Společnost a životní prostředí

Inteligentní domy

Autor: Aneta Škaloudová

Finanční úspora, časová úspora a komfort jsou asi nejvíce vystihující slova pro inteligentní domy. Ale nejen to, jsou také charakteristické svou šetrností k životnímu prostředí. Na druhou stranu je u těchto domů velkým otazníkem bezpečnost bezdrátového systému nebo také to, kdo se ujme oprav při selhání některé ze součástek. Firmy, které v domě systém nainstalují, častokrát už neprovádí opravy, které jsou po určitém čase využívání systému potřebné.

Budování inteligentních domů se v Evropě začalo rozšiřovat již před třiceti lety. V současné době má až 40 % nově začínajících staveb zabudovanou inteligenci a díky technologickému pokroku se předpokládá, že do dvou let bude mít inteligenci 70 až 90 % nově postavených domů (Ekonomické stavby, 2023). Inteligentní domy mají za cíl poskytnout svému uživateli jak finanční, tak časovou úsporu a zároveň jsou dalším možným prostředkem, jak v současné době alespoň částečně chránit životní prostředí.

Inteligentní dům funguje na principu řídící jednotky, která je propojena se všemi připojenými spotřebiči v domě. Jednotka dostává od spotřebičů informace (např. o teplotě) a na jejich základě je schopna regulovat zdroje i spotřebiče. Díky inteligentním prvkům v domě pak lze zvýšit úspory tepelné energie až o 30 % (Elektrobock, 2023). Nejvyužívanější a nejužitečnější funkce inteligentních domů se týkají především vytápění, osvětlení, vyššího zabezpečení a komfortu.

A jaké funkce má inteligentní dům, které jsou mimo jiné šetrné k životnímu prostředí? Celkový systém inteligentního domu je provázaný s jednotlivými chytrými prvky v domě a díky tomu dokáže šetřit energii. Systém inteligentních domů dokáže například dům automaticky vytápět. Je také možné zapnout vytápění domu dálkově při cestě domů, aby byla při návratu domů teplota již taková, jakou bychom si přáli. Dále je možné nastavit i různé teploty v jednotlivých místnostech. Lze také nastavit automatické nahřívání teplé užitkové
vody ve chvíli, kdy je to potřebné, díky čemuž lze ušetřit za spotřebu energie. Také existuje možnost nastavení žaluzií. Díky propojení s meteorologickou stanicí, kterou má inteligentní dům na střeše, dokážou žaluzie reagovat na polohu slunce a do místností pustit pouze tolik světla, kolik je v daný okamžik žádoucí. V případě osvětlení systém dokáže automaticky vypnout všechna světla v domě po odchodu posledního člena domácnosti anebo vypnout všechny rizikové zásuvky. Systém taktéž umožňuje nastavit automatické vypnutí nepotřebných procesů. Předchází se tak zbytečnému plýtvání energií a teplem. (Unipi, 2023; Ekonomické stavby, 2023)

Další funkce inteligentního domu jsou spojeny s komfortem a pohodlím uživatele a nejsou nikterak spojeny s finanční úsporou či životním prostředím (např. muzika v domě, automatický zámek domu, kamerový systém).

Ačkoliv se systém inteligentního domu jeví jako užitečný jak pro společnost, tak pro přírodu, mohou se objevit i potenciální rizika, a to třeba bezpečnost. Pokud je systém napojený na síť, reálně hrozí napadení hackerů, kteří pak mohou sledovat soukromá data jednotlivých domácností, které žijí v inteligentních domech či ovládat jednotlivé funkce systému a může tedy dojít k narušení soukromí. A to třeba v souvislosti se zařízeními s hlasovým ovládáním, které by měly zaznamenávat pouze pokyny, ale dle průzkumů zaznamenávají i soukromé
konverzace (ASB, 2018). Nevýhodou je také již zmíněná skutečnost, že ne všichni výrobci chytrých systémů provádí opravy v případě poruchy. Zájemce o inteligentní domy mohou také odradit vyšší náklady na vybudování chytrých prvků v domě. Ačkoliv by právě v budoucnu díky systému inteligentních prvků ušetřili na spotřebě energie. I tak to ale může být jeden z důvodů, proč lidé i přes skutečnost převažujících pozitiv dají přednost „hloupému“ domu nad inteligentním.

Zdroje:

ASB. (2018). Inteligentní domácnosti: pomocník, nebo hrozba? Dostupné 10. 4. 2023 z: https://www.asb-portal.cz/architektura/rodinne-domy/inteligentni-domy/inteligentni-domacnosti-pomocnik-nebo-hrozba

Ekonomické stavby. (2023). Jak na chytrý dům chytře. Dostupné 26. 3. 2023 z
https://open.spotify.com/episode/5D7kuGk571RTYJxiFh7y2A

Elektrobock. (2023). Inteligentní dům. Dostupné 26. 3. 2023 z:
https://www.elektrobock.cz/inteligentni-dum/t2034

Unipi. (2023). Případová studie: Smart Home. Dostupné 26. 3. 2023 z:
https://www.unipi.technology/cs/pripadove-studie/smart-home-9


Posted

in

by

Tags:

Comments

7 komentářů: „Inteligentní domy“

  1. Jana Burešová avatar
    Jana Burešová

    Inteligentní domy jsou čím dál populárnější v dnešní době, jak již zmínila autorka ve svém blogu. Je pravda, že inteligentní domy vytvářejí pohodlnější bydlení a velkým plusem je i šetrnější přístup k životnímu prostředí.

    Autorka ve svém blogu poznamenala i velké nevýhody takových domů, a to zejména v hrozbě napojení hackerů, kteří mohou zneužít data spojená se systémem inteligentního domu. Další velkou nevýhodou je i hlasové ovládání. Je sice pravda, že je super si moci vypnout světla kdekoliv v domě z pohodlí gauče jen za použití hlasu. Nicméně i tato vychytávka má své nevýhody. Primární hrozbu v podobě úniku osobních dat ze zachytávání konverzace i mimo pokyny, což autorka poznamenala. To ale není jediný problém, který by se měl řešit.

    Další nevýhoda sice není tak ohrožující, ale může být jednou z příčin nevybudování inteligentních domů pro určitou skupinu lidí. Nejoblíbenější „hlasový asistenti“ jsou od společností Google, či Amazon. Tato technologie tedy pochází od Američanů a čeština zatím není v nabídce možností. Je sice možné využít angličtinu nebo němčinu, ale tenhle výběr může být velkou bariérou v užívání inteligentních domů pro starší populaci. Některé fráze se dají naučit, ale je opravdu důležité v daném jazyce umět dobře artikulovat cizí slova. (Living, 2018).

    Z mého pohledu je tedy důležité brát v potaz i takovou nevýhodu v inteligentních domech. Do budoucna by se měla zařadit čeština mezi možnosti hlasového ovládání, aby uživatelé, co neumí cizí jazyky, nebyli znevýhodněni.

    Living. (2018). 12 nejoblíbenějších systémů pro inteligentní domácnost. Dostupné 16.4.2023 z: https://www.living.cz/12-nejoblibenejsich-systemu-inteligentni-domacnost/

    To se mi líbí

  2. Johan Haiblík avatar

    Jak již bylo zmíněno, tak inteligentní domy se v posledních letech stávají stále populárnějšími díky své schopnosti přinášet finanční a časové úspory i vyšší komfort pro uživatele. Kromě toho mohou být také šetrné k životnímu prostředí, protože díky využití inteligentních technologií umožňují až 30% úsporu energie. Mezi nejčastěji používané funkce inteligentních domů patří vytápění, osvětlení a zabezpečení, které lze ovládat na dálku.

    S inteligentními domy jsou však spojena některá potenciální rizika, například bezpečnost bezdrátových systémů a odpovědnost za opravy v případě poruchy některých z komponentů. Někteří výrobci navíc pro své inteligentní systémy nenabízejí opravárenské služby, což by mohlo potenciální kupce odradit kvůli vyšším počátečním nákladům na instalaci.

    Jednou z největších obav spojených s inteligentními domy je možnost narušení bezpečnosti. Pokud je systém připojen k síti, mohl by být zranitelný vůči hackerům, což by mohlo vést k odhalení soukromých údajů nebo k převzetí funkcí systému, tomuto problém by se dalo předejít díky různým obranným programům, které ovšem opět něco stojí. Zařízení s hlasovým ovládáním mohou také nahrávat soukromé rozhovory, což by mohlo pro uživatele představovat problém z hlediska ochrany soukromí.

    I Navzdory těmto potenciálním problémům nelze ignorovat výhody inteligentních domů. S rostoucí poptávkou po řešeních šetrných k životnímu prostředí bude obliba inteligentních domů v budoucnu pravděpodobně dále růst.

    To se mi líbí

  3. Denisa Mrázková avatar
    Denisa Mrázková

    Autorka blogu srozumitelně vysvětluje výhody a nevýhody inteligentních domů, na základě kterých jsem si sama položila otázku: „Chtěla bych mít i já jednou inteligentní dům?“. Jako velké pozitivum vnímám zmíněnou finanční a časovou úsporu, která je pro mnohé hlavním důvodem pořízení inteligentního domu. Samotnou mě zaujala firma Loxone (2023), která ve svém článku porovnává cenu technologií v obyčejných a inteligentních domech. Z hlediska nákladů jsou částky u obou domů za instalaci technologií podobné, z hlediska času lze u inteligentního domu ovládat celý systém jedním tlačítkem, kdežto u obyčejného klidně i deseti. A tak se v dnešní moderní době raději přikloníme k pohodlnější a výhodnější variantě.
    Velkým otazníkem je však pro mě bezpečnost. Podobně jako autorka nevnímám bezpečnost v souvislosti s inteligentním domem jako dostatečně ochranný systém, který nám zajistí nenarušené soukromí. Hackerů neustále přibývá a myslím si, že v budoucnu nebude problém pro tyto lidi nabourat se do těchto inteligentních systémů. A proto je pro mě otázkou, zdali bych dala přednost finanční a časové úspoře před pocitem bezpečí. Negativem je také nezaručení oprav v případě poruchy systému, které zpravidla u těchto věcí bývají časté, a tak se náklady inteligentního domu postupem času zvedají. Obecně vnímám inteligentní domy jako moderní trend, kterého se většina lidí bude chtít držet, a tak nás čeká život plných inteligentních technologií. Je opravdu se na co těšit?

    Zdroje
    Loxone. (2023). Kolik stojí chytrý dům? Cena elektroinstalace mnohé překvapí. Dostupné 21. 4. 2023 z: https://www.loxone.com/cscz/blog/kolik-stoji-chytry-dum-cena/

    To se mi líbí

  4. Tereza Krčmářová avatar
    Tereza Krčmářová

    Článek naskytuje vhled do technologií a fungování tzv. chytrých domů. Určité prvky mi přijdou velice zajímavé a i úsporné, například právě systém vytápění či osvětlení. Co se týče negativ, jako první mě napadlo taktéž riziko v podobě bezpečnosti, právě například u kamerového systému. Aby se dalo nějakému riziku předejít, je nutné dobré zabezpečení, v minulosti se totiž už několikrát stalo, že hackeři na internetu online vysílali záznamy z napadených kamer. (Lo a King, 2021).
    Mimo riziko napadení kamerového systému mě dále napadá závislost na Wi-fi či jiném internetovém připojení a následně celkově na elektřině. Problém následně může nastat, když dojde k výpadku elektřiny a zařízení, která využívají internet, se mohou stát nefunkčními (například právě kamery), stejně tak se to týká i dalších zařízení využívají elektřinu, pokud zde tedy není vyřešen nějaký záložní zdroj. Tomu tak je například u tzv. smart zámků, které v tomto případě využívají záložní baterie nebo některé mají dokonce normální klíčovou dírku pro případ nouze. (Sphere, 2023).
    Celkově se ale chytré domy jeví jako velice zajímavé a úsporné v různých ohledech. Myslím si však, jak už bylo zmíněno v článku, že pro mnoho lidí může být vytvoření si inteligentního domu velice nákladné či někteří prostě dům plný chytrých prvků a technologií nechtějí, a tak zůstávají a dávají přednost obyčejným domům.

    Seznam zdroj:
    Lo, J. a King, A. (2021). Private moments captured on home security cameras being live streamed again on website. Dostupné 23. 4. 2023 z: https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/website-live-streaming-security-cameras-private-1.6083168
    Sphere. (2023). What Happens To Your Smart Home When The Power Goes Out?. Dostupné 23. 4. 2023 z: https://sphereav.com/smart-home-power-outage/

    To se mi líbí

  5. Tereza Jelínková avatar
    Tereza Jelínková

    Do přečtení tohoto blogového příspěvku, jsem nad inteligentním bydlením, jako o možnosti alespoň částečné ochrany životního prostředí (jak zmiňuje autorka), tolik nepřemýšlela. Inteligentní domy se jeví jako efektivnější, úspornější a bezpečnější způsob pro jeho obyvatele a jako zdravější i pro životní prostředí oproti bydlení bez „inteligentní“ elektroinstalace.
    Podle mého názoru inteligentní bydlení může nejen současné společnosti, ale i budoucí generaci značně ulehčit život. A to z toho důvodu, že například místo vytápění domu a hlídání té „správné“ teploty, aby nebylo v místnostech zbytečně velké teplo nebo naopak příliš zima, mohou jít například do přírody a udělat něco pro své zdraví.
    Ať už se jedná například o ovládání již zmíněného vytápění, osvětlení nebo například zavlažování zahrady. Obyvatel domu nebo bytu to vše je schopný ovládat v jedné jediné aplikaci například ze svého auta nebo z práce. Autorka zmiňuje i negativní aspekty takového způsobu bydlení, a to pro příklad narušení bezpečnosti, jelikož hrozí napadení hackery. Když nad tím tak přemýšlím, nepodstupují lidé riziko ztráty soukromí a bezpečnosti třeba už jen při vytvoření svého profilu na sociálních sítích? Ten hackeři také mohou napadnout a zjistit téměř veškeré informace o daném jedinci. A i přes to lidé taková rizika podstupují. Tak proč je nepodstoupit i s inteligentním bydlením a částečně si tak usnadnit život a ušetřit nějaký ten čas i své finance?
    Použitý zdroj:
    Euroline. (2023). Luxusní inteligentní domy. Dostupné 19.4.2023 z: https://www.euroline.cz/cz/projekty-domu/inteligentni-domy

    To se mi líbí

  6. Martina Slabihoudová avatar
    Martina Slabihoudová

    Inteligentní domy, chytrá domácnost…na jednu stranu krásný obrázek toho, jak si odkudkoliv a v pohodlí můžeme na dálku ovládat naši domácnost. Jsme na dovolené a můžeme si den před návratem zapnout vytápění, nastavit si rozsvícení světel a roztažení žaluzií, aby dům vypadal jako obydlený. Můžeme si pouhým tlačítkem zapnout písničky nebo spustit zavlažování trávníku. Ano, toto vše vypadá krásně a komfortně, věřím, že to spousty lidem ušetří mnoho času a financí, jak zmiňuje autorka příspěvku.
    Chytrý dům je pro majitele pravá ruka, vypne za ně třeba sporák, kávovar a televizi, ale co když najednou o chytrou domácnost přijdou. Naučí se zase fungovat jako dřív? Vzpomenou si, že by měli vypnout televizi? Anebo budou naučení že to za ně vždycky dělal jejich „inteligentní kamarád“?
    Toto jsou jen příklady, ale co mě děsí je právě ta INTELIGENCE, která nemusí být zas tak inteligentní. Dům je propojený s internetem a nemusí být správně zabezpečen, a tak může být snadným cílem hackerů, kteří ho mohou jednoduše začít ovládat a myslím, že pak dokážou s domem dělat vše co se jim zlíbí. Jedním z příkladů, kdy byla inteligence napadena je kasino v Las Vegas. V kasinu se hackeři dostali k datům přes chytrý termostat v akváriu a tím si otevřeli i databázi o klientech kasina (Hospodářské noviny, 2018). Dalším z příkladů je výpadek služby Amazon, který způsobil majitelům, kteří využívali spotřebiče této značky devítihodinový výpadek, což mělo za následek nefungující světla, zámky a mnohé další (Aktuálně.cz, 2022). Dokážete si představit, jak jste devět hodin jako ve vězení? Já teda NE.

    Každý máme na inteligentní dům nějaký názor. Věřím, že inteligentní dům může být prospěšný životnímu prostředí, ale vždycky nalezneme nějaká „ale“, jako je například velké množství elektronických zařízení, možnost vysoké energetické náročnosti apod.

    Aktuálně.cz. (2022). Chytrá domácnost jako buzerace. Roboti mohou sloužit domácímu násilí, říká vědkyně. Dostupné 20. 4. 2023 z: https://archiv.hn.cz/c1-66231070-vzpoura-domacnosti-internet-veci-jako-zbran

    Hospodářské noviny. (2018). Internet věcí jako zbraň: Chytré domácnosti jsou ohroženy kvůli nechráněným zařízením. Hackeři mohou zaútočit přes termostat nebo květináč. Dostupné 20. 4. 2023 z: https://archiv.hn.cz/c1-66231070-vzpoura-domacnosti-internet-veci-jako-zbran

    To se mi líbí

  7. Nikol Protivínská avatar
    Nikol Protivínská

    S příspěvkem mohu v mnohém souhlasit. Chytrá domácnost se zdá být skvělým pomocníkem, avšak za poměrně vysokou pořizovací cenu a také za cenu bezpečí. Bezpečí v tomto případě může ale naopak také poskytnout, zejména díky kontrolám rizikových zásuvek nebo spotřebičů a upozornění na vysoké teploty, případně automatické vypnutí zásuvky, disponuje také senzory na čistotu vzduchu apod. Je tak opravdu otázkou, zda ji využívat nebo ne.
    Vzhledem k aktuální situaci, kdy se většina domácností zaměřila na nižší spotřebu energií, se může zdát chytrá domácnost jako velmi užitečný nástroj. Mnohé články však upozorňují právě na zmíněné riziko bezpečí, které není zanedbatelné, jelikož chytrá domácnost většinou disponuje také hlasovým ovládáním a je prokázané, že tato technologie může odposlouchávat i jiné konverzace mimo konkrétních příkazů. Přes nabourání softwaru chytré domácnosti se na chytrý dům mohou napojit také hackeři a zneužít tak některé soukromé informace nebo ovládat celý dům, zničit tak některé spotřebiče apod. Většinou se jedná o informace, kdy například nikdo není doma, různé zvyky, živé videopřenosy z domu a mnohem víc.

    BAJEROVA, Jarmila. Chytrá domácnost: Výhody, možnosti a rizika inteligentních domů [online]. [cit. 2023-04-29]. Dostupné z: https://www.nazeleno.cz/bydleni/chytra-domacnost-vyhody-moznosti-a-rizika-inteligentnich-domu.aspx

    To se mi líbí

Napsat komentář