Společnost a životní prostředí

Kam se ztraci 21% PET lahví?

Autor: Láchová

Ročně Česko spotřebuje 47 tisíc tun PET lahví a 15 tisíc tun plechovek. V kusech to odpovídá 1,8 miliardy PETek a 0,8 miliardy plechovek (Pleska a Divinová, 2023). Avšak pouze 69 % těchto PET lahví je vytříděno. Zálohový systém zajišťuje i více než 90 % návratnost PET lahví a plechovek, díky silné motivační roli zálohy. To pomůže zajistit dosažení cílů Evropské unie, která musí během několika let splnit každá členská země (Havligerová, 2021)

Zálohový systém v praxi, jak to funguje?

Při výrobě plechovky z recyklátu se spotřebuje až o 95 % méně̌ energie než při výrobě̌ plechovky z nerecyklované suroviny, v případě̌ PET až o 79 %. Až 80 % hmotnosti PET lahve lze znovu využít pro výrobu nové lahve, v případě̌ plechovky je to až 97 %. Plechovka i PET lahev z recyklátu má až o 80 % nižší uhlíkovou stopu než plechovka či PET lahev z panenského materiálu. V kontextu recyklace je Česko na velmi dobré úrovni, což je dobrým základem pro to, aby se naučili vrátit zálohované PET lahve zpět do obchodů nebo jiných sběrných míst (Havligerová, 2021).

Zavedení zálohovaného systému pro PET lahve v České republice je koncipováno tak, aby vyřešilo dvě klíčové oblasti: zvýšení efektivity recyklace a omezení plastového odpadu. Cílem je dosáhnout 90 % míry sběru nápojových PET obalů, což je podpořeno analýzou ukazující, že tento krok by mohl výrazně snížit negativní dopady na přírodu, a zároveň poskytnout stabilní zdroj příjmů na pokrytí jeho výdajů. Tento systém klade základ pro udržitelnější budoucnost, přičemž navrhuje zálohu ve výši 3 Kč za každý nápojový obal, což je klíčový prvek pro motivaci spotřebitelů k vrácení použitých obalů (Eunomnia, 2019).

Z ekonomického hlediska vyžaduje zavedení zálohovaného systému značné počáteční investice, ale s výhledem stabilního příjmu, který by pokryl provozní náklady. Roční náklady na provoz zálohového systému pro PET a kovové obaly odhadovány na zhruba 1,42 miliardy Kč, přičemž největšími položkami jsou manipulační poplatky ve výši 36,3 milionu eur (přibližně 944 milionů Kč) a náklady na transport 8,2 milionu eur (asi 213 milionů Kč) (Eunomnia, 2019).

Hlavním příjmem zálohového systému jsou prodeje recyklovaného materiálu,
poplatky od výrobců a nevyplacené zálohy. Tyto příjmy mají pokrýt výše uvedené náklady a zároveň generovat ekonomický zisk. Příjmy z prodeje recyklovaného materiálu by mohly dosáhnout 17,7 milionu eur ročně (asi 460 milionů Kč), zatímco nevyplacené zálohy by mohly přinést dalších 18,5 milionu eur (přibližně 481 milionů Kč) (CETA, 2019).

Kromě ekonomických benefitů, zavedení zálohového systému přináší i výrazné
environmentální přínosy. Podle analýzy životního cyklu by zavedení systému vedlo k poklesu environmentálních dopadů souvisejících s balením nápojů a jejich následným využitím o cca 28 %. Je očekáváno, že zavedení tohoto systému povede k podstatnému snížení negativních dopadů na ekosystémy, včetně redukce emisí skleníkových plynů a omezení množství odpadů, které končí v přírodě. Studie také poukazuje na úspory za sběr a likvidaci odpadu v hodnotě
až 199 milionů Kč a snížení finanční zátěže tzv. litteringu o dvě miliardy Kč ročně
(Eunomnia, 2019).

Implementace zálohového systému však stojí před výzvami, včetně zajištění
dostatečné infrastruktury pro zpětný odběr obalů a vyřešení logistických otázek. Iniciativa Zálohujme počítá s instalací 3 800 automatů na zpětný odběr v obchodech, což by mohlo být vzhledem k potřebám populace považováno za nedostatečné. Celkové náklady na zavedení systému se odhadují na 2,45 miliardy Kč, s investičními náklady rozloženými na několik let (CETA, 2019).

Zavedení zálohovaného systému pro PET lahve je pro Českou republiku klíčovým
krokem k dosažení udržitelnější budoucnosti. Tento systém nejenže slibuje výrazné zvýšení míry recyklace a snížení množství plastového odpadu v přírodě, ale také přináší ekonomické benefity z prodeje recyklovaného materiálu a nevyplacených záloh. Přes počáteční výzvy a investice představuje zálohování PET lahví a kovových obalů zásadní příležitost pro Česko stát se lídrem v oblasti recyklace a ochrany životního prostředí.

Zdroje:
Havligerová, K. (2021). Jdeme o krok dál. Načteno z https://jdemeokrokdal.cz/wp-
content/uploads/2022/04/Jdeme-o-krok-dal-brozura.pdf

Pleska, G. & Divinová, J. (2023). PETky a plechovky se budou zálohovat. Kolik za ně dostanete? Načteno z https://www.penize.cz/nakupy/447883-za-pet-lahev-nebo-hlinikovou-plechovku-dostanete-ctyri-koruny

Welle, P. (2011). Twenty years of PET bottle to bottle recycling – An overview. Resources, Conservation & Recycling, 55(11), 865–875. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2011.04.009

Eunomia, (2019). Systém záloh pro Českou republiku: Závěrečná zpráva.

Centrum ekonomických a tržních analýz, z.ú. (2019). Studie dopadů zavedení zálohového systému na nápojové obaly z PET.


Posted

in

by

Tags:

Comments

7 komentářů: „Kam se ztraci 21% PET lahví?“

  1. Barbora Vágnerová avatar
    Barbora Vágnerová

    Je skvělé vidět, že se Česká republika aktivně snaží o snížení množství plastového odpadu a zvýšení recyklace prostřednictvím možnosti zavedení zálohovaného systému pro PET lahve a kovové obaly. Je pro mě překvapující, že recyklace PET lahví a plechovek může takto výrazně snížit uhlíkovou stopu a negativní dopady na přírodu. Tím jsem si uvědomila, že zavedení zálohovaného systému by mě motivovalo k vrácení použitých obalů nejen díky tomu, že získám nějaké peníze z obalů zpět, ale také jaký ekologický dopad samotné zálohování má na udržitelnost recyklace.

    Zaujalo mě také zjištění, že reálné náklady na provoz zálohového systému jsou odhadovány velmi vysoce, ale zároveň se počítá s dlouhodobě stabilním příjmem, který by měl pokrýt provozní náklady, což mě přesvědčuje o tom, že systém zálohování má v České republice potenciál a mohl by přispět k lepší efektivitě (rozsahu) recyklace.

    V neposlední řadě mě potěšilo, že Česko je na tak dobré úrovni v oblasti recyklace a že zavedení tohoto systému by mohlo ještě výrazně zvýšit míru recyklace a eventuálně snížit množství plastového odpadu v přírodě. Je jasné, že vytvoření infrastruktury pro zpětný odběr obalů a otázka logistiky jsou důležité, ale díky článku věřím, že by se Česká republika mohla skutečně stát se lídrem v oblasti míry sběru a využití recyklátů.

    Celkově mě článek motivuje k podpoře zavedení zálohovaného systému a znovu mi připomněl, že každý krok směrem k udržitelnějšímu prostředí je důležitý.

    To se mi líbí

  2. Filip Chaloupka avatar
    Filip Chaloupka

    Autoři zdůrazňují významnost zálohového systému pro dosažení cílů EU v oblasti recyklace a ochrany životního prostředí. Zároveň poukazují na ekonomické benefity, které systém může přinést. Já osobně souhlasím s tím, že zavedení zálohového systému na PET lahve je důležitým krokem k dosažení udržitelnějšího nakládání s odpady a ochraně životního prostředí. Zálohový systém má potenciál výrazně zvýšit míru recyklace PET lahví a snížit tak jejich znečišťování životního prostředí. Zároveň s tímto souhlasí i relevantní studie a analýzy, které poukazují na kladné dopady zálohování v jiných zemích, což by mělo být pro nás, ale i pro ostatní státy inspirací. 

    Ba naopak nesouhlasím s některými argumenty proti zálohování PET lahví. Například argument, že zálohový systém bude administrativně náročný a drahý, je podle mě neopodstatněný. Moderní technologie a efektivní systémy sběru a recyklace dokážou minimalizovat administrativní zátěž a náklady. Přičemž, ekonomické benefity z prodeje recyklovaného materiálu a nevyplacených záloh mohou zčásti kompenzovat provozní náklady. Navíc v dnešní době existuje už tolik dostupných systémů na správu a administrativu jako jsou různé typy CRM, kdy tyto nástroje dokážou zjednodušit procesy spojené právě třeba se zálohováním PET lahví, ku příkladu – CRM systém umožni evidovat zálohy za každý prodaný obal a sledovat jejich vratky. To usnadní kontrolu a správu financí spojených se zálohováním (Algocrm.cz 2021).

    Na závěr bych už jen dodal, že zavedení zálohového systému na PET lahve představuje klíčový krok k efektivnímu nakládání s odpady a ochraně životního prostředí. I když počáteční investice a výzvy mohou být náročné a nákladné, tento systém je nezbytnou strategickou investicí do udržitelné budoucnosti České republiky.

    Algocrm.cz (2021). Srovnání nejlepších CRM systémů na trhu. Dostupné 4.4.2024.z: https://www.algocrm.cz/prehled-crm-systemu/

    To se mi líbí

  3. Barbora Kortusová avatar
    Barbora Kortusová

    Implementace zálohového systému pro PET lahve a plechovky v ČR, plánovaná na polovinu roku 2025, je důležitým krokem směrem k efektivnímu nakládání s těmito obaly. Zavedení zálohového systému má za cíl zvýšit míru recyklace PET lahví na úroveň přes 90 %, což by mělo významně snížit plastový odpad a maximalizovat využití recyklovaného materiálu (Deník.cz, 2023).

    Systém se bude týkat plastových lahví a plechovek s navrhovanou zálohovou částkou 4 Kč na každý obal, s výjimkami jako mléčné obaly, silnější alkoholické nápoje a skleněné obaly. Implementace však vyžaduje dostatečnou infrastrukturu pro zpětný odběr a logistické plánování, spolu s účinnou komunikací s veřejností (Deník.cz, 2023; MŽP, 2023).

    Současně se už realizuje pilotní projekt zpětného odběru PET lahví a plechovek v několika prodejnách Kaufland a Lidl. Tento projekt, nabízející zákazníkům slevové kupony za vrácené obaly, je prvním krokem ke zvýšení povědomí o udržitelném přístupu k životnímu prostředí. Tyto iniciativy naznačují, že zálohový systém není pouze technickým řešením, ale také symbolizuje změnu ve vnímání odpadu a spotřeby, nezbytnou pro ochranu životního prostředí (MŽP, 2023).

    Osobně se mi tento nápad na implementaci zálohového systému velmi líbí. Jen je mi trochu líto, že to nebylo spuštěno dříve. Uvědomuji si, že jsou s tím spojené značné náklady na zavedení. Ale vezmeme-li v úvahu, že většina našich sousedů tento zálohový systém spustila, tak je to trochu na zamyšlení. Například o Německu se nemá moc cenu ani zmiňovat, protože tam je to téměř samozřejmostí, ale už i Slovensko má tento systém zavedený. Tak jen doufám, že u nás se to skutečně co nevidět spustí také.

    Zdroje:

    Deník.cz. (2023). Vratné PET lahve v ČR: Ve hře je rok 2025, záloha čtyři koruny a tisíce míst. Dostupné 17. 4. 2024 z: https://www.denik.cz/ekonomika/zalohovani-pet-lahvi-v-cesku.html

    MŽP. (2023). Zpětný odběr PET lahví a plechovek dorazil i do Česka. Zákazníci řetězců Kaufland a Lidl si jej mohou vyzkoušet v šesti prodejnách po celé zemi. Dostupné 17. 4. 2024 z: https://www.mzp.cz/cz/news_20230223_Zpetny-odber-PET-lahvi-a-plechovek-dorazil-i-do-Ceska

    To se mi líbí

  4. Matěj Harvan avatar
    Matěj Harvan

    Tento příspěvek mě zaujal, neboť jsem výraznou část svého života dojížděl na téměř denní bázi do Německa, kde systém zálohování PET lahví funguje již od roku 2003 (Ekolist.cz, 2023) a vždy jsem si říkal, proč by něco takového nemohlo fungovat i u nás.

    Na druhou stranu musím přiznat, že jsem poměrně příjemně překvapen, kolik % PET lahví je v ČR vytříděno. Autorka příspěvku uvádí, že je vytříděno téměř 70 % lahví, přičemž jiné zdroje jako ČAOH (2022) udávají dokonce hodnotu vyšší než 80 %.

    Co je dle mého názoru však škoda je skutečnost, že zálohový systém, který má být v ČR spuštěn v roce 2025 se týká pouze tzv. jednocestných lahví, tudíž i přes potenciální zvýšenou míru vracení lahví způsobenou vratnou zálohou nebudou tyto láhve znovu použity k naplnění, ale budou recyklovány stejným způsobem jako v současnosti (ČAOH, 2022).

    Kdybych se vrátil k příkladu z Německa, z vlastní zkušenosti vím, že nejvíce tam tento systém funguje s tvrzenými plastovými lahvemi, které slouží právě k opětovnému použití. U takových lahví je záloha stanovena na 15 centů (Ekolist.cz, 2023) a lidé si je často kupují v basách obdobných k těm pivním.

    Na druhou stranu jsem si však vědom toho, že přechod na tento typ lahví a posunutí zálohovacího systému o krůček dál by byl nejen technologicky, ale i ekonomicky náročný pro výrobce, což by se ve finále mohlo promítnout do výsledné ceny produktu pro spotřebitele.

    ČAOH. (2022). Zálohování PET lahví v ČR očima odborníků. Retrieved April 22, 2024, from https://www.caoh.cz/aktuality/zalohovani-pet-lahvi-v-cr-ocima-odborniku.html#_ftn

    Ekolist.cz. (2023). Německo má systém záloh na jednorázové nápojové obaly dvacet let. Retrieved April 22, 2024, from https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-ma-system-zaloh-na-jednorazove-napojove-obaly-dvacet-let

    To se mi líbí

  5. Pavlína Beránková avatar
    Pavlína Beránková

    Zavedení zálohovacího systému pro recyklaci PET lahví a kovových obalů je v tomto článku prezentováno jako klíčový krok ke zvýšení míry recyklace a omezení množství plastového odpadu v přírodě na území České republiky. Autoři článku uvádějí, že se vytřídí pouze 69 % PET lahví, zatímco Česká asociace odpadového hospodářství (2022) uvádí, že se ročně vytřídí přibližně 80 % PET lahví

    Podle mého názoru se jedná o zajímavý krok, který by pomohl k dosažení cílů EU. Zároveň si ale myslím, že by bylo mnohem efektivnější zaměřit se na zlepšení již poskytovaných služeb v této oblasti, jelikož v České republice je třídění odpadu na poměrně vysoké úrovni (ČAOH, 2022).

    Jako jednu z nevýhod tohoto systému vidím i fakt, že zálohování PET lahví nepočítá s jejich opětovným použitím, nýbrž s následnou recyklací, díky které se budou vyrábět další plastové produkty (Udržitelný obal, 2022), což má v podstatě stejný význam jako recyklace do žlutých popelnic či kontejnerů. Zároveň si již většina občanů zvykla na systém třídění. Nově by však museli PET lahve skladovat doma a následně je odnášet na k tomu určená sběrná místa, což by pro některé obyvatele mohlo představovat značné nepohodlí, jelikož lahve nesmí být sešlápnuté, a lze tedy odnést pouze omezené množství, které jednotlivec pobere.

    Zdroj:

    Česká asociace odpadového hospodářství. (2022). Zálohování PET lahví v ČR očima odborníků. Dostupné 30.4.2024 z: https://www.caoh.cz/aktuality/zalohovani-pet-lahvi-v-cr-ocima-odborniku.html#_ftn4

    Udržitelný obal. (2022). Jak funguje zálohování PET lahví? Cílem je recyklace materiálu. Dostupné 30.4.2024 z: https://udrzitelnyobal.cz/jak-funguje-zalohovani-pet-lahvi-cilem-je-recyklace-materialu/

    To se mi líbí

  6. Jakub Lachman avatar
    Jakub Lachman

    Problematika recyklace a zavedení zálohovaného systému pro PET lahve jsou hlavní důvody, proč mě tento článek zaujal. Zjištění, že pouze 69 % PET lahví je v Česku vytříděno, pro mě bylo překvapením a vzbuzuje to otázku: Co s tím můžeme dělat resp., jak můžeme zlepšit naše recyklační úsilí.

    Osobně jsem pro zavedení zálohové systému PET lahví, který zde autoři prezentují. Je-li možné, aby zálohový systém zvyšoval efektivitu recyklace a omezil množství plastového odpadu, je to směr, kterým bychom se měli vydat. Nakonec tento systém v Německu funguje už dvě dekády, takže i přestože zde žijeme v  jiných socioekonomických podmínkách, můžeme tento systém považovat za řádně otestovaný (Ekolist.cz, 2023).

    Je zřejmé, že zavedení zálohovaného systému vyžaduje značné investice, ale jsem optimistický ohledně dlouhodobých výhod. Prodej recyklovaného materiálu a nevyplacené zálohy by mohly pokrýt provozní náklady a přinést ekonomický zisk.

    Dále by tento systém mohl přinést řadu environmentálních přínosů, otázkou je, na kolik jsme připraveni čelit výzvám spojených s jeho samotným zavedením.

    Dalším možná trochu kontroverzním přínosem, který mě během čtení tohoto článku napadl, je zvýšená motivace sbírání plastových lahví v přírodě lidmi bez domova. Pakliže za jeden nápojový obal, dostaneme 3 Kč zpět, což je částka, se kterou se v článku pracuje, vzbudí to značnou iniciaci pro sběr těchto lahví, které se častokrát volně vyskytují v přírodě, zejména pak v městských oblastech, jako jsou parky, městské zahrady a u pobřeží vodních toků. Lidé bez domova je budou shromažďovat a následně odnášet do zálohovacích míst, za cílem získání pár peněžních prostředků na víc pro jejich další počínaní.

    Nakonec věřím, že zavedení zálohovaného systému pro PET lahve je důležitým krokem k dosažení udržitelnější budoucnosti. Vidím zde i velkou příležitost v rámci ochrany životního prostředí a přispívání k udržitelnému rozvoji naší země. Děkuji autorům článku za zpracování aktuálního tématu velmi zajímavým způsobem, oceňuji i zahrnutí mnoha dat a statistik.

    Ekolist.cz. (2023). Německo má systém záloh na jednorázové nápojové obaly dvacet let. Dostupné 3. 5. 2024 z: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-ma-system-zaloh-na-jednorazove-napojove-obaly-dvacet-let

    To se mi líbí

  7. Marie Bublejová avatar
    Marie Bublejová

    Zavedení zálohového systému pro PET lahve je v dnešní době často diskutovaným tématem a tento blogový příspěvek nabízí širší náhled do onoho tématu. Pozitivní stránkou článku je jeho motivace ke třídění. Článek doslova vyzdvihuje veškerá pozitiva zavedení zálohového systému pro PET v rámci České republiky, a nepřímo nabádá k jeho zavedení. Jediné, co se mi na článku nepozdává je krkolomný text, který se hůře čte. Toto negativum však přebíjí obsah, který je více než dostatečný pro to, aby si člověk vytvořil vlastní názor k onomu tématu.

    Zdrojů, při kterých vzniká plastový odpad, existuje celá řada. Patří mezi ně automotive, zemědělství, elektronika, avšak tím hlavním zdrojem, odkud podchází až  44% plastů, jsou obaly, mezi které patří právě i PET lahve. (GESAMP, 2015)

    PET lahvemi je znečištěn i tak důležitý zdroj jako je voda. Voda je důležitá pro uspokojení základních fyziologických potřeb každého z nás, a i přesto je každoročně znečištěna plasty, které by naplnily celkem 100 000 nákladních aut. Plastové odpady často končí v řekách, odkud se dopraví až do oceánů. Následným působením času a mechanické síly vln se plasty postupně drtí na mikroplasty, které při úpravě pitné vody není možné odstranit. (GESAMP, 2015)

    Znečištění neprobíhá jen ve vodě, ale také na zemi. Až 100 milionů PET lahví ročně uvedených na trh končí volně pohozených v přírodě. Jelikož jsou lidé ekonomičtí, předpokládá se, že by PET lahve, které by vedly k zisku, neležely volně na zemi. Lahve by tak nekončily v přírodě, ale na sběrných místech, kde by došlo k výměnnému obchodu. (Greenpeace, 2020)

    Nejen z těchto, ale také ze spousty dalších důvodů je nutné, abychom se jako lidé snažili o co nejvyšší redukci plastového odpadu, obzvláště, co se PET lahví týče. Zavedení zálohového systému je jedním z mnoha kroků, které lze podniknout pro udržitelnější budoucnost nejen pro nás, ale také pro naše generace.

    Zdroje:

    GESAMP. (2015). Sources, fate and effects of microplastics in the marine environment: A global assessment. Joint Group of Experts on the Scientific Aspects of Marine Environmental Protection, 90, 96. http://www.gesamp.org/publications/reports-and-studies-no-90

    Greenpeace. (2020). 5 důvodů, proč bychom měli zavést zálohy pro PET lahve. Dostupné 06.05.2024 z : https://www.greenpeace.org/czech/clanek/3287/5-duvodu-proc-bychom-meli-zavest-zalohy-pro-pet-lahve/

    To se mi líbí

Napsat komentář