Společnost a životní prostředí

Bitcoin jako hrozba ve vztahu k životnímu prostředí

Autor: Simon Brož

Bitcoin. Digitální zlato, investice, pro někoho nuly a jedničky, ale hlavně hojně diskutovaný fenomén posledních 10 let. Vznikl v roce 2009 a od té doby zažil obrovský růst. (Xtb.cz, 2022)

Je decentralizovaný, což znamená, že není regulovaný centrální bankou nebo vládou. Bitcoin umožňuje provádět transakce přímo mezi uživateli, bez nutnosti prostředníka (Xtb.cz, 2022)

K provádění transakcí a udržování sítě je zapotřebí speciálního softwaru, výpočetního výkonu a hodně elektrické energie… Tady nastává možný problém.

Hlavním důvodem pro spotřebu energie je algoritmus proof-of-work, který je používán k ověřování transakcí a zabezpečení sítě. Tento algoritmus vyžaduje, aby uživatelé vynaložili velké množství výpočetního výkonu a energie, aby mohli úspěšně ověřit transakce a vytěžit nové Bitcoiny. (Xtb.cz, 2022)

Tato vysoká spotřeba energie má několik důsledků. Především znamená, že těžba Bitcoinů má negativní dopad na životní prostředí. Většina výroby elektřiny na světě využívá spalování fosilních paliv, jako jsou uhlí a zemní plyn, během kterého se do ovzduší vypouští emise skleníkových plynů a přispívají ke globálnímu oteplování. Těžba Bitcoinů tak přispívá ke zhoršování klimatických podmínek a může mít vliv na zdraví lidí.

Kde je ale nejzásadnější problém ve vztahu k životnímu prostředí?

Připravil jsem 4 okruhy, které musíme brát na vědomý.

Spotřeba energie:
Nejvýznamnějším problémem spojeným s těžbou Bitcoinů je obrovská spotřeba energie. Proces těžby v současnosti spotřebovává více energie než některé země, například Nizozemsko. Podle odhadů bude těžba Bitcoinů v roce 2025 spotřebovávat více než 297 TWh ročně, což je více než celková spotřeba energie Itálie. Spotřeba energie při těžbě Bitcoinů může vést k emisím skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování a změně klimatu. (e15.cz, 2021)

Výroba tepla:
Dalším negativním dopadem těžby Bitcoinů je produkce odpadního tepla, které musí být odváděno chlazením. To vede ke zvýšení celkové spotřeby energie a negativnímu dopadu na životní prostředí. Těžba Bitcoinů navíc produkuje značné množství odpadu, například použité ASIC minery a elektronický odpad.

Výroba hardwaru:
Výroba hardwaru pro těžbu Bitcoinů má také vliv na životní prostředí. Výroba ASIC těžařů vyžaduje mnoho vzácných kovů a chemikálií. Tyto zdroje se těží v oblastech, které mohou být citlivé na ekologické škody, a při výrobě těchto zařízení se mohou do ovzduší a vody uvolňovat toxické látky. (Otechnice.cz, 2021)

Obnovitelná energie:
Pro zmírnění dopadu těžby Bitcoinů na životní prostředí je zásadní investovat do
obnovitelných zdrojů energie. Větrná, solární a vodní energie, mohou poskytovat čistou alternativu pro těžební operace Bitcoinů.

Bitcoin ještě není tak známý. V roce 2021 mělo 46 milionů lidí celosvětově aktivní bitcoinové peněženky. Což je zhruba 0,5 % světové populace. Proto ani těžařů není tolik. Většina z nich je situovaných v zemích, kde je levná a dostupná elektřina. (Finmag.cz, 2022)

Nicméně existují i pozitivní aspekty využívání Bitcoinu a jiných kryptoměn, které mohou přinést užitek pro společnost a hospodářství. Bitcoin umožňuje snadné a levné převody peněz bez nutnosti prostředníka a může být využíván jako alternativní způsob investování. Kromě toho může Bitcoin sloužit jako způsob ochrany proti inflaci a vlivu centrálních bank. (Bitclip.cz, 2022)

Celkově je tedy problém s vysokou spotřebou energie při těžbě Bitcoinů stále aktuálním tématem, které si zaslouží pozornost a diskuzi. Má tento problém vůbec nějaké řešení? Je Bitcoin budoucnost? Může pro planetu znamenat hrobu, pokud se jeho těžba rozšíří? Zdá se, že jedním z řešení může být pokrytí energetických nákladů těžby z obnovitelných zdrojů. To by pomohlo nejen přírodě, ale také samotným těžařům, kterým by se snížil náklad na energii.

Zdroje:

Btctip.cz. (2022). Vlastnosti btc, výhody i nevýhody. Dostupné 4.4.2023 z:
https://www.btctip.cz/vlastnosti-btc-vyhody-i-nevyhody/

E15.cz. (2021). Bitcoin jako energetický žrout ročně spotřebuje dvakrát více elektřiny než celé česko. Dostupné 4.4.2023 z: https://www.e15.cz/kryptomeny/bitcoin-jako-energeticky-zrout-rocne-spotrebuje-dvakrat-vice-elektriny-nez-cele-cesko-1377849

Finmag.cz. (2022). Geopolitika Bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?. Dostupné
4.4.2023 z: https://finmag.penize.cz/penize/432670-geopolitika-bitcoinu-kde-se-tezi-hlavni-kryptomena-sveta

Otechnice.cz. (2021). Průzkum ukázal další negativní dopad Bitcoinu na životní prostředí, jeho použití produkuje ročně množství odpadu srovnatelné s Nizozemskem. Dostupné 4.4.2023 z: https://otechnice.cz/pruzkum-ukazal-dalsi-negativni-dopad-bitcoinu-na-zivotni-prostredi-jeho-pouziti-produkuje-rocne-mnozstvi-odpadu-srovnatelne-s-nizozemskem/

XTB.com. (2021). Historie Bitcoin. Dostupné 4.4.2023 z: https://www.xtb.com/cz/vzdelavani/historie-bitcoinu


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 komentáře: „Bitcoin jako hrozba ve vztahu k životnímu prostředí“

  1. Robert Gulyás avatar
    Robert Gulyás

    Těžba bitcoinů je prováděna pomocí složitých matematických výpočtů, které vyžadují velké množství výpočetního výkonu a tedy i energie. A přesně jak autor v článku zmiňuje, toto vede k obavám ohledně negativního dopadu těžby bitcoinů na životní prostředí. V článku byly představeny různé faktory, které přispívají k negativnímu dopadu těžby bitcoinů na životní prostředí, jako jsou emise skleníkových plynů, nadměrné využívání fosilních paliv a odpadní teplo.

    Je ovšem důležité brát v úvahu celkový dopad těžby bitcoinů na životní prostředí, včetně pozitivních aspektů, mezi které můžeme například zařadit: vytváření pracovních míst a rozvoj ekonomické aktivity v oblastech s nízkou ekonomickou aktivitou. Proto by měla být problematika těžby bitcoinů řešena způsobem, který bude brát v úvahu celkový dopad na životní prostředí a zároveň bude podporovat hospodářský růst a rozvoj. (Kryptonovinky.cz, 2023)

    Jednou z možností, jak minimalizovat negativní dopad těžby bitcoinů na životní prostředí, je využití obnovitelných zdrojů energie. Nicméně je třeba brát v potaz, že implementace takového řešení může být složitá a nákladná. Z tohoto důvodu je důležité podporovat výzkum a vývoj nových technologií, které by umožnily těžbu bitcoinů s minimálním negativním dopadem na životní prostředí.

    Kryptonovinky.cz (2023). Světové ekonomické fórum poukázalo na výhody těžby Bitcoinu! Dostupné 25.4.2023 z: https://www.kryptonovinky.cz/svetove-ekonomicke-forum-poukazalo-na-vyhody-tezby-bitcoinu/

    To se mi líbí

  2. Oskar Žižka avatar
    Oskar Žižka

    Myslím si, že v rámci problematiky těžby bitcoinu by měla sehrát klíčovou roli vláda, a to při vytvoření legislativních rámců, které podporují udržitelné postupy v bitcoinovém byznysu. Cílem je podle mého názoru opět obnovitelná energie, prostřednictvím daňových úlev nebo jiné finanční pomoci může vláda podporovat využívání obnovitelných zdrojů energie při těchto těžebních operacích. Pozitivní zprávou je, že podle centra pro alternativní finance Cambridgeské univerzity využívalo už v roce 2021 okolo 76 % těžařů elektřinu z obnovitelných zdrojů (Cointelegraph.com, 2021). Kromě toho mohou vlády financovat iniciativy v oblasti výzkumu a vývoje, které zkoumají různé technologické procesy, jež vyžadují méně energie.

    Řekl bych také, že vedoucí představitelé průmyslu by měly mít povinnost se na udržitelnosti zapojovat a zahrnout do svého obchodního plánu. Zejména v dnešní době si myslím, že je to nevyhnutelné. Příkladem může být například Jack Dorsey, vrchní představitel významné fintech společnosti, která v roce 2020 věnovala 10 milionů dolarů na podporu společností, které pomáhají zavádět a zefektivňovat obnovitelné zdroje energie v rámci těžby Bitcoinu (Cointelegraph.com, 2020). Směr udržitelnosti může zahrnovat podobnou spolupráci mezi účastníky tohoto odvětví, kteří mezi sebou mohou také například sdílet osdvědčené postupy účinných těžebních technologií.
    Co se týče těžařů jakožto jednotlivců, ty si mohou vybrat ekologičtější cestu v podobě těžebních poolu, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Spotřebitelé by pak měli upřednostnit zejména platformy, které podporují udržitelnost.

    Zdroje:

    Cointelegraph.com (2020). Jack Dorsey’s Square commits $10M to green energy for Bitcoin mining. Dostupné online 17.5.2023 z: https://cointelegraph.com/news/jack-dorsey-s-square-commits-10m-to-green-energy-for-bitcoin-mining

    Cointelegraph.com (2021). Ignore the headlines — Bitcoin mining is already greener than you think. Dostupné online 17.5.2023 z: https://cointelegraph.com/news/ignore-the-headlines-bitcoin-mining-is-already-greener-than-you-think

    To se mi líbí

  3. Sabina Rothová avatar
    Sabina Rothová

    Souhlasím s autorem článku. Těžba Bitcoinu představuje problém a může znamenat zátěž pro naši planetu a životní prostředí. Převážná většina elektřiny, která se spotřebovávána při těžbě Bitcoinu, vzniká spalováním fosilních paliv a tím je ohrávána planeta, což může mít v budoucnu dopad na globální oteplováni. Pokud budeme brát v potaz celkovou spotřebu energie u Bitcoinu, tak v roce 2020 se při těžbě Bitcoin spotřebovalo vice energie, než činí celková spotřeba elektřiny v zemích jako může byt Rakousko. (Seznam zprávy, 2022)
    Tuto skutečnost neekologické těžby se ovsem rozhodly i nějaké firmy řešit, konkrétně se jedná o Norskou firmu Kryptovault, která se snaží těžit Bitcoin převážně z obnovitelných zdrojů. Samozřejmě se to nepodaří ve 100 % těžby, a proto se rozhodli využívat odpadni teplo, které vzniklo ze spalováni fosilnich paliv, což je vedlejší produkt těžby a využívají ho k další užitečné činnosti a to vysoušeni dřeva. Touto firmou by se moly nechat inspirovat i další a tím alespoň využít vedlejší produkt těžby k užitečným činnostem. V dalších letech by se mohlo přijít i na další využiti odpadního tepla. (Český rozhlas, 2022)

    Český rozhlas. 2022. Existuje ekologický bitcoin? Norská firma chce přebytečné teplo z těžby využít k vysoušení dřeva. 18.5.2023. Dostupné z: https://plus.rozhlas.cz/existuje-ekologicky-bitcoin-norska-firma-chce-prebytecne-teplo-z-tezby-vyuzit-k-8680614

    Seznam zprávy. 2022. Z bitcoinu se stává digitální ropa. Ne ale kvůli hodnotě, ale pro znečištění. 18.5.2023. Dostupné z: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-meny-kryptomeny-z-bitcoinu-se-stava-digitalni-ropa-ne-ale-kvuli-hodnote-ale-pro-znecisteni-216809

    To se mi líbí

Napsat komentář