Společnost a životní prostředí

Menstruace a s ní spojené možnosti pro záchranu planety

Autor: Sabina Rothová

Menstruace, i v dnešní době stále velmi kontroverzní téma, o kterém se nemluví. Přitom je to přirozená část života a díky ní tu všichni jsme. Avšak odpad, který se kvůli ní produkuje, velmi zatěžuje naši planetu. Během jednoho cyklu žena vyprodukuje spoustu jednorázových pomůcek, které se v České republice vyhazují do komunálního odpadu. Jak tedy ulevit planetě a možná i svým financím?

Ekologických alternativ na tyto jednorázové pomůcky je mnoho a záleží jen na preferenci ženy, kterou si zvolí. Mezi nejznámější, a v dnešní době i nejvíce propagované hlavně v online světě, patří menstruační kalhotky, které jsou alternativou za vložky. Ty jsou velmi velkým zásahem do přírody a to z důvodu složení, protože obsahují vrstvu igelitu, bělené bavlny a dále směsi gelů, které zvětšují objem, proto je recyklace nemožná a v přírodě se takový produkt rozkládá 100-250 let (BIOneeds, 2023). Alternativou za tampóny je například kalíšek nebo houba.

Pokud se zaměříme na množství vyprodukovaného odpadu tohoto druhu, zjistíme, že je to skutečně velký problém. Menstruace u dívek začíná v průměru ve 12 letech a končí u žen kolem 50. roku (NZIP, 2023). Dle ČSÚ (2023) k 31.12.2021 bylo žen v tomto věkovém rozmezí 2 514 131. Pokud bychom nebrali v úvahu, že některé ženy o menstruaci ze zdravotních důvodů přišly nebo ji nemají pravidelně nebo záměrně využívají nějaké antikoncepční metody, díky které ji nemají vůbec, tak můžeme počítat s touto hodnotou. V průměru cyklus ženy trvá 5 dní a za jeden den využije průměrně 5 ks tamponů (nebo vložek) (Kalíšek.cz, 2023). Tímto bychom se dostali na hodnotu na 62 853 275 ks za všechny ženy za měsíc, za rok to tedy dělá 754 239 300 ks. Pokud bychom vzali v úvahu tampóny velikosti normal (které mají 4,6 cm) a vyskládali tento počet za sebe, dostali bychom se na hodnotu 34 695 km. Což znamená, že bychom dokázali objet 15x hranice celé České republiky (délka hranic ČR 2 326,87 km) (Státní hranice, 2023). A to je množství jen za Českou republiku, teď si představte odpad za celý Svět. Tato enormní hodnota a zátěž pro planetu by se přitom dala tak jednoduše snížit tím, že by ženy využívaly znovu využitelné pomůcky, které již byly zmíněny.

Klasické menstruační pomůcky jsou vždy sterilně bílé. Ale z jakého důvodu? Využívá se k tomu chlór, který vysušuje a spolu s ním se uvolňuje dioxin, který je karcinogenní látkou. Také mohou částečky z pomůcek v pochvě ženy zůstávat, což z již zmíněných složek, které obsahují, není nic co by žena v sobě chtěla mít… Největší zdravotní problém, který je známý hlavně u tampónů je výskyt syndromu toxického šoku (TSS). Ten vzniká z nedostatečného obměňování těchto pomůcek a tím pádem množením spousty bakterií. TSS může mít i fatální následky a končit smrtí. Proč se tedy nevyhnout těmto pomůckám a využívat jiné, které tato rizika neschovávají? (Kalíšek.cz, 2023)

Stále Vás výše zmíněné důvody nepřesvědčily, abyste zvážily nákup ekologické alternativy? Tak Vás možná zaujme cena, kterou jednorázově vynaložíte a máte na několik let vystaráno. V případě menstruačního kalíšku se ceny za 1 ks pohybují okolo 500 Kč a vydrží 5-10 let (Maluna, 2023). Pokud bychom tedy vzali v úvahu neekologickou alternativu v podobě tamponů, tak ty stojí kolem v průměru 70 Kč za 16 ks (Pilulka, 2023). Pokud tedy kalíšek bude moci být užívají aspoň těch 5 let, tak 1 cyklus ženu bude stát 8,33 Kč. Ale využívání tampónů, při průměrném cyklu, který trvá 5 dní a za 1 den se využije 5 ks vychází na 109 Kč (za pět let tedy 6563 Kč). Ekologická varianta je jednorázově vyšší platba, ale z dlouhodobého hlediska se cena několikanásobně vrátí.

Menstruace je velká součást života každé ženy, tak proč si tyto dny aspoň trošku nezpříjemnit. Ekologie je v dnešní době velké téma a toto je cesta, kterou lze naší planetě ulevit.

Zdroje:

NZIP. (2022). Menstruační cyklus. Dostupné 30. 3. 2023 z: https://www.nzip.cz/clanek/158-menstruacni-cyklus

ČSÚ. (2023). Statistická ročenka České republiky – 2022 – Obyvatelstvo. Dostupné 30. 3. 2023 z: https://www.czso.cz/csu/czso/4-obyvatelstvo-82btdj0q9x

Kalíšek.cz. (2023). Porovnání jednotlivých menstruačních pomůcek podle různých kritérií. Dostupné 30. 3. 2023 z: https://www.kalisek.cz/porovnani-menstruacnich-pomucek

BIOneeds. (2023). Doba rozkladu odpadků, znáte tyto zděšující fakta?. Dostupné 30. 3. 2023 z: https://www.bioneeds.cz/bioneeds-blog/doba-rozkladu-odpadu/

Státní hranice. (2023). Podrobný průběh státních hranic České republiky, Dostupné 30. 3. 2023 z: https://statnihranice.cz/indexcesky.php

Kalíšek.cz. (2023). Tampony – zdravotní rizika. Dostupné 30. 3. 2023 z: https://www.kalisek.cz/tampony.php

Maluna. (2023). Menstruační kalíšky. Dostupné 30. 3. 2023 z: https://www.maluna.cz/menstruacni-kalisky/

Pilulka. (2023). Tampony. Dostupné 30. 3. 2023 z: https://www.pilulka.cz/tampony


Posted

in

by

Tags:

Comments

8 komentářů: „Menstruace a s ní spojené možnosti pro záchranu planety“

  1. Šárka Novotná avatar
    Šárka Novotná

    Menstruace je běžnou součástí každé ženy a přes to se o ní dostatečně nemluví. Pravdou je, přesně jak se píše v článku, že díky menstruaci jsme všichni naživu. I přes tento fakt na ni bylo bohužel v historii nazíráno jako na něco špinavého a nečistého, a to hlavně kvůli nesprávnému výkladu Bible. Což pak ještě vyvrcholilo v to, že celý sexuální akt byl tehdejšími zarytými křesťany, kterým asi nedošlo, že kvůli tomuto hříchu svých vlastních rodičů jsou vlastně také naživu, považován za něco, co asi mělo být pánem Bohem zakázáno. (Hamplová, 2019). Nicméně lidstvu se evidentně a díky Bohu podařilo přežít i tak. Bohužel se nám zárodky tohoto uvažování projevují v každodenních životech dodnes, což se projevuje hlavně tím, že samy ženy, ne ovšem všechny, by tyto své dny nejraději přeskočily, a to tedy ne kvůli přesvědčení o své vlastní nečistotě, ale kvůli diskomfortu, který bohužel většina žen prožívá. Pozitivem ovšem je, že se jako společnost nacházíme ve fázi, kdy se toto přesvědčení o špinavosti menstruace z našich životů postupně vytrácí a spousta žen začíná svou menstruaci přijímat a lépe jí i rozumět. Vzhledem k tomu, že se o menstruaci začalo více mluvit, tak také dochází k tomu, že ženy hledají komfortnější, zdravější a ekologičtější produkty pro své dny. Ať už to jsou látkové vložky, kalíšky, houby, nebo třeba kalhotky a pokud to dokáže ženám menstruační období ulehčit a zpříjemnit tak jen do toho. Ze své vlastní zkušenosti bych mohla tyto alternativy jen a jen doporučit. Někdy se stává, že ekologičtější produkty bývají méně kvalitní a neplní tak účel, pro který byly vytvořeny. Nicméně u menstruačních pomůcek tomu je právě naopak. Každé ženě ovšem vyhovuje něco jiného, takže občas si musíme zkusit více alternativ, abychom věděly, co nám vyhovuje nejlépe. Velice osvobozující pro mě také je pouze procházet uličkou menstruačních produktů v drogerii a nepřemýšlet nad tím, jestli mám všeho dostatečné množství a popřípadě jaké si vybrat, tak aby mi co nejméně škodily. Teď už jenom uličkou projdu a vím, že pro sebe dělám to nejlepší.

    Zdroje:
    Hamplová, A. (2019). Křesťanství a sexualita – protestantské církve. Dostupné 8. 4. 2023 z: https://www.hks.re/wiki/ls2019:krestanstvi_a_sexualita

    To se mi líbí

  2. Kamila Hrdličková avatar
    Kamila Hrdličková

    V první řadě bych chtěla velmi pochválit zpracování článku, které určitě mnoho z nás přivede k tomu, abychom se zamysleli nad tím, kolik odpadu je vyprodukováno kvůli jednorázovým menstruačním pomůckám. Velmi přínosným a pro lepší představu, může být také propočet odpadu porovnaný s hranicí České republiky. Na druhou stranu si nedovolím souhlasit s tím, že v současné chvíli je menstruace tématem, které je kontroverzní a o kterém se nemluví. V posledních letech, jak autorka sama zmínila, je spoustu lidí (influencerů), kteří o tomto tématu mluví velmi veřejně a nebojí se odpovídat i na dost intimní otázky. Čímž si myslím, že se prolomil určitý led, mezi tím, kdy se lidé o tomto tématu stydí mluvit i s osobou, která je pro nás velmi blízká, či naopak skoro cizí.
    A ačkoliv jsem člověkem, který se snaží být určitým způsobem šetrný k naší přírodě a zemi, a hledat ve spoustě věcech možné alternativy, bohužel v tomto případu jsem zatím této možnosti nevyužila. Může to být způsobeno také tím, že jsem v tomto ohledu trochu konzervativní a bojím se vystoupit z určitého bodu, který je pro mě v současné chvíli jistým komfortem. Pokud by však tento článek měl přimět alespoň jednu ženu ke změně, což si myslím, že se stane, bude to dalším krokem kupředu. A i když jsem se do současné chvíle k této změně nerozhodla, myslím, že velmi skvělé přepočítání mě přiměje se nad tím alespoň více zamýšlet.

    To se mi líbí

  3. Dana Šujan avatar
    Dana Šujan

    Menstruace je přirozenou součástí každé ženy. Dokonce se domnívám, že v posledních letech i velmi akcentované téma. Z tohoto důvodu si dovolím nesouhlasit s autorkou článku o kontroverzi tohoto tématu. V České republice se poslední dobou dokonce začíná skloňovat termín menstruační volno. Pojďme ale k samotné menstruaci, která sice představuje zdraví prospěšný cyklus, ale pro mnoho žen znamená určitý diskomfort, ať už kvůli bolestem, které jsou častokrát s menstruačním cyklem spojeny nebo pocitem podrážděnosti a citlivosti.

    Alternativy menstruačních pomůcek velmi oceňuji, i když u některých vnímám značné nedostatky. Menstruační kalíšek si dokážu představit u žen, které mají nepříliš silnou menstruaci, protože u žen, které se potýkají s velmi silnou menstruací si nedovedu představit, jak obsah kalíšku vylévají a myjí například na společných toaletách v práci. Z vlastní zkušenosti vím, že pro ženy trpící endometriózou a velmi silnou a bolestivou menstruací není kalíšek příliš vhodný. Lepší variantou by však mohly být právě zmiňované menstruační kalhotky, které v posledních letech zažívají velký boom. Jejich cena je sice vyšší a samozřejmě při jejich nákupu jich je potřeba hned několik, ale představují investici, která se nám z pohledu času vrátí. Při zkoušení a nákupu těchto pomůcek je důležité si uvědomit, že každá jsme jiná. To, co sedí kamarádce, nemusí sedět nám a tak je potřeba tyto alternativy zkoušet a připouštět i jiné možnosti.

    To se mi líbí

  4. Radka Wenclová avatar
    Radka Wenclová

    Dovolím si nesouhlasit s komentářem, že menstruace žen není kontroverzní téma. Zmíněné menstruační volno je často hodnoceno pouze pocitově, bez zamyšlení nad problematikou – viz např. zavádějící název článku Seznamu: menstruacni-volno-pro-zeny-a-co-dostanou-muzi-nebinarni-mohou-mit-problem.
    Osobně oceňuji, když někdo problematiku otevře a začne se zabývat tématem, které trápí velkou část ženské populace – bolestivá menstruace a s ní spojené potíže v zaměstnání.
    Obecně má společnost tendenci ženské bolesti a problémy bagatelizovat, a podle mého názoru ještě máme před sebou dlouhou cestu k nápravě.
    Zdroje:
    https://www.seznam.cz/komentare/16588757-menstruacni-volno-pro-zeny-a-co-dostanou-muzi-nebinarni-mohou-mit-problem
    https://www.podnikatel.cz/clanky/dockame-se-menstruacniho-volna-i-v-cr-je-otazka-zda-by-zenam-spise-neuskodilo/

    To se mi líbí

  5. Eliška Braunová avatar
    Eliška Braunová

    Menstruace a menstruační cyklus je přirozenou součástí života každé zdravé dospělé ženy. Přestože se jedná o takhle choulostivé téma, tak nyní existuje spousta influencerů v online marketingovém prostředí, kteří sdělují svůj názor k této problematice.
    V poslední době se hodně hovoří o ekologickém řešení ženské periody a s tím je spojené i to, že se začínají objevovat produkty, které se snaží
    o pomalé vytlačení klasických vložek či tamponů na trhu.
    Stále více žen začíná volit alternativy konvenčních pomůcek a těmi jsou jak již autorka v článku zmiňuje, například menstruační kalhotky nebo kalíšky. Tyto dvě alternativní pomůcky mají jednu společnou vlastnost a to, že se dají využívat opakovaně a tím se snižuje množství produkovaného odpadu, což je jeden z důvodů, proč si je dámy, které přemýšlejí ekologicky, pořizují. Otázkou je, jaké další benefity nabízí? A není s jejich využíváním spojené nějaké riziko či nebezpečí? (vitalweb.cz, 2021).
    Jak již bylo zmíněno ve výše uvedeném příspěvku, menstruační kalíšek je šetrný vůči životnímu prostředí, což znamená méně odpadu pro zemi, ale
    i nižší zatížení pro naši peněženku. Oproti tamponům má i delší výdrž o 4 hodiny. Vejde se do nich i dvojnásobek tekutiny oproti tamponu či vložce. Vytváří vzduchotěsné těsnění, tudíž nedochází k zapáchání (vitalweb.cz, 2021).
    Ale i tato pomůcka má svá negativa a to především to, že je obtížné najít správný typ a s tím souvisí i to, že výběr je opravdu časově náročný. Dalším negativním hlediskem je obtížné a nepříjemné vyjímání. Je to nepraktické, pokud se provádí výměna mimo domov. Dále se nedoporučuje ho užívat, pokud má žena zavedené nitroděložní tělísko. Právě tyto argumenty mohou mít vliv na to, proč ženy tuto ekologickou variantu nevyužívají i přes to, že jsou nejvíce šetrné k životnímu prostředí
    a nejekonomičtější (vitalweb.cz, 2021).
    Dle mého názoru toto období není pro ženu nejpříjemnější, a proto menstruační kalíšek není nejvhodnější pro používání mimo domov a je lepší ho například v práci nahradit právě menstruačními kalhotkami. Ty se pyšní tím, že jsou velice pohodlné, eticky a šetrně vyrobené, ale počáteční investice není úplně nízká (snuggs.cz, 2023).

    Zdroje:
    Snuggs. (2023). Menstruační kalhotky jako alternativa kalíšku. Dostupné
    14. 4. 2023 z: https://snuggs.cz/pages/kalhotky-a-kalisek
    Vitalweb. (2021). Kalíšek a kalhotky: výhody a nevýhody těchto nových menstruačních pomůcek. Dostupné 14.4. 2023 z: https://vitalweb.cz/1466/kalisek-a-kalhotky-vyhody-a-nevyhody-techto-novych-menstruacnich-pomucek

    To se mi líbí

  6. Romana Bradáčová avatar
    Romana Bradáčová

    V posledních letech už není menstruace takové tabu jako bývala a často se z různých zdrojů dozvídáme, že i když je to přirozená a nezbytná součást života, je také s dětskými plenami jedním z největších znečišťovatelů. Díky tomu jak technologie a věda postupují, nabízí trh různé varianty ekologických menstruačních pomůcek.

    Pokud budu hovořit z vlastní zkušenosti vyzkoušela jsem většinu nabízených ekologických pomůcek a to bohužel ne z důvodů ekologických ale čistě ekonomických. Protože i když je počáteční investice poněkud větší než si každý měsíc koupit balení tamponů nebo vložek z dlouhodobého hlediska se tyto alternativní pomůcky jednoznačně vyplatí. Bohužel v případě že máte nadprůměrně silnou nebo nadprůměrně bolestivou menstruaci alternativní pomůcky, aspoň v mém případě, nevyhovují.

    Když se pak hovoří o menstruaci trápí mě pak ještě skutečnost, že se v naší společnosti řeší jaké používáme pomůcky. Jak jsou vyráběné, čím jsou bělené, z čeho jsou složené ale pořád ještě existují ženy pro které jsou i ty nejlevnější a nejobyčejnější menstruační pomůcky finančně nedostupné. Líbí se mi že například Skotsko rozhodlo zavést menstruační vložky pro ženy zdarma. V některých končinách světa ženy dokonce ani nevědí, že něco jako menstruační vložky nebo tampony existuje a používají při menstruaci kusy látky, což je vlastně ekologické ale dosti nepraktické.

    Zdroje:
    e15. 2020. Dámské hygienické potřeby zdarma. První evropská země rozhoduje o přelomové novince. Dostupné 16.5.2023 z: https://www.e15.cz/zahranicni/damske-hygienicke-potreby-zdarma-prvni-evropska-zeme-rozhoduje-o-prelomove-novince-1367159

    To se mi líbí

  7. Jindřich Černý avatar
    Jindřich Černý

    Pro mne je toto téma velmi zajímavé, byť se k němu vyjadřují převážně ženy. Věřím, že i pro muže je toto téma důležité a rozhodně by v dnešní době nemělo být tabu bavit se o menstruaci ať už mezi muži nebo v rámci konverzace s ženami.

    Bylo pro mne poměrně zajímavým zjištěním, že menstruační pomůcky přispívají k produkci oxidu uhličitého – konkrétně jen v Americe spotřebují ženy ročně 12 miliard vložek a 7 miliard tamponů a ty jsou potom vyhozeny jako běžný odpad. Na skládkách potom vypouštějí do půdy a ovzduší látky jako dioxin, chlór nebo rajon. Tento odpad jen v Americe můžeme přirovnat k více než pěti kilogramům oxidu uhličitého.

    Jako skvělou alternativou k vložkám nebo tampónům pak existují menstruační kaíšky, které jsou vyrobené z latexu, termoplastického izomeru a silikonu – získaného ze siliky a díky přirozenému rozkladu materiálu se jedná o naprosto environmentálně šetrnou alternativu k vložkám nebo tamponům.

    Kalíšky mají přibližně o 1,5 % menší dopad na životní prostředí než jednorázové produkty a vydrží (při správném používání, mezi které patří např. první opláchnutí studenou vodou, poté důkladné čištění a nakonec sanitace) až šest let a ušetří tak každé ženě přibližně 2 400 vložek za svůj životní cyklus.

    Důležitým krokem k otevření tohoto tématu je správná osvěta a negace stigmat ať už ohledně ztráty panenství, nehygienického impactu nebo dalších hoaxů ohledně menstruačních kalíšků.

    Globalcitizen. (2021). Which Period Products Are Best for the Environment? Dostupné 15. 5. 2023 z: https://www.globalcitizen.org/en/content/best-period-products-for-the-environment/#:~:text=Tampons%2C%20pads%2C%20and%20panty%20liners,to%20800%20years%20to%20decompose

    To se mi líbí

Napsat komentář