Společnost a životní prostředí

Přeměna odpadu v hodnotnou věc, aneb využití upcyklace ve prospěch planety

Autor: Tereza Krčmářová

Šatní skříň, stůl nebo truhla ze zbytku dřevěných palet. Anebo například nová nákupní taška ze starého nepoužívaného trička. To je jen zlomek nápadů, které lze uskutečnit a vytvořit, a to díky takzvané upcyklaci. Upcycling, česky překládáno jako upcyklace, spočívá ve znovuvyužití již nepotřebných materiálů a produktů k něčemu hodnotnějšímu. (Aujezdský, 2015). Jak lze spatřit na obrázku, může se také jednat například o využití skleněných láhví jako váz pro květiny. S nějakou formou upcyklace se setkal určitě téměř každý z nás, aniž bychom si to i uvědomovali. 

Pojem upcyklace je podobný pojmu recyklace, který je znám téměř každému, od upcyklace se ale liší. Oproti recyklací se materiály nepřetváří na materiál původní, ale využívají se k vytvoření něčemu hodnotnějšímu. (PPC, 2021). A co vůbec upcycling řeší a jak pomáhá životnímu prostředí? Současným velkým problémem společnosti je bezesporu ohromná konzumace, spotřeba a následně i tvorba odpadu, a to ve všech formách, ať už se jedná o plastový, papírový, dřevěný či směsný odpad. Dle statistik Eurostatu (2023) vyprodukuje v průměru každý občan EU zhruba 530 kg komunálního odpadu za rok, v porovnání s rokem 2006 se jedná v průměru o nárůst o 13 kg na osobu. V posledních letech je tak tedy možné sledovat nastupující trend tohoto konceptu, díky upcyclingu lze toto totiž vysoké číslo postupně snižovat. 

Upcycling může vést také kromě tvoření něčeho hodnotného i k vytvoření nového koníčku. Velikou inspirací může být Youtube kanál s názvem Epic UpCycling, který sleduje přes čtvrt milionu lidí. Autor na svém kanálu ukazuje, jak lze hodnotně přeměnit již nepotřebný materiál, jako je například dřevo s pár šrouby, v luxusně vypadající nábytek. Nejsledovanější videa, kde je právě dřevěný materiál přeměněn na různé hodnotné věci, vidělo již přes několik milionů lidí. (Youtube, 2023). Tato videa mohou být inspirací pro další lidi, aby s upcyklací začali a zároveň ukazují, jak lze s materiálem nakládat.

Upcycling se promítá a souvisí s mnoho dalšími koncepty zaměřené na ochranu životního prostředí, jedná se například o koncept Zero Waste nebo koncept udržitelné módy. Ze staršího, nevyužívaného nebo secondhandového oblečení se dají vytvořit nové kousky oblečení, díky čemuž není nutné kupovat oblečení nové. (Upcycling, 2016). Lze nalézt několik návodů, jak právě nevyužívané oblečení přeměnit v například nové trendy kousky oblečení. Díky využívání jak oblečení staršího a nevyužívaného, tak ale také například toho ze secondhandů dochází k omezování nákupu v tzv. fast fashion řetězcích. Do upcyklace se zapojují ale také firmy, za zmínku dále stojí také projekty v podobě domů z již nepoužívaných námořních kontejnerů. (PPC, 2021).

Než se tedy člověk rozhodne něco vyhodit a zvýšit tak svojí produkci odpadu, je vhodné se rozmyslet, zda by nešly některé věci znovu využít a přetvořit v něco nového. Upcyklací se totiž šetří životní prostředí. Díky znovu využití určité věci nevzniká především nový odpad a šetří se též zdroje. Díky tvoření a přeměně v nové věci dochází ke snížení konzumace a spotřebě zboží a zároveň tedy také k šetření peněz právě za zboží. Pomoci planetě může tak díky upcyclingu začít každý sám za sebe. V neposlední řadě upcycling vede také ke zvýšení kreativity jedince. Zapojili jste se sami někdy do upcyclingu? A kdy naposledy jste něco upcyklovali?

Zdroje:

Aujezdský, J. (2015). Co je to Upcycling?. Dostupné 18. 3. 2023 z: https://www.upcycling.cz/co-je-to-upcycling-2/

Aujezdský, J. (2016). Význam upcyklace v cirkulární ekonomice a její propojení s teorií Zero Waste. Dostupné 20. 3. 2023 z: https://www.upcycling.cz/vyznam-upcyklace-v-cirkularni-ekonomice-a-jeji-propojeni-s-teorii-zero-waste/

Eurostat. (2023). Municipal waste statistics. Dostupné 11. 3. 2023 z: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Municipal_waste_statistics

PPC. (2021). Upcycling – vyšší forma recyklace. Dostupné 18. 3. 2023 z: https://www.products.pcc.eu/cs/blog/upcycling-vyssi-forma-recyklace/

Youtube. (2023). Epic UpCycling. Dostupné 18. 3. 2023 z: https://www.youtube.com/@EpicUpCycling/videos


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 komentáře: „Přeměna odpadu v hodnotnou věc, aneb využití upcyklace ve prospěch planety“

  1. Šárka Novotná avatar
    Šárka Novotná

    Vdechování druhého života původně vyhozeným věcem, je opravdu ctnostná činnost, která si zajisté zaslouží naši pozornost. Ono takových lidí, kteří z odpadu dokáží vykouzlit něco pěkného a zároveň i funkčního, není zase tolik. Nicméně na druhou stranu si dovolím tvrdit, že kutilství je z historického hlediska doménou právě Čechů. Ne nadarmo se totiž říká „Zlaté české ručičky.“ Jen tehdy to prostě nemělo svůj anglický termín upcycling a v přenesení do češtiny pak upcyklace, pod čímž bych tedy já osobně nehledala tuto funkci a na rovinu říkám, že jsem se s tímto anglickým termínem setkala poprvé. Přesto jsem se prakticky od malička velice často setkávala s tím, že věc měla spoustu různých funkcí, než se vyhodila. Abych uvedla příklad, tak první věc, která mě napadne jsou babiččiny sazeničky na chalupu, které babička začátkem jara začala pomalu sázet, a to do kelímků od jogurtu a určitě bych si vybavila spoustu dalších věcí, které se hlavně u generace našich babiček běžně dělávaly. V současné době mi ovšem přijde nejúčinnější a zároveň nejšetrnější k našemu životnímu prostředí vdechovat druhý život spíše větším věcem, a ne zrovna kelímkům od jogurtů, nebo plastovým lahvím, ze kterých se udělá pro mé oko neestetické krmítko pro ptáčky. Velký obdiv u mě mají například lidé, kteří přetvářejí starý nábytek, to má podle mého názoru rozhodně mnohem větší dopad na ochranu naší planety a zároveň se pak z takového kusu nábytku stane i originál s větší hodnotou. Zajímavé ovšem je, že současná ekonomika je postavená na systému „kupuj stále nové věci,“ čímž se tedy uměle udržuje prosperita společnosti. Doufám tedy, že s pojmem upcyklace se objevil i nový a šetrnější způsob života, díky kterému tady z té naší krásné planety něco zbyde i pro budoucí generace, a to nejen z půvabů přírody, ale i třeba ve formě staré skříně po prababičce, která bude díky šikovným českým ručičkám stále krásná a moderní a zároveň si v sobě zanechá ducha a kouzlo předešlých časů.

    To se mi líbí

  2. Tereza Jelínková avatar
    Tereza Jelínková

    Upcycling neboli upcyklace se jeví jako dobrý způsob, jak podpořit přírodu a ušetřit životní prostředí, ale také jak ponechat peníze v našich peněženkách za věci, které díky upcyklaci již nemusíme na nějaký čas potřebovat. Bohužel se ale domnívám, že pro některé skupiny lidí nemusí být upcyklace až tak důležitá a raději si například skleněnou vázu na květiny koupí, než aby ji vytvořili například z petlahve nebo starého skleněného džbánku na vodu. Mohou to být například lidé s určitou vyšší životní úrovní, kteří jsou zvyklí na určitý „životní standard“. Samozřejmě se ale můžu mýlit a křivdit této skupině společnosti, a i ji upcyklace mohla nebo může nadchnout. Zamyslela jsem se nad otázkami kladené autorkou, jestli jsme se někdy zapojili do upcyclingu a kdy jsme naposledy něco upcyklovala. Pár let nazpět jsem například vytvořila květináč ze starého hadru pomocí betonu. Ze starých roztrhlých džínových kalhot vznikly kraťasy nebo také džínová sukně. Pokud se roztrhne povlečení a nelze ho už zachránit zašitím, rozstříhá se a poté se tyto ústřižky využívají jako hadry například na utírání prachu. Nádoby od kakaa nebo kávy jsou využívány na uchovávání koření a sušených bylinek. Staré dřevěné palety byly sešroubovány a použity místo postele. To jsou prvotní příklady, které mě momentálně napadly.

    To se mi líbí

  3. Martina Slabihoudová avatar
    Martina Slabihoudová

    Upcyklace je dle mého názoru úžasná věc, kdy si podle sebe přetváříme věci tak jak bychom je chtěli my, podle sebe. Věci originální, dělané s láskou. Věci, ze kterých budeme mít větší radost než z těch, které koupíme v obchodě. Teda aspoň já to tak mám, když si něco vyrobím sama, ať už pro sebe nebo pro někoho blízkého tak z toho mám vždy velkou radost.

    Naposledy, kdy jsem něčemu “dala nový život” byly dva rámy starých obrazů, kterých se chtěl někdo zbavit. Pořádně jsem je vyčistila, doplnila jim chybějící dřevěné detaily a nechala je doplnit o zrcadla a nyní zdobí mou zeď. Líbí se mi totiž kombinace moderních prostor s troškou historie. Dále mě napadá univerzálnost sklenic, které využiji buď jako vázu nebo je nechám naplnit marmeládou či nějakou dobrotou od babičky. Vzpomínám na sklenice od hořčic, které v dětství používali moji prarodiče po umytí jako klasické sklenice. Dále také vzpomínám na staré kolo po babičce, které jsme oblékli do nového kabátku či na palety, které místo spálení sloužily jako parádní pohovka, poté co jsme na ně dali matraci a polštáře.
    Z polorozpadlého trakaře vznikl skvělý záhonek na „kolečkách“ a mnoho dalších vychytávek, které ušetřily naše peněženky a neprodukovaly další odpad.
    Je to ale každého názor, někdo si rád něco hezkého přetvoří ve svém volném čase a někdo si věc raději koupí a má radost stejnou, i když si ji mohl vyrobit doma.

    To se mi líbí

Napsat komentář