s vodou, možnosti energetických úspor, odpady, doprava, ochrana přírody nebo i informace o výstavbě nových sportovišť (Pollert a kol., 2004).

    Za mě by si, minimálně tuto malou brožuru od MOV, měli přečíst všechny sportovní subjekty. Jsou zde chytré a věcné nápady na to, jak sportovní událost udělat šetrnější k životnímu prostředí. Snad i lidský faktor brzy změní svůj přístup a bude více myslet na přírodu kolem nás.

    Pollert, J., Doležal, T., Dovalil, J. a kol., (2004). Olympismus a ekologie. Dostupné 1. 5. 2024 z: https://www.olympijskytym.cz/files/documents/223f_olympismus-a-ekologie.pdf

    To se mi líbí

Napsat komentář