Společnost a životní prostředí

Udržitelnou módou k zelenější planetě

Autor: Jindřich Černý

Vybavíte si, co máte v šatní skříni? Zkuste si to představit.

Stalo se vám někdy, že jste koukali do šatní skříně a povzdechli si:”Vždyť nemám co na sebe?!”

Textilní průmysl stojí za skoro 10 % celkové produkce oxidu uhličitého, více než dvojnásobek letecké a námořní dopravy dohromady, podle Environmentálního programu Organizace spojených národů. Tenhle příspěvek se věnuje krátké historii udržitelné módy a proč je toto téma důležitější než kdy předtím. (unep, 2022).

Udržitelná móda jako koncept byl poprvé představen hnutím hippies. Od té doby se hodně změnilo. V roce 2002 byl založen Globální organický textilní standard (GOTS). Je velmi nekompromisní, s dvěmi úrovněmi certifikace – Organická látka (alespoň 95 % vláken je organických) a Made with x % organic materials (alespoň 70 % vláken organického původu). V roce 2010 založila dáma Ellen MacArthurová nadaci se stejným názvem, která zpopularizovala termín “cirkulární ekonomika”, která je klíčová pro udržitelný rozvoj. (4tify, 2020).

Pojďme se nyní podívat na 4 důvody, proč je důležité o udržitelné módě vědět víc.

  1. Veřejný sektor vs. udržitelná móda

Jak reaguje na výzvu udržitelné módy veřejný sektor? Popravdě, velmi zdlouhavě. Nicméně, v posledních letech nastala změna. V USA i v EU.

Prvním důvodem, proč je dobré o udržitelné módě dnes vědět, je snaha veřejného sektoru zakomponovat změny spojené s udržitelným rozvojem obecně do legislativy, kterou by se upravilo chování nejen firem, ale také jednotlivců.

V USA vzniká několik takových legislativních návrhů. Zákon zodpovědnosti za módu a výstavbu reálné institucionální změny (FABRIC Act) je prvním navrhovaným módním zákonem v Americe, jež se zaměřuje na práva zaměstnanců v oděvním průmyslu. Zákon je stále v prvním fázích čtení, takže může trvat roky, než se dostane k prezidentovi na podpis. (ellenmacarthurfoundation, 2021).

Rada města New York jako v prvním státě US navrhla módní zákon (The Fashion Act), který žene velké módní značky k zodpovědnosti za jejich environmentální a sociální stopu – zmírnění takové stopy by bylo nastaveno zákonodárci, ne společnostmi. Zákon musí být teprve schválen. (ellenmacarthurfoundation, 2021). 

V Evropské unii vznikl plán strategie pro udržitelnou módu (EU strategy for sustainable textiles), který se zaměřuje na cirkulární módu a zahrnuje další legislativu na udržitelnou módu. 

V rámci ní vznil Ekodesign udržitelných výrobků (ESPR), který se zabývá zlepšením struktury oběžné (cirkulární) módy a “digitálního pasu oblečení”, který by každý kousek oblečení měl – kompletní historie produktu včetně recyklovatelnosti. Pokud se na podobě regulace shodnou evropská komise a parlament, mohla by platit nejdříve v roce 2025. (ellenmacarthurfoundation, 2021).

Druhým takovým počinem je Náležitá péče podniků v oblasti udržitelnosti. Adoptována v březnu v roce 2022, tento návrh (který se má stát směrnicí) by vyžadovala, aby společnosti v oděvním průmyslu v členských zemích identifikovali a brali v potaz ochranu lidských práv zaměstnanců v oděvním průmyslu stejně tak jako snížení znečištění. Toto by neplatilo jen pro společnosti jako takové, ale celý dodavatelský řetězec. (ellenmacarthurfoundation, 2021).

  1. Soukromý sektor vs. udržitelná móda

Soukromý sektor je ve skutečnosti napřed před veřejným sektorem v otázce udržitelné módy. A to je druhý  důvod, proč je toto téma tak důležité. Zatímco není na škodu mít nad společnostmi legislativní moc, aby “dohlížela” na dodržování stanovených pravidel, mnoho společností dodržuje stanovená pravidla dobrovolně. (nytimes, 2022).

Dokonce, mnoho společností oznámilo velmi odvážné plány. Značky jako H&M slíbiliy, že budou používat výhradně recyklovatelné materiály do roku 2030; C&A chce mít alespoň 50 % svých produktů certifikováno jako C2C do konce prvního roku 2030; Target chce mít do konce roku 2022 oblečení z 100 % udržitelné bavlny. (nytimes, 2022).

Různé společnosti a startupy hledají způsoby, jak udělat módu nejen víc šetrnější k životnímu prostředí, ale taky plně recyklovatelnou – ve šlépějích cirkulární (odevní) ekonomiky. Výrobci barev Achroma a Pili podnikli právě takové kroky – Achroma syntetizuje plně vystopovatelné barvy a Pili pracuje na biotechnických barvách a pigmentech. I značky jako Adidas dělají něco pro, s jejich novými teniskami, které jsou bez lepidel a z 100 % recyklovatelného materiálu – v podstate umožňující ze staré tenisky vytvořit novou-  (nytimes, 2022).

  1. Udržitelná móda a MY

Teď, když jsme si shrnuli oba dva sektory, jak jsme na tom my? Co my – lidé – děláme, abychom pomohli environmentu a podpořili hnutí udržitelné módy? Třetím důvodem je právě náš přístup.

Hnutí za udržitelnou módu je skutečně nejvíce hnané mileniály a generací Z, s více než 350 miliardami $ kupní síly v samotné Americe, přičemž přes 74 % preferuje oblečení od uvědomělých značek, které nabízejí environmentálně šetrné produkty. (IBM, 2020). Jsou ochotni zaplatit více peněz za každý takový produkt a preferují vyšší kvalitu a módu, co vydrží. 

Mladí lidé se odvracejí od “zrychlené módy”, což ještě více myšlenku podporuje. Vzniklo mnoho studií, které se tímto tématem zabývaly. V jedné takové studii, (Jestratijevic & Rudd, 2018) identifikoval 6 forem udržitelné módy, stejně jako problém nejasné explanace ohledně udržitelnosti, která mate hlavně starší zákazníky, včetně některých mladších. (Jestratijevic & Rudd, 2018) tvrdí, že je důležité vyslat jednu ucelenou zprávu, která je srozumitelná pro všechny. 

  1. Závěr a konečná myšlenka 

Je jasné, že udržitelná móda má hluboké kořeny v nedávné historii. V posledních letech, o to více, je zaměření na klimatické změny na špici. A to je čtvrtý důvod, proč bychom měli o udržitelné módě více mluvit. Jedno je jisté: zatímco světový politici bojují s nalezením společného řešení ke zmírnění environmentálního dopadu, mnoho značek investovalo a stále investuje do komunikace ohledně problémů udržitelnosti.

Už jste také slyšeli o udržitelné módě? Jak se k ní stavíte? Nakupujete takové kousky, které splňují kvalitu udržitelnosti? Podělte se s námi o své zkušenosti!

Zdroje:

4tify. (2020). Brief history in sustainable fashion milestones. Dostupné 10. 3. 2023 z: https://www.4tify.co/blog/a-brief-history-in-sustainable-fashion-milestones

Ellenmacarthurfoundation. (2021). The trends and trailblazers creating a circular economy for fashion. Dostupné 10. 3. 2023 z: https://ellenmacarthurfoundation.org/articles/the-trends-and-trailblazers-creating-a-circular-economy-for-fashion

IBM. (2020). Meet the 2020 consumers driving change. Dostupné 10. 3. 2023 z: https://www.ibm.com/downloads/cas/EXK4XKX8

Nytimes. (2022). Fashion laws regulations. Dostupné 10. 3. 2023 z: https://www.nytimes.com/2022/09/30/fashion/fashion-laws-regulations.html#:~:text=The%20Fashion%20Sustainability%20and%20Social,their%20environmental%20and%20social%20impacts.

Researchgate. (2018). Six Forms of Sustainable Fashion. Dostupné 10. 3. 2023 z: https://www.researchgate.net/publication/329606658_Six_Forms_of_Sustainable_Fashion

Statista. (2022). Clothing consumption expenditure czech republic. Dostupné 10. 3. 2023 z: https://www.statista.com/statistics/575235/clothing-consumption-expenditure-czech-republic/

UNEP. (2022). UN Alliance sustainable fashion addresses damage fast fashion. Dostupné 10. 3. 2023 z: https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/un-alliance-sustainable-fashion-addresses-damage-fast-fashion


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 komentáře: „Udržitelnou módou k zelenější planetě“

  1. Radka Wenclová avatar
    Radka Wenclová

    Je fajn, když řetězce jako H&M, C&A a další deklarují své závazky směrem k udržitelnosti; zároveň jsou to oni, kteří podporují tzv. „rychlou módu“, tzn. koncept, kdy musíte neustále doplňovat svůj šatník podle stávajících a neustále se měnících módních trendů. V podstatě mi udržitelná móda v podání řetězců výrobců a prodejců oblečení, které vydrží maximálně dvě sezóny, připadá jako protimluv. Nebylo by udržitelnější nakupovat oblečení, jen když ho potřebujeme? Ušetřili bychom tím životní prostředí (výroba, doprava) i vlastní kapsu. Nebo alespoň, pokud už nutně potřebuji něco nového, více využívat různých swapů a second handů tak, aby to, co potřebujeme obměnit, nešlo hned do koše nebo v lepším případě do kontejneru?

    To se mi líbí

  2. Tereza Krčmářová avatar
    Tereza Krčmářová

    Koncept udržitelné módy je určitě vhodný k ochraně životního prostředí. Je důležité si uvědomovat, jaký vliv má módní průmysl na naši planetu. Jak článek zmiňuje, je příznivé, že si dnešní generace mladých lidí uvědomuje tuto problematiku a je si ochotna připlatit za módu, co vydrží a byla vyrobena za férových podmínek.
    Když se zamyslím, v posledních letech se kvalita oblečení v obchodech výrazně zhoršila, mnohdy dané oblečení vydrží pouze jednu sezónu a dále je nutné kupovat oblečení nové. Nejen z tohoto ohledu má udržitelná móda vážně smysl.
    Přestože je udržitelná móda na vzestupu a podporována postupně více a více lidmi, jsou ale nadále podporovány taktéž fast fashion řetězce, což už tak příznivé není. Mimo to, že tyto řetězce častokrát produkují nekvalitní oblečení, produkují taktéž trendy kousky oblečení, kvůli kterým se následně lidem stává, že ,,nemají nic sebe‘‘. Současně za velký problém považuji masivní reklamní kampaně zaměřené na nákupy právě v těchto řetězcích. Na internetu vyskakuje a lze nalézt nespočet videí různých tvůrců, kteří jsou placeni za propagaci a kteří natáčí, jak dostali, či si ,,koupili‘‘ kvantu nového oblečení. Opravdu je to potřeba? Zvláště z obchodů, které například porušují lidská práva, využívají dětskou práci a rozhodně neprospívají životnímu prostředí? Konkrétně lze zmínit například obchod Shein, který patří mezi nejhorší, co se fast fashion týče. (Zhou, 2022).
    Proč jsou všude reklamy na řetězce, které nás nutí kupovat každé roční období něco nového? Určitě by bylo vhodné zaměřit reklamy právě například na udržitelnou módu a dostat ji tak do povědomí více lidí.

    Zhou, M. (2022). SHEIN Is Infamously Exploitative—and It Might Be Worse Than You Think. Dostupné 11. 4. 2023 z: https://goodonyou.eco/shein-is-worse-than-you-think/

    To se mi líbí

  3. Dana Šujan avatar
    Dana Šujan

    Módní průmysl značně přispívá ke změně klimatu a je označován za druhý „nejšpinavější“ průmysl, hned po tom ropném. Proto se nabízí koncept udržitelné módy. Velmi pozitivně vnímám snahu běžných módních řetězců jako je H&M, C&A nebo Zara o udržitelné kolekce. Přesto vnímám jako protipól jejich zbylou činnost a tvorbu klasických kolekcí, které jsou nekompromisně v souladu s rychlou módou. Tyto udržitelné kolekce totiž představují jen velmi nízké procento z celkové produkce výše zmíněných značek. Problémem však je, že řetězce produkující rychlou módu mají více než dost konzumentů. V dnešní době tyto řetězce a značky (z)neužívají influencery ke své pozitivní propagaci. Ti pak častokrát svými výroky a propagací motivují zejména mladou generaci, která často nedisponuje vyššími finančními obnosy, k nákupu rychlé, neetické módy. Naštěstí se v českém showbyznysu najdou i známé osobnosti (Jitka Nováčková, Ben Cristovao), které na problém rychlé módy upozorňují a vyzdvihují právě koncept udržitelné módy.

    Právě Jitka Nováčková motivovala i mě. Zatímco dříve jsem dávala přednost rychlé módě, nyní upřednostňuji módu udržitelnou. Dříve jsem si radši nakoupila více oblečení za pár korun. Oblečení ale bylo nekvalitní a vydrželo pouze jednu sezónu, proto jsem byla nucena nákup neustále opakovat a nacházela se tak v začarovaném kruhu. Nyní dávám přednost nadčasovým, kvalitním kouskům, které jsou sice dražší, ale představují investici i na několik let.

    To se mi líbí

Napsat komentář