Společnost a životní prostředí

Slow fashion aneb pomalá móda podle Slow Femme

Autor: Nikol Protivínská

„Zvykli jsme si na to, že si za půl roku musíme koupit nové tričko, protože se to staré rozpadne.“ Takto zní slova Karolíny Břinkové a Veroniky Ohrádkové, zakladatelek časopisu a edukativní platformy Slow Femme, které se snaží o osvětu v oblasti slow fashion neboli pomalé módy. O změnu módního průmyslu se podle dvojice však musí snažit nejen spotřebitelé, ale také firmy a státy. Ve Slow Femme se snaží podávat čtenářům komplexní informace, ukázat problémy módního průmyslu a nabízet i praktické tipy, jako například reportáže z továren nebo návod na péči o materiály. Zakladatelky se obracejí na fakt, že nakupování je až na samém vrcholu pyramidy a snaží se tak svým čtenářům ukázat, že mnohdy již všechno mají a stačí nosit především to, co již mají ve skříni.

Pojem slow fashion vznikl v roce 2004 jako připodobnění ke konceptu slow food a
fast food. Hlavní zájem o problematiku módního průmyslu se však objevil až po katastrofě v hlavním městě Bangladéše Dhác, kde nastal pád osmipodlažní textilní továrny Rana Plaza, která připravila o život stovky obětí. Mnoho lidí do té doby nevědělo o extrémních pracovních podmínkách a nastala otázka, zda to vědí velké módní řetězce a jak se k tomu postaví.

Z pohledu životního prostředí má právě módní průmysl velmi negativní dopady. Podle odhadů má módní průmysl na svědomí dokonce až deset procent skleníkových plynů. Za fast fashion nebo také rychlou módou stojí velmi nízké pořizovací ceny, avšak za cenu zdraví a životního prostředí. Například za klasické tričko lze zaplatit často méně než za oběd, ale za touto cenou stojí špatné podmínky pro švadleny v zemích jako je Bangladéš a Indie a také nekvalitní materiály jako je polyester. Právě polyester nyní tvoří až čtyřicet procent všech
oděvů a problematické je jeho složení, které je z ropy a mikrovlákna, kdy se poté tyto látky při praní uvolňují a tvoří tak více než třetinu mikroplastů, které odcházejí do odpadních vod. (Chlumecká, 2022)

Mnozí by i tak mohli odporovat vysokou pořizovací cenou kousků oblečení od některých slow fashion značek vzhledem k výrazně nižším cenám z produkce fast nebo ultra fast fashion. Například klasické bíle tričko od fast fashion značek pořídíme už od 99 Kč (H&M), zatímco tričko od výrobce, který dbá na základy slow fashion pořídíme v cenové relaci kolem 700 Kč. (BOHEMPIA) Celková myšlenka pomalé módy jde však za hranice cenovek. Pokud také opomeneme kvalitní a zdraví nezávadné materiály a etiku výroby, kdy slow fashion značky se snaží o férové jednání se zaměstnanci a půjdeme dál za tyto aspekty, nejde tedy jen primárně o výměnu celého šatníku, který se skládal z kousků z fast fashion, ale
zejména o promyšlení si dalšího nákupu a o tom, jakou mi daná věc udělá službu. Pokud se například z finančních důvodů kdokoli rozhodne koupit si věc, která není nutně od slow fashion výrobce, ale bude z kvalitních materiálů a spotřebiteli bude sloužit mnoho let, i toto se dá brát za významný krok k udržitelnější módě a snížení tak všech negativních dopadů. Zároveň pak podle zakladatelek Slow Femme pomalá móda není jen o oblečení, ale o celkovém životním stylu, o tom, vybírat si původ věcí, kterými se obklopuji, o tom, dávat přednost místním produktům a podporovat to, co je blízké našim hodnotám. (Střelcová, 2022)

Slow femme se také snaží pomoct veřejnosti i firmám, aby nedocházelo k nadužívání tohoto termínu velkými firmami a tvořilo se přehlednější prostředí pro zákazníky. Pokud byste tedy chtěli začít se slow fashion konceptem i Vy, můžete si projít obsáhlý web slowfemme.com nebo instragram slowfemme, kde také velmi aktivně působí a kde najdete mnoho užitečných rad a tipů.

Zdroje:

BOHEMPIA [online]. [cit. 2023-04-03]. Dostupné z: https://www.bohempia.com/obleceni/

CHLUMECKÁ, Karolína. Stačí nosit to, co máme doma ve skříni. Všechno už máme, říkají propagátorky udržitelné módy. Ekonews [online]. 2022 [cit. 2023-03-31]. Dostupné z: https://www.ekonews.cz/staci-nosit-to-co-mame-doma-ve-skrini-rikaji-propagatorky-udrzitelne-mody/

H&M [online]. [cit. 2023-04-03]. Dostupné z: https://www2.hm.com/cs_cz/productpage.0979236002.htmlgclid=Cj0KCQjw8qmhBhClARIsANAtboceQFEXM6yoieOtdFnY4G-99l66VQXr6GDW6Y05PzZyVWG-V6VhozwaAj8hEALw_wcB

STŘELCOVÁ, Alexandra. Žít jako Slow Femme. Dvojice pomáhá s orientací ve světě
udržitelné módy. Forbes [online]. 2022 [cit. 2023-03-31]. Dostupné z: https://forbes.cz/zit-jako-slow-femme-dvojice-pomaha-s-orientaci-ve-svete-udrzitelne-mody/


Posted

in

by

Tags:

Comments

5 komentářů: „Slow fashion aneb pomalá móda podle Slow Femme“

  1. Šimon Brož avatar
    Šimon Brož

    S obsahem článku naprosto souzním i přes to, že jsem se o tuto tématiku moc nezajímal. Moc se mi líbí apel na propagací celkové myšlenky a odůvodnění jednotlivých negativních aspektů fast fashion.

    Určitě nechci zpochybnit etické nedostatky fast fashion, protože uvedené zdroje mluví za vše.
    Možný problém může nastat v tom, že udržitelná móda sama tlačí směr recyklovaných materiálů do svých výrobků. Boty z plastových lahví, triko z rybářských sítí a mnoho dalšího (footshop, 2019). Chápu apel, který je právě spojený s propagací toho, že je potřeba využívat již využité materiály, avšak jako zákazník nevím, co si mám vybrat. Tričko z polyesteru za 99 Kč nebo stejné, ale značkové triko z rybářských sítí za 469 Kč. Plast jako plast.

    Tam kde vidím velký problém a ve článku není úplně zmíněn je převážně spotřeba vody, která je při výrobě enormní. 2 700 litrů vody na výrobu jednoho trička (Europarl.europa.eu, 2020). Tato statistika je děsivá a může mít vážný dopad na životní prostředí obzvlášť v místech, kde této vody není dostatek. Jak spotřebu vody řeší Slow fashion? Jak se proces výroby liší oproti běžné, neetické výrobě? To jsou otázky, které si jako zákazník pokládám a chci je vědět před tím, než investuji do oblečení, které stojí x násobně víc.
    Možná nepopulární otázka by mohla být, proč vůbec dělat nějaké Slow fashion a spíš nevyužít oblečení, které již nemá majitele a zapojit tak cirkulární ekonomiku.

    Europarl.europa.eu. (2023). Rychlá móda a textilní výroba – jaký mají dopad na životní prostředí (infografika). Dostupné 26. 4. 2023 z: https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20201208STO93327/jak-dopada-vyroba-textilu-na-zivotni-prostredi-infografika

    Footshop.cz. (2023). Udržitelná móda a její vliv na životní prostředí. Dostupné 26. 4. 2023 z: https://www.footshop.cz/blog/udrzitelna-moda-a-jeji-vliv-na-zivotni-prostredi/

    To se mi líbí

  2. Jana Burešová avatar
    Jana Burešová

    Tento blog mě velice zaujal. Věděla jsem o problematice v rámci módního průmyslu, ale pojem slow fashion mě úplně minul. U mých vrstevníků si čím dál více všímám, jak řeší zdražování oblečení a snaží se najít ty nejlevnější přístupné kusy. Vůbec si ale většina z nich neuvědomuje, že jejich ušetření přesně ubližuje těm, co dané výrobky vyrábějí. Špatné pracovní podmínky a nízká kvalita těchto pro nás levnějších výrobků jsou opravdovým problémem současné doby. Proto s tímto blogem souhlasím.
    Slow fashion má zapříčinit proces vyrábění módy takový, aby bral ohled na výrobce, životní prostředí i zákazníky. Má to své výhody i nevýhody.
    Velkým kladem je samozřejmě s tím spojená kvalita. Aby se zamezilo neustálému plýtvání a poničení, tak jsou výrobky slow fashion vyráběné z kvalitních materiálů, co se jen tak neopotřebují. Na to navazuje i šetrnost k životnímu prostředí. Pokud nám kvalita výrobků zaručí delší trvanlivost, tak nebudeme nuceni častěji kupovat nové kusy oblečení. Dalším plusem jsou i zajištěné spravedlivé pracovní podmínky, což zmiňovala i autorka ve svém blogu.
    Bohužel to nese i jisté nevýhody, které mohou člověka snadno odradit. Jako hlavní nevýhodou je vysoká cena oblečení. Vysoká cena může určité lidi odradit, i když by daný výrobek rádi podpořili. Zároveň je u slow fashion problém v rozmanitosti množství kusů. Ne každému se líbí to, co většině. (MetLife, 2023).
    Slow fashion je podle mého názoru jednoznačně slibný proces pro lepší budoucnost. Nicméně by bylo ale zapotřebí se cenově přizpůsobit pro veškeré skupiny lidí a zajistit větší výběr pro ty, co mají vytříbený vkus na módu.

    MetLife. (2023). Slow fashion! Výhody a nevýhody „pomalé“ módy. Dostupné 20.4.2023 z: https://www.metlife.cz/o-nas/blog1/tipy-a-triky/slow-fashion-vyhody-nevyhody-pomale-mody/

    To se mi líbí

  3. Kateřina Vojtková avatar
    Kateřina Vojtková

    Jedním z negativních aspektů fast fashion může být ale i o to, jak ovlivňuje naši psychiku. Existuje spousta lidí, kteří řeší své problémy pomocí nákupní terapie. Jdou do obchodu a impulzivně nakoupí další kusy nekvalitní oblečení s cílem zlepšit si náladu, ale tyto bezúčelné nákupy vedou akorát k frustraci a depresím. Velký problém je především tlak sociálních sítí. Neustále vidíme obsah ostatních lidí, jak si pořídili nové kousky do svého šatníku a řekneme si: To musím taky! Řetězce jako Shein nebo Fashion Nova toho využívají a trendy masově šíří zejména na Instagramu a Tik Toku. Potíž je ale v tom, že tuto rychlou módu se vám nepodaří nikdy dostihnout, protože jeden den si pořídíte nějakou věc, ale za pár dní už budete potřebovat další, prostě začarovaný kruh. Odbornice Kristýna Máchová říká: „Proto je mnoho lidí závislých na impulzivních a/nebo neuvážených nákupech. Myslí si, že v očích ostatních jejich hodnota stoupne, když budou zapadat“.

    Z tohoto bludného kruhu nám může pomoci právě slow fashion, kde nad kvantitou převažuje kvalita. Kousky ze slow fashion mohou dělat radost lidem spoustu let a design je bude stále bavit. Pomůže lidem přemýšlet nad svým chováním k módě jako takové. A právě toto vidím jako další velkou výhodu slow fashion.

    Zdroje:

    Dfasion.cz. (2022). Jak fast fashion ovlivňuje naši psychiku? Dostupné 18. 5. 2023 z: https://www.dfashion.cz/fashion-story/jak-fast-fashion-ovlivnuje-nasi-psychiku_7053/

    To se mi líbí

  4. Romana Bradáčová avatar
    Romana Bradáčová

    Příspěvek autorky považuji za zdařilý vstup do tématu fast fashion nakupování, který v hrubých rysech popisuje, co lze za fast fashion považovat a co je jejím pozitivním protikladem, tedy tzv. slow fashion. Současně odkazuje na iniciativu Slow Femme, která pomáhá jak společnostem, tak zákazníkům, se v problematice fast fashion nakupování zorientovat a edukovat. Bohužel v článku postrádám i odvrácenou stránku informační kampaně na podporu slow fashion spojenou s dezinformacemi, nazývanou tzv. greenwashing, nebo v kontextu dnešní doby nazývané jako “enviromentální manipulace” nebo “green hoaxing”.

    Dle webu trideniodpadu.cz je greenwashingem: “forma dezinformace, která je šířena za účelem zvýšení povědomí o environmentálně pozitivním dopadu produktu, služby, řešení nebo přístupu“.

    S oděvním průmyslem je greenwashing spojován již delší dobu, zejména v souvislosti s marketingem a prezentací velkých oděvních korporátů, které tvrdí, že jsou jejich produkty udržitelné, vyráběné z recyklovaných materiálů a způsobem šetrným k životnímu prostředí. Na veřejnost tak mohou bez bližšího zkoumání působit jako ekologická, tzv. zelená společnost. Opak je ale pravdou, podíl skutečně ekologicky vyrobených produktů je v poměru ostatní produkce marginální.

    V kontextu příspěvku, na který je tímto komentářem reagováno, je tedy nutno doplnit, že je nutné prezentovanou udržitelnost a ekologičnost vždy blíže zkoumat a nedat na první dojem.

    Zdroje:
    Třídění odpadu.cz. (2023). Co je greenwashing? Dostupné 18.5.2023 z: https://www.trideniodpadu.cz/greenwashing
    ZAKERI. (2023). Greenwashing v módě: Co to je a kde se vzal? Dostupné 18.5. 2023 z:
    https://zakeri.cz/greenwashing-v-mode/

    To se mi líbí

Napsat komentář