Společnost a životní prostředí

Kosmetika pro krásu nebo pro zdraví?

Autor: Romana Bradáčová

Jak vypadá vaše běžné ráno v koupelně? Dopřejete si ranní sprchu s voňavým sprchovým gelem, možná si stihnete umýt i vlasy, nejprve šamponem a poté kondicionérem, vyčistíte si zuby pastou, umyjete obličej čistícím gelem nebo mýdlem, nanesete si denní krém, použijete deodorant a končíte? Nebo možná pokračujete s podkladovou bází pod make-up, make-upem, pudrem, řasenkou, parfémem. Možná je vaše rutina ještě detailnější a vymazlenější. Zkuste si spočítat, kolik kosmetických přípravků jste právě použili a kolik jich bude večer potřeba, než se uložíte odlíčení a čistí ke spánku. V našem osobním měřítku se to může zdát jako drobnost, ale připočtěte si k tomu počet lidí ve svém bytě, domě, čtvrti, obci, městě či zemi.

Každý z přípravků, které dennodenně zcela automaticky používáme, jejich výroba, složení, rozložitelnost a odbouratelnost produktů, obalový materiál a jeho recyklovatelnost mají dopad na naše zdraví a životní prostředí.

Ve většině běžně dostupných kosmetických přípravků převládá syntetická chemie obsahující látky jako sulfáty, fosfáty, silikony, parabeny, ropné deriváty, vůně, konzervanty, umělá barviva, optické rozjasňovače, chlór a spousty dalších zdraví škodlivých látek. Některé z nich se mohou v rámci marketingu vydávat za přírodní bio kosmetiku, bohužel pouze podle označení na obalu jeho obsah nepoznáte. (Šumava Forrest, 2022; Econea blog, 2018)

Pokud chcete žít zodpovědněji a udržitelněji, tím pravým řešením je ekologická kosmetika vyráběná z přírodních surovin, šetrná k životnímu prostředí od způsobu pěstování rostlin přes jejich zpracování, výrobu, balení a dopravu. A jak opravdovou přírodní kosmetiku poznáte? V jejím složení najdete vysoce koncentrované rostlinné a bylinné extrakty a oleje obsahující vitamíny, minerální a hydratační látky a antioxidanty. Ověřit, zda se jedná o ekologickou kosmetiku, můžete dvěma způsoby – podle certifikátů označující organický a ekologický původ (ovšem ne všechny firmy vyrábějící přírodní produkty je takto označují, protože je to časově a cenově nákladné) a podle složení. Ze začátku se to může zdát jako náročný a matoucí proces, ale naštěstí v době moderních technologií máte hned po ruce chytrého pomocníka. (Enviweb, 2023; Šumava Forrest, 2022; Brainmarket, 2019)

Změna životního stylu neznamená, že musíte jít hned z nuly na sto a vyházet půlku koupelny, to by moc ekologické zrovna nebylo, i malé postupné změny se počítají. Každým krokem k udržitelnosti, svou vnímavostí, citlivostí a ohleduplností k ostatním lidem a naší planetě pomáháte vytvářet lepší prostředí nejen pro nás samé, ale i pro budoucí generace. (Enviweb, 2023)

Máme pro vás deset tipů, jak kosmetiku používat ekologicky a šetřit tak své zdraví a životní prostředí:

  1. Kupujte si výrobky, které opravdu využijete.
  2. Vybírejte si větší balení, abyste zbytečně nezatěžovali planetu více obaly.
  3. Vyměňte jednorázové plastové obaly za znovupoužitelné.
  4. Kupujte produkty, ke kterým můžete postupně dokupovat náplň.
  5. Vyzkoušejte tuhou kosmetiku v kostce nebo stáčenou drogerii.
  6. Vybírejte si lokální produkty.
  7. Používejte namísto jednorázových odličovacích tamponů a ubrousků látkové – pratelné a znovupoužitelné.
  8. Prázdné obaly od produktů můžete použít znovu ke skladování dalších, vytřiďte je nebo vraťte zpátky výrobci, pokud to umožňuje.
  9. Nevyhazujte nepoužité výrobky, dejte jim druhou šanci a vraťte je výrobci či darujte potřebným.
  10. Poproste své blízké, aby vám bezmyšlenkovitě nekupovali běžně dostupnou syntetickou kosmetiku, dejte jim tip na svou oblíbenou přírodní kosmetiku. (Cosibella, 2022)

Zdroje:

Šumava Forrest. (2022). Proč používat přírodní kosmetiku? Dostupné 1. 4. 2023 z:
https://www.sumavaforrest.cz/blogs/zakulisi-kosmetiky-sumava-forrest/proc-pouzivat-prirodnikosmetikufbclid=IwAR1hmuvl0p4DMedkCpoiEBBknj7Lfpn9aK7g8_LeWgO86tWszv81M4BbgO4

Enviweb. (2023). Používáním přírodní kosmetiky chráníte životní prostředí, i když se sprchujete. Dostupné 2. 4. 2023 z: https://www.enviweb.cz/124363?fbclid=IwAR1PFnnjw6MtS6WI0_3hQHUApDlHUg5J-NJHMqmLTCob7-Z_LyoxIzfh7BI

Econea blog. (2018). Drogerie pod lupou: Kdo je pomocník a kdo nevítaný host? Dostupné 1. 4. 2023 z: https://blog.econea.cz/drogerie-pod-lupou/

Cosibella. (2022). Ekologická kosmetika, zero waste produkty – jak pečovat o životní prostření? Dostupné 2. 4. 2023 z: https://cosibella.cz/cs/blog/ekologicka-kosmetika-zero-waste-produkty-jak-pecovat-o-zivotni-prostredi-1639806890?fbclid=IwAR0BPKPRqlEQZTWqJpOW17LTDhCICXH037sCHB8p-50NzRh66nP8KTSXG84

Brainmarket. (2019). Proč používat přírodní kosmetiku? 10 toxických látek, kterým se v běžné kosmetice vyhnout. Dostupné 1. 4. 2023 z: https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/prirodni-kosmetika/


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 komentáře: „Kosmetika pro krásu nebo pro zdraví?“

  1. Eliška Braunová avatar
    Eliška Braunová

    Po přečtení tohoto příspěvku se mi v hlavě vybavilo, jak velké množství kosmetických přípravků ve své koupelně mám a že téměř čtvrtina je ještě nerozbalená anebo další část nevyužitelná. Přijde nám automatické tyto produkty každodenně používat, ale koho z nás napadne, jaký to má dopad na naše zdraví a životní prostředí.
    Například já doposud při koupi toto hledisko nezvažovala, a proto si nyní myslím, že určitě by bylo vhodnější začít využívat ekologickou kosmetiku, která neobsahuje přebytečnou syntetickou chemii. A díky tomu budeme žít zodpovědnější a udržitelnější život a budeme šetrní vůči životnímu prostředí.
    V tomto směru budu usilovat o to, aby můj životní styl ke kosmetickým přípravkům byl udržitelnější a především, abych nekupovala zbytečně velké množství kosmetiky, ale jen tu nejnutnější. Při koupi budu přihlížet i na lepší prostředí, a to nejen v současnosti, ale i v budoucnosti.
    Přírodní kosmetika sice nyní oproti konvenční stále zaostává, ale výrobci si tyto nedostatky uvědomují a pracují na jejich zkvalitnění. Je šetrná vůči životnímu prostředí, ale zároveň i k naší pokožce, protože neobsahuje žádné zbytečné alergeny a nedochází tak k alergickým reakcím (4health.cz, 2020).
    Především se i zaměřím na deset tipů, jak využívat kosmetiku ekologickým způsobem, abych tím šetřila své zdraví, ale hlavně životní prostředí. Naprosto musím souhlasit i s tím, že by bylo vhodné doporučovat svým blízkým přírodní kosmetiku, protože z vlastní zkušenosti – mé profese opalovací asistentky vím, že lidé na doporučení dbají nejvíce.
    Zároveň bych ráda podotkla to, že úplné vyřazení neekologické kosmetiky není nejlepší způsob řešení a příkladem může být právě návštěva solária, do kterého je nutné používat solární kosmetiku, a to především kvůli tomu, aby byla pokožka zdravá a hydratovaná, když se člověk nemaže, tak poté dochází ke vzniku vráskám, pigmentových skvrn a dalších kožních problémů.

    Zdroj:
    4health. (2020). Přírodní kosmetika – šetrná k pleti i k životnímu prostředí. Dostupné 11.4. 2023 z: https://www.4health.cz/clanek/prirodni-kosmetika

    To se mi líbí

  2. Nikol Protivínská avatar
    Nikol Protivínská

    Přírodní a hlavně non-toxic drogerii se snažím věnovat již přibližně rok. S příspěvkem musím souhlasit, například co se týče složení a označení produktů, mnohdy se podle těchto ukazatelů nelze řídit a dalo by se to téměř brát jako klamání spotřebitele vzhledem ke složení, kterému bývá dost často těžké porozumět a není odpovídající.

    Věnovat se tématu non-toxic mi začalo dávat smysl od doby, kdy jsem narazila na podcast s Pavlou Pavlištovou od tvůrkyně Janiny D. Černé alias Cukrfree. V rozhovoru probírají nejen konkrétní tipy na produkty a celkový životní styl, ale také fakty, které ukazují, jak moc jsou jednotlivé látky škodlivé. Velmi mě překvapil například fakt, že probíhají kontroly mnoha složek a tím určování jejich maximální množství v produktech, zdá se tedy, že zde máme dostačující regulace a můžeme se cítit v bezpečí ohledně věcí, které nakupujeme a denně dýcháme, používáme na kůži apod., avšak hlavní myšlenka non-toxic mě vyvedla z omylu. Jde tedy hlavně o to, že nikdo nezkoumá kumulativní efekt složek, které najdeme ve většině klasických produktech z drogerie, nebo ze kterých jíme jídlo apod. Právě tento kumulativní efekt má negativní dopady na naše zdraví a je proto dobré začít alespoň s malými základními kroky jako je například výměna plastových obalů pro jídlo, vyhýbat se teflonu, výměna syntetických kosmetických produktů za ty přírodní, které jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí a mnoho dalšího.
    Každopádně je vidět, že se toto téma začíná dostávat do povědomí, a tak doufejme, že se také kvalitní non-toxic produkty, které jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí stanou dostupnějšími.

    Zdroj:
    Cukrfree Podcast #60: Pavla Pavlištová – Svět Non Toxic [online]. In: . [cit. 2023-04-29]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=5NZTw7be4Ag

    To se mi líbí

  3. Jana Burešová avatar
    Jana Burešová

    S obsahem tohoto příspěvku mám spojenou i mou osobní zkušenost. Jako asi skoro každé děvče jsem měla jisté období, kdy jsem začala využívat kosmetické přípravky jako autorkou zmíněný make-up. Chtěla jsem zapadnout do kolektivu a využívat stejné produkty jako ostatní holky. Nikdo mě ale nevaroval, že využívání kosmetiky má svá rizika.
    To že mým vrstevnicím stejné produkty vyhovovaly, ale nezaručilo mně stejný hladký průběh. Během půl roku užívání daných kosmetických produktů se mi zapříčinily rozsáhlé problémy s akné. Make-upem jsem se tedy snažila zakrýt své nedokonalosti, a přitom jsem to ještě více zhoršila, protože jsem nebyla dostatečně informována.
    Díky mým potížím, které zasáhly i mé rodiče, jsme se celá domácnost začala zajímat o přírodní kosmetiku od make-upu až po sprchové gely a šampóny. Postupně jsme veškeré kosmetické produkty vyměnili za ty přírodní. Nikdy jsme nebyli takto spokojení. Má pokožka se okamžitě zlepšila díky přírodním látkám a dostatkem vitamínů.
    S těmito přírodními kosmetickými produkty je také spojená menší zátěž životního prostředí. Tím že jsou přírodní kosmetické produkty tvořené ze šetrnějších a zdravějších prvků pro pokožku a zásadně environmentálně šetrné, tak jsou bohužel i dražší než běžná kosmetika. Za mě ale zásadnějším problémem, než vysoká cena je malá informovanost. (Novinky.cz, 2019)
    Z mých zkušeností je mnoho mladých dívek, co dají pouze na doporučení od svých vrstevnic. S tímto se snaží bojovat Green Beauty Market, což je největší festival s přírodní kosmetikou v Evropě, který se jednou ročně koná v Praze. Mají pod sebou mnoho přírodních produktů a vždy pořádají přednášky ohledně jejich využití. Mladé dívky si zde krom produktů mohou zjistit i jak správně pečovat o svou pokožku. Momentálně mají i na svých sociálních sítích podcasty zabývající se přírodní kosmetikou. Stálo by za to v budoucnu takové festivaly rozšířit. (Green Beauty Market, 2023)

    Novinky.cz. (2019). Stále více žen podléhá kouzlu přírodní kosmetiky. Dostupné 30.4.2023 z: https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-stale-vice-zen-podleha-kouzlu-prirodni-kosmetiky-40302736

    Green Beauty Market. (2023). 6. ročník Green Beauty Marketu se uskuteční pouze v Praze!. Dostupné 30.4.2023 z: https://greenbeautymarket.cz

    To se mi líbí

  4. Kateřina Vojtková avatar
    Kateřina Vojtková

    Denně se spoust lidí snaží využívat znovupoužitelné sáčky, třídit odpad nebo používat jen jednu igelitku, zkrátka všechny možné způsoby, jak omezit plasty. Mnoho lidí ale zapomíná na jednu z nejdůležitějších místností domácnosti, a to je koupelna. Koupelna je místo, kde se nachází obrovské množství plastů, aniž bychom si to uvědomovali. Obaly od kosmetiky navíc obsahují větší množství plastu, aby byly pevnější. V dnešní době nadměrné užívání neplatí jen pro ženy, ale také i muže, kteří začínají využívat stále více kosmetiky. Udává se, že žena během jednoho roku utratí za kosmetiku v průměru 8 400 Kč.

    Jak ale omezit plasty v koupelně? Jednou z možností je papírový obal vhodný pro sypké a tuhé produkty. Výhodou těchto obalů je, že se dají nejen recyklovat, ale také i kompostovat. Na tekuté produkty je vhodné využít obaly ze skla. Sklo navíc je nejlépe recyklovatelné. Dále je možné využít také vlastní obaly, pokud máte ve vašem městě bezobalovou prodejnu. Možností je tedy několik a je jen nás, jak se k tomu postavíme. Vše se odvíjí pouze od nás, nás spotřebitelů.

    Zdroje:

    Spotrebitele.dtest.cz. (2020). Koupelny jsou plné plastů. Co s tím? Dostupné 18. 5. 2023 z: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-7847/koupelny-jsou-plne-plastu-co-s-tim

    To se mi líbí

Napsat komentář