Společnost a životní prostředí

Konec těžby uhlí a spravedlivá transformace aneb jak to řeší uhelné regiony v ČR

Autor: Jana Burešová

Také jste určitě již slyšeli, že nejen v České republice končí těžba uhlí. Tato transformace se týká hlavně tří uhelných regionů. Je transformace hrozbou anebo příležitostí pro Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj?

Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj jsou části, na které odklon od uhlí dopadne nejsilněji. Vláda ustanovila rok 2038 jako ten, kdy se přestane uhlí těžit úplně. Je tomu tak, jelikož těžba a zpracování uhlí znečišťuje ve veliké míře ovzduší a emituje velké množství skleníkových plynů. Co ale ukončení těžby pro tyto regiony znamená a obnáší? (mujRozhlas.cz, 2021a)

To, že končí těžba uhlí, už je jasně dané. Nejtěžší je najít způsob, jak danou energii nahradit. Nejde totiž ze dne na den zákazníky nechat bez dodávek energie a zaměstnance bez práce (mujRozhlas.cz, 2021b). Pravdou je, že většina elektrické energie v ČR se dosud vyráběla ze spalování uhlí. Konkrétně se jedná o 36,93 % hnědého uhlí a 3,35 % černého uhlí z celkového podílu zdrojů na výrobě elektřiny v roce 2020 (oenergetice.cz, 2023). Transformace ale přináší rozvoj výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Části zmíněných regionů již budují solární systémy. Nový způsob výroby elektřiny také přináší nové pracovní příležitosti, což je částečné řešení i pro ztrátu zaměstnání v těžební
oblasti. (mujRozhlas.cz, 2021a)

V rámci Evropské unie byl vytvořen fond pro spravedlivou transformaci. Tento fond má napomoci právě regionům, které se musejí potýkat s ukončením těžby uhlí. K dispozici je částka 17,5 miliardy eur, která má sloužit ke zmírnění nákladů spojených s klimatickou transformací. Podpoří se díky tomu investice, zejména do malých a středních podniků, výzkumu a inovací, obnovy životního prostředí, ekologické energie a veškeré programy, co mají za úkol řešit zaměstnance v těžební oblasti. Česká republika převádí do fondu i vnitrostátní příděly za účelem spolufinancování a podpory. (Evropská komise, 2023)

Konkrétní řešení a vnímáním transformace otevřeně se zabývá např. Sokolovská uhelná, která se nachází v Karlovarském kraji. Zde je zásadní myšlenkou ukončení těžby již do roku 2030. Sokolovská uhelná si uvědomuje již delší dobu, že nejtěžší je najít způsob, jak nahradit energii pro své odběratele. (mujRozhlas.cz, 2021b)

Jak se v Sokolovské uhelné daří řešit ztrátu pracovních míst? Sokolovská uhelná ještě před 10 lety zaměstnávala pět tisíc lidí a v současnosti je to méně než polovina. Snaží se ale využít své staré brownfieldy k uskutečnění nových pracovních příležitostí. Největší areál, již nevyužívaný Sokolovskou uhelnou, se proměnil v tradiční výrobu tuhého mýdla. Další z projektů je nový polygon automobilky, který přinese až 700 nových volných pracovních míst. (mujRozhlas.cz, 2020)

Sokolovská uhelná dále bere v potaz nejen své zaměstnance, ale i zaměstnance firem v regionu, kteří jsou ohroženi vysokými cenami současných energií. Jedná se ku příkladu o porcelánky a sklárny, které jsou pro region důležité a zaměstnávají mnoho lidí. Snaží se je podpořit tím, že jim poskytnou levnější energie z těžby uhlí neboli pod cenou trhu. (mujRozhlas.cz, 2022)

V poslední řadě jde o využití poničených oblastí po těžbě. Jde o revitalizaci území, aby se navrátil život do okolí. Velká část oblasti po těžbě se zatopí vodou a zbytek prostoru bude sloužit k obnovitelným zdrojům energie (mujRozhlas.cz, 2021a). Sokolovská uhelná plánuje novou výstavbu v oblasti jezera Michal. Jedná se zejména o 100 jednopodlažních rekreačních objektů, které budou modulární, aby se do budoucna mohly nadále rozšiřovat podle potřeb. Vybudují se zde i rodinné domy. Nové bydlení může být i pro pracovníky z těžebního průmyslu, kteří musí kvůli současné transformaci pracovat v nových oborech, jež se zde v okolí budují. (mujRozhlas.cz, 2023)

Závěrem je, že spravedlivá transformace bere v úvahu, že konec těžby uhlí nese velikou zátěž pro dané uhelné regiony. Ať už jde o vysoké finanční náklady, zničené okolí, či ztrátu pracovních míst. Snaží se ale, aby uhelné regiony braly transformaci jako příležitost, což se takto Sokolovské uhelné povedlo.

Zdroje:

Evropská komise. (2023). Fond pro spravedlivou transformaci. Dostupné 3.4.2023 z: https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal/finance-and-green-deal/just-transition-mechanism/just-transition-funding-sources_cs

mujRozhlas.cz. (2020). Karlovarský kraj se chystá na útlum těžby v Sokolovské uhelné. Těžaři slibují i nové investice. Dostupné 20.3.2023 z: https://www.mujrozhlas.cz/dnesni-plus/karlovarsky-kraj-se-chysta-na-utlum-tezby-v-sokolovske-uhelne-tezari-slibuji-i-nove

mujRozhlas.cz. (2021a). Spravedlivá transformace: jaká je budoucnost uhelných regionů? Dostupné 18.3.2023 z: https://www.mujrozhlas.cz/karbon-cz/spravedliva-transformace-jaka-je-budoucnost-uhelnych-regionu

mujRozhlas.cz. (2021b). Kdy skončí uhlí, jasně rozhodl trh, ne vláda. A bude to dřív než rok 2038, zní ze Sokolovské uhelné. Dostupné 21.3.2023 z: https://www.mujrozhlas.cz/pro-proti/kdy-skonci-uhli-jasne-rozhodl-trh-ne-vlada-bude-driv-nez-rok-2038-zni-ze-sokolovske

mujRozhlas.cz. (2022). Sokolovská uhelná nabídne regionálním firmám levnější energii. Dostupné 20.3.2023 z: https://www.mujrozhlas.cz/zpravy-pro-karlovarsky-kraj/sokolovska-uhelna-nabidne-regionalnim-firmam-levnejsi-energii

mujRozhlas.cz. (2023). Nové místo pro rekreaci a bydlení. Sokolovská uhelná chce lépe využít okolí jezera Michal. Dostupné 20.3.2023 z: https://www.mujrozhlas.cz/zpravy-pro-karlovarsky-kraj/nove-misto-pro-rekreaci-bydleni-sokolovska-uhelna-chce-lepe-vyuzit

oenergetice.cz. (2023). Energostat. Dostupné 2.4.2023 z: https://oenergetice.cz/energostat/power/generation-share/czech/2020-10-10/2023-04-03


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 komentáře: „Konec těžby uhlí a spravedlivá transformace aneb jak to řeší uhelné regiony v ČR“

  1. Dana Šujan avatar
    Dana Šujan

    Vydrancovali jsme krajinu a teď se budeme tvářit, že ji zase blahoslavně chceme oživit. To vše pod rouškou zelené politiky. Přesně tak na mě působí probíhající a plánovaná transformace uhelných regionů, zejména pak v Ústeckém kraji, ve kterém žiji.
    Málokdo z jeho obyvatel ví, že vláda přehodnotila své rekultivační plány z 80. let minulého století a chystá se tak například lom ČSA na Chomutovsku ponechat přírodě. Žádné umělé jezero, žádné stamiliony na rekultivace. 1000 hektarů lomu se ponechá přírodě (viz článek Plán pro důl ČSA: O část krajiny po těžbě by se měla postarat sama příroda, 28.2.2023, http://www.ceska-justice.cz).
    Starostové a tamní obyvatelé se reálně obávají, že z lomu se vytáhnou pouze rýpadla a obří jáma se stane nebezpečnou a nepřístupnou. Finančně z celého nápadu budou těžit opět jen a jen těžaři, tedy, pardón, „noví zelení těžaři”, kteří tak ušetří stamiliony, které by jinak museli utratit za dosavadní zákonné rekultivace. Ministerstvo i těžaři však tvrdí, že vznikne přístupná divočina s bohatou faunou a flórou ve stylu kanadského Klondiku, která bude pro lidi velkým zážitkem. Současně tam prý vystaví udržitelné bydlení, fotovoltaické panely, snad i elektrárnu a vše bude tak zelené, že to už ani více zelenější být nemůže. Jak dlouho tahle „přírodní transformace” bude trvat? Prý až sto let. Škoda, že se toho zázraku nedožiju.

    To se mi líbí

  2. Adéla Marešová avatar
    Adéla Marešová

    Blíží se termín, kdy se zavřou uhelné doly. Jsme vůbec schopni přejít na čistou energii? Nyní jsme závislí ze 40 % na energie vyrobené z uhlí. Z toho vychází, abychom nahradili uhelnou energii, musíme mít trojnásobnou kapacitu na solární výrobu elektřiny. Soláry ale ani tak neřeší výrobu přes zimu. A nemluvě o tom, kolik solární panely zabírají místa, které bychom mohli využívat i jinak. Mimo jiné bude velmi zajímavé, co nastane v případě prvního výpadku – blackout. (Seznamzpravy.cz, 2021)
    Dalším problémem jsou zaměstnanci. Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj – zde kvůli ukončení těžby hrozí zvýšená nezaměstnanost. Jak autorka uvádí, EU vyčlenila finanční dotace pro takové kraje a k dispozici je také Modernizační fond, kde je okolo 130 miliard korun. (Aktuálně.cz, 2021)
    Karlovarský kraj už zpracoval desítky projektů. Peníze chce nalít do energetiky, teplárenství, digitalizace, ale také do vzdělávání nebo na podporu menších podniků. V Ústeckém kraji by finance z EU mohly podpořit třeba testování autonomních aut v Ústí nad Labem nebo obnovitelné zdroje na Žatecku. V Moravskoslezském kraji by zase ostravská Liberty za evropské peníze ráda přebudovala svou ocelárnu na ekologičtější hybridní typ. (Aktuálně.cz, 2021)
    Nějaká pracovní místa budou ještě nějakou dobu pro rekultivaci přírody, pokud však opět, jak tomu bylo v mnoha případech, doly nezaplaví vodou. Od té doby, co zde máme zatopené doly, je u nás méně dešťů a větší sucho.
    Zdroje
    Aktuálně.cz. (2021). Konec uhlí v Česku. Podívejte se, jak se kraje vyrovnávají s bolavým koncem jedné éry. Dostupné 29.4.2023 z: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/promeny-ceskych-regionu/regio-videografika-ceske-uhelne-regiony/r~9ef5e29264a911eb95caac1f6b220ee8/
    Seznamzpravy.cz. (2021). Konec černého uhlí v Česku? Těžba skončí, bude se ale dovážet. Dostupné 29.4.2023 z: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/konec-cerneho-uhli-v-cesku-tezba-skonci-bude-se-ale-dovazet-174621

    To se mi líbí

Napsat komentář