Společnost a životní prostředí

Fotovoltaické elektrárny, aneb jak se stát nezávislý ve výrobě elektřiny

Autor: Robert Gulyás

Určitě jste si toho již všimli, že ano? Domácí fotovoltaické elektrárny se stávají čím dál tím více populárnějším zdrojem výroby elektřiny. Tato výroba může pomoci snížit náklady na elektřinu a snížit emise oxidu uhličitého, což má pozitivní dopad na životní prostředí a vaši peněženku. Jejich ještě větší oblibu nastartovala válka na Ukrajině, která donutila domácnosti k přemýšlení nad tím, jak ušetřit nemalé finanční prostředky, jelikož došlo k enormnímu navýšení ceny elektřiny přímo od výrobců. (TZB info, 2023).

Domácí fotovoltaické elektrárny jsou malé solární panely umístěné na střechách domů a budov, které přeměňují sluneční energii na elektřinu. Tyto panely jsou čím dál tím
dostupnější a instalace je rychlá a snadná. Pokud si stále nejste jisti, zda jsou domácí
fotovoltaické elektrárny tou správnou volbou pro vás, zvažte následující přínosy:
Jedním z největších přínosů domácích fotovoltaických elektráren je možnost snížit náklady na elektřinu. Tyto panely mohou produkovat dostatek energie pro domácnost a mohou dokonce přebytečnou energii prodávat zpět do sítě. To znamená, že domácnosti mohou snížit své náklady na elektřinu a dokonce vydělávat peníze tím, že prodávají energii zpět do sítě, ovšem tento proces pro majitele není vůbec jednoduchý a není v současné době až tolik profitabilní. (Profit Solar, 2018).

Dalším přínosem domácích fotovoltaických elektráren je ochrana životního prostředí. Tyto panely využívají čistou a obnovitelnou energii ze Slunce, což znamená, že nepotřebují fosilní paliva jako uhlí nebo ropa. To má pozitivní dopad na snížení emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů, což znamená, že domácnosti mohou pomoci snížit negativní dopad na životní prostředí a snížit tak svůj ekologický otisk. (Profit Solar, 2018).

Existuje ovšem také několik negativních aspektů spojených s domácími fotovoltaickými elektrárnami, které mohou odradit potenciální zákazníky.

V první řadě to jsou náklady na pořízení a instalaci domácí fotovoltaické elektrárny, které jsou stále velmi vysoké. I když se náklady na technologii snižují, návratnost investice může stále trvat několik let, což může být pro některé zákazníky nepraktické. Dále je to potenciální únik energie, kdy pokud není domácí fotovoltaická elektrárna správně nainstalována nebo udržována, může docházet k úniku energie z panelů, což znamená, že výkon je nižší než by měl být, a to může být dalším zdrojem frustrace pro majitele, kteří očekávají vysoký výkon.

Dalším kritickým bodem je údržba těchto elektráren. Tyto elektrárny potřebují pravidelnou údržbu, aby byly v optimálním stavu. Údržba může zahrnovat čištění panelů, kontrolu kabelů a napájecích jednotek a další úkoly, což může být pro některé majitele obtížné nebo zdlouhavé a opět finančně náročné. V neposlední řadě by se nemělo zapomenout na omezenou účinnost v zimních měsících, protože je mnohem méně slunečního světla než v letních měsících, což může omezit výkon fotovoltaických panelů, a to znamená, že majitelé domů s fotovoltaickými elektrárnami mohou stále muset platit za elektřinu v zimních měsících. S tím ale může částečně pomoci zakoupení ještě baterii, která by tento problém mohla vyřešit, jelikož si budou moci majitelé na zimní měsíce elektřinu uchovat. (Oenergetice.cz, 2021)

Je důležité si ale uvědomit, že tyto kritiky jsou založeny na aktuálním stavu technologie a mohou se v budoucnosti změnit s pokrokem výzkumu a vývoje. Nicméně, předtím, než se rozhodnete pro instalaci domácí fotovoltaické elektrárny, je důležité zvážit všechny tyto faktory a zhodnotit, zda je pro vás tato technologie vhodné. (EkoWatt, 2018).

Navzdory těmto obavám jsou domácí fotovoltaické elektrárny stále významným krokem k udržitelnému životnímu stylu a snížení závislosti na fosilních palivech. Je třeba si uvědomit, že náklady na instalaci těchto solárních panelů se v průběhu času snižují a jejich využití může mít pozitivní dopad na životní prostředí i ekonomiku v dlouhodobém horizontu.

Jakým způsobem získáváte doma elektřinu vy? Máte nějaké zkušenosti, jak ušetřit ještě více finančních prostředků? Budu rád, když se s námi podělíte v komentářích.

Zdroje:

EkoWatt. (2018). Nevýhody fotovoltaiky. Dostupné 1.4.2023 z:
https://fotovoltaika.ekowatt.cz/nevyhody-fotovoltaiky-umistene-na-budovach.php

Oenergetice.cz (2021). Než objednáte solární elektrárnu pro váš dům. Dostupné 1.4.2023 z: https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/nez-objednate-solarni-elektrarnu-vas-rodinny-dum-ci-firmu-1-dil

ProfitSolar.(2018). Výhody fotovoltaiky. Dostupné 1.4.2023 z: http://www.profitsolar.cz/o-nas/vyhody-fotovoltaiky/

Solární asociace. (2023. Dotace na opatření zahrnující instalaci FVE či akumulaci. Dostupné 1.4.2023 z: https://www.solarniasociace.cz/cs/pro-verejnost/dotacni-programy

TZBinfo. (2023). Obliba solárních elektráren roste. Dostupné 1.4.2023 z: https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/25096-obliba-solarnich-elektraren-roste-na-co-si-dat-pozor-pri-instalaci-rozvadece-pro-fotovoltaicke-instalace


Posted

in

by

Tags:

Comments

5 komentářů: „Fotovoltaické elektrárny, aneb jak se stát nezávislý ve výrobě elektřiny“

  1. Kamila Hrdličková avatar
    Kamila Hrdličková

    Jak již bylo v samotném článku zmíněno domácích fotovoltaik, nejen v České republice, stále přibývá. Je to ale to nejlepší řešení, které mohou lidé využívat? Souhlasím s tím, že se určitým způsobem náklady na elektřinu sníží, sníží se také emise oxidu uhličitého, ale je pro běžnou domácnost dostačující?
    V mém okolí jsou domácnosti, kteří fotovoltaiku vlastní a již argumentují tím, že elektřina, kterou vyprodukují není dostatečná. Dle Skupiny ČEZ (2022) je průměrná spotřeba jedné české domácnosti okolo 3 MWh elektřiny ročně, v závislosti na tom, zda elektřinu využíváme pouze pro svícení, napájení běžných spotřebičů, anebo ji využíváme pro ohřívání teplé vody, či vytápění domu.
    Když se podíváme na článek na webové stránce Schlieger, který propočítává, zda se fotovoltaika vyplatí, zjistíme, že na 1 m2 v ČR dopadne v průměru 1 000 kWh energie (= 1 MWh). Dále je na modelovém příkladu vypočteno, že pokud bychom si přáli ročně vyrobit tolik energie, která nám pokryje celou naši spotřebu, museli bychom si pořídit zhruba 10 panelů. Je ale spoustu faktorů, které výrobu ovlivňují, a proto bychom si měli vše podrobně před jejich pořízením zjistit, aby nedošlo k tomu, že pro nás panely budou nepříliš efektivní a my nebudeme spokojeni (Schlieger.cz, 2022).
    Jedno autorem zmíněné negativum může být právě pořizovací cena, která se dá alespoň částečně vyřešit. V České republice je v rámci dotace Zelená úsporám poskytováno lidem, kteří si pořídí fotovoltaiku na svou střechu, od 40 000 Kč do 200 000 Kč (Novazelenausporam.cz, 2023).
    A ačkoliv se často můžeme setkat i s názorem, že fotovoltaika na střechách není vzhledná, že její životnost také není kdovíjaká, myslím si, že bychom měli udělat právě ten zmíněný krok ke snižování závislosti na fosilních palivech.

    Novazelenausporam.cz. (2023). Dotace pro rodinné domy – fotovoltaika. Dostupné 19. 4. 2023 z: https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/

    Schlieger.cz. (2022). Vyplatí se fotovoltaika v podmínkách ČR? Dostupné 19. 4. 2023 z: https://www.schlieger.cz/radce/vyplati-se-fotovoltaika-v-podminkach-cr/?gclid=CjwKCAjwov6hBhBsEiwAvrvN6IoBTJQZHv1YdrHdvKEUtCKFPaC_aMZKQtuWDzA5EY1v2RYILRkrhhoCAMQQAvD_BwE

    Skupina ČEZ. (2022). Jaké je průměrná spotřeba elektřiny u rodinného domu? Dostupné 19. 4. 2023 z: https://www.cez.cz/cs/clanky/elektrina/jaka-je-prumerna-spotreba-elektriny-u-rodinneho-domu-174046

    To se mi líbí

  2. Šimon Brož avatar
    Šimon Brož

    Rád bych ještě rozebral otázku výroby těchto panelů. Samotný článek nám hodnotí klady a zápory již nainstalované technologie. Avšak často diskutovaný je samotný proces výroby panelů. Který může mít negativní vliv na životní prostředí stejně jako každá jiná průmyslová výroba.

    Dle (Elektřina.cz, 2019) se fotovoltaické panely vyrábějí převážně z křemíku a dalších prvků, které jsou získávány pomocí různých technologií.

    Když se zaměříme na samotný průběh výroby fotovoltaických panelů, tak můžeme vidět různé vykřičníky, které naznačují, že ta samotná výroba nemusí být úplně šetrná.

    Výroba fotovoltaických panelů začíná těžbou křemíku. Křemík se nachází v přírodě v podobě oxidu křemičitého, který je nutné zpracovat a převést na čistý křemík. Tento proces využívá velké množství energie a může produkovat velké množství emisí oxidu uhličitého.

    Po výrobě solárních článků se články spojí do panelů, které se poté umístí na konstrukci, která slouží jako stojan. Konstrukce je často vyrobena z hliníku nebo oceli. Jejich výroba může mít zase negativní dopad.(Průmyslová ekologie.cz, 2022)

    (Průmyslová ekologie.cz, 2022) Kde lidé vidí největší problém při výrobě:

    Chemikálie: Výroba fotovoltaických panelů vyžaduje použití různých chemikálií, jako jsou například kyseliny a rozpouštědla, které jsou použity pro čištění a úpravu křemíku. Tyto chemikálie mohou být toxické a mohou mít negativní dopad na životní prostředí, pokud nejsou správně likvidovány nebo recyklovány. V některých zemích s nižšími standardy ochrany životního prostředí může být likvidace těchto chemikálií problémem.

    Odpad: Výroba fotovoltaických panelů produkuje také odpad, včetně nevyužitých kousků křemíku a chemikálií používaných při výrobě. Pokud se odpad nerecykluje správně, může mít negativní dopad na životní prostředí.

    Voda: Výroba fotovoltaických panelů také vyžaduje velké množství vody, zejména při výrobě solárních článků. To může být problém v oblastech s nedostatkem vody.

    Z mého pohledu se nemá cenu vzdát využívání obnovitelné energie. Naopak, je důležité pokračovat v inovaci technologií a zlepšování procesů výroby, aby byla výroba fotovoltaických panelů co nejčistší a nejšetrnější k životnímu prostředí.

    Průmyslováekologie.cz. (2023). Odvrácená strana solární energie. Dostupné 26. 4. 2023 z: https://www.prumyslovaekologie.cz/info/odvracena-strana-solarni-energie

    Elektřina.cz. (2023). Recyklace solárních panelů. Hrozí nám ekologická katastrofa?. Dostupné 26. 4. 2023 z: https://www.elektrina.cz/recyklace-solarnich-panelu

    To se mi líbí

  3. Nikol Protivínská avatar
    Nikol Protivínská

    Domácí fotovoltaické elektrárny jsou opravdu efektivním a smysluplným nástrojem, jak dosáhnout nižších nákladů za spotřebovanou energii a přispět k ochraně životního prostředí, avšak jak je již zmíněno, to vše za celkem vysokou pořizovací cenu. Nutno ale říci, že nejen vzhledem k následně ušetřeným penězům, ale také zejména z pohledu životního prostředí mi dávají fotovoltaické elektrárny smysl. Když jsem se nedávno snažila dohledat více o spotřebě energie našeho domu, překvapilo mě, jak neefektivní z tohoto pohledu je. Výsledky ukázaly tento fakt zejména na základě velké obytné plochy obydlenou pouze dvoučlennou domácností, ale největší roli zde hrál právě zdroj energie, který je velmi neekologický. Našim cílem tedy je zaměřit se na fotovoltaické elektrárny a do budoucna je nechat nainstalovat.
    Mezi další zmíněné nedostatky by se také dala zařadit aktuální (ne)dostupnost domácích fotovoltaických elektráren, kdy někteří žadatelé na svoji realizaci čekají často rok nebo i více. Aby se tedy tento udržitelný zdroj energie začal více využívat, je také na dodavatelích, aby ho dokázali udělat dostupnějším.

    To se mi líbí

  4. Dana Šujan avatar
    Dana Šujan

    Fotovoltaické elektrárny chceme. Ale počkejme si.

    Na střechách, na zahradách, na fasádách nebo třeba na balkónech. Solární panely už jsem viděla opravdu na nejrůznějších místech, a zdá se, že jsou mezi lidmi oblíbené. Jak jsem se dozvěděla z článku, mají své přínosy i negativa. Podle mě se s nimi ale pojí i dost doposud nezodpovězených otázek.

    Jak upozorňuje web E15, fotovoltaiky svůj boom už zažily a vyplatí se tak počkat, jak se bude trh dál hýbat (E15, 2023).

    Navíc poptávka je stále tak velká, že někteří dodavatelé si nabrali tolik objednávek, že nestíhají všechny zákazníky odbavit. A vy si tak zase a znovu počkáte.

    Naopak vládní činitelé ale říkají: na nic nečekejte! Mluví o nejrůznějších dotacích a výhodách fotovoltaik, ale zapomínají na lidi, jako jsem já a ostatní lidé v nájemním bydlení. Tam totiž, pokud soláry majitel nechce, jako nájemníci s tím těžko něco uděláme. Takže tam bychom čekali ještě hodně dlouho.

    S trochou nadsázky si tak říkám, že nebudeme už na nic čekat a odstěhujeme se do vlastního. A nejlépe třeba do španělské Andalusie. A proč? Tam by se mi totiž fotovoltaika rozhodně vyplatila, vždyť tam svítí Sluníčko 300 dnů v roce.

    Zdroj:
    E15. (2023). Nejisté dodávky i návratnost. Domácí soláry se nemusejí vyplatit. Dostupné 14.5.2023 z: https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/nejiste-dodavky-i-navratnost-domaci-solary-se-nemuseji-vyplatit-1397868

    To se mi líbí

  5. Hedvika Chmelová avatar
    Hedvika Chmelová

    Autor článku si vybral velmi aktuální téma současné doby. Dalo by se říci, že tu máme fotovoltaický boom, který u nás nabírá na rychlosti. Proč tomu tak je? Hlavním hnacím motorem je zvyšující se cena energií. V článku je velmi podrobně rozebráno, jak fotovoltaické elektrárny fungují, jak produkují energii a jak ji uchovávají.

    Je pravda, že si svůj život bez elektřiny neumím vůbec představit. Nepoužívat pračku, lednici, televizi, žehličku, rychlovarnou konvici, fén,……to jsou elektrická zařízení bez kterých si současný svět asi nedokážu představit. Aby však bylo možné tyto přístroje používat, tak je nutné k tomu vyrobit dostatek energie a její výroba by měla mít co nejmenší dopad na životní prostředí, a proto je nutné využívání obnovitelných zdrojů. Je však nutné se podívat na obě strany mince.

    Největší výhodou je skutečnost, že se jedná o obnovitelný zdroj energie, která se několik let nedá jen tak vyčerpat a na nákup solárních panelů lze získat dotace. Také je nutné říci, že se jedná o nízké provozní náklady s dlouhou životností zařízení a dá se využít i tam, kde není elektrická přípojka. Oproti tomu přináší elektrárny i své nevýhody a tou největší jsou jistě vysoké náklady na pořízení a instalaci solárních panelů a bohužel v našich klimatických podmínkách vzniká současně nižší efektivita a velká kolísavost. (EPET, 2023).

    Navíc solární panely jsou jen částí dané elektrárny, druhou a důležitější částí je tzv. střídač, který může pracovat v několika různých režimech od ostrovního (není spojen s distribuční sítí) až po paralelní připojení k distribuční síti, kdy střídač řídí odkud bude energie dodávána ke spotřebiči. A právě fungování střídače podle odborníků zkracuje jeho životnost až na polovinu. Jinými slovy lze říci, že střídače, které jsou používané v naší republice vydrží o polovinu méně než v jiných zemích Evropské unie. (Energozrouti, 2023).

    Tím samozřejmě nechci fotovoltaické elektrárny jakýmkoliv způsobem podceňovat, ba naopak si myslím, že investice do fotovoltaiky je řešením budoucnosti. Je však nutné oproti výhodám znát také jejich nevýhody a ty bohužel firmy, které elektrárny instalují, zákazníkům moc nepropagují, protože jim jde především o „prodej“ a uzavřít „dobrý“ obchod.

    Zdroje:
    EPET.cz. (2021). Sluneční energie, výhody využití. Dostupné 15. 5. 2023 z: https://www.epet.cz/slunecni-energie-vyhody-vyuziti-i-nejvetsi-producenti/

    ENERGOZROUTI.CZ. (2023). Fotovoltaiky v Česku mají kratší životnost. Dostupné 15. 5. 2023 z: https://energozrouti.cz/clanek/fotovoltaiky-v-cesku-maji-kratsi-zivotnost-nez-v-jinych-zemich-eu-muze-za-to-technicka-rarita

    To se mi líbí

Napsat komentář