Společnost a životní prostředí

Císařovy nové šaty aneb lidská motivace k slow fashion

Autor: Dana Tučimová

Každý z nás začíná svůj den jinak – někdo pije kávu, druhý si k tomu dá snídani nebo cigaretu, někdo jiný se zase rád osprchuje. V jednom se ale shodujeme všichni – před odchodem z domu se musíme řádně obléci. Každodenně jsme tedy postaveni před rozhodnutí, co si na sebe oblékneme. Stalo se vám někdy, že jste stáli před skříní a nevěděli, co si vybrat? Máte takové kvantum oblečení, že se v něm ztrácíte a těžko se vám rozhoduje? Přemýšleli jste někdy o tom, kdo oblečení ve vaší skříni ušil nebo jakým způsobem se do obchodů dopravilo? Ne? Možná je čas o tom alespoň zauvažovat. 

Právě módní průmysl nechvalně nese označení druhého nejšpinavějšího průmyslu, na prvním místě je průmysl ropný.  Není se čemu divit, protože módní průmysl značně přispívá ke změně klimatu. Negativní dopady módy se skloňují v různorodých oblastech. Při výrobě oblečení se spotřebovává neuvěřitelné množství vody. Celých 20 % vody, která je znečištěna průmyslem, přitom pochází z barvení látek či jiných chemických úprav. Kromě toho se při praní z oblečení uvolňují mikrovlákna, která následně putují do řek, moří a oceánů, jež následně konzumujeme zpět spolu s rybami. Móda představuje také sociální problém zejména proto, že většinu oblečení šijí dělníci z Číny, Bangladéše, Indie nebo třeba z Thajska, kteří pracují v neadekvátních podmínkách za podprůměrnou mzdu. Kromě toho valná většina módních značek (jako jsou například ZARA, H&M, New Yorker nebo Bershka) používá při výrobě oblečení jako základní materiál ropu. Oblečení, které je vyráběno z nylonu, polyesteru či acetátu pochází z neobnovitelných fosilních paliv (Echo24, 2019). Tento způsob výroby oblečení a jeho konzumaci lze označit pojmem fast fashion. Ale jak se z tohoto zdánlivě začarovaného kruhu dostat ven? Potažmo jakým způsobem lze spotřebovávat oblečení udržitelnější formou? 

Nabízí se koncept slow fashion neboli pomalé módy. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o koncept, který je opakem fast fashion, ale není tomu tak. Podstatou pomalé módy je změna myšlení konzumentů. S akcentem na kvalitu oblečení, nikoliv kvantitu. Jde o promyšlený nákup, při kterém spotřebitel ví kde a za jakých podmínek bylo oblečení vyrobeno. Tento koncept přináší dokonalou informovanost a transparentnost při nákupu (Slow Femme, 2019) 

V Českých vodách na negativní dopady módního průmyslu upozornila Iva Burkertová, jež je zakladatelkou značky ODIVI. Na pražském týdnu módy v roce 2020 představila svou NE-kolekci 0. Tato kolekce demonstrativně reprezentovala 100 % udržitelnou módu. Jenže taková móda neexistuje, takže pokud vás napadlo, že modelové byli nazí, máte pravdu. Díky této kontroverzi se otevřely otázky využívání již existujícího oblečení například formou second handů, upcycled a vintage oblečení (Vogue, 2020). 

Fast fashion značky si jsou vědomy negativních dopadů módy na změnu klimatu a snaží reagovat na čím dál zvyšující se poptávku po udržitelné, slow fashion a etické módě. Příčiny mohou být nejen ekologické, ale i morální či ekonomické. Z tohoto důvodu kromě stávajících kolekcí řetězce vytvářejí i udržitelnější formy kolekce, například Lindex: Sustainable choice, Zara: Join life – udržitelnost. Tyto „zelené“ kolekce však představují jen minimální procento z jejich celkové produkce. Častokrát výše zmíněné značky nabízejí také recyklaci oblečení výměnou za slevové poukázky na další nákup, které však motivují konzumenty k dalšímu nákupu oblečení, což se však vylučuje s konceptem slow fashion (Echo24, 2019).

Až tedy příště půjdete navštívit nákupní galerii nebo oblíbený butik, vzpomenete si na tento příspěvek? Dáte přednost kvalitnějším, nadčasovým kouskům, které vám vydrží několik let, nebo budete preferovat levné nepadnoucí oblečení za pár korun? Císař z Andersenovy pohádky by vám určitě poradil, abyste se hlavně nenechali nachytat právě fast fashion značkami, které k vám nejsou upřímné. 

Je zkrátka nejvyšší čas neměnit pouze kusy nových šatů, ale změnit celý koncept našeho myšlení v otázce konzumace oblečení. 

Zdroje:

Echo24. (2019). Oblečeni v ropě. Móda je špinavý průmysl. Dostupné 20.03.2023 z: https://echo24.cz/a/S5Pf3/obleceni-v-rope-moda-je-spinavy-prumysl 

Slow Femme. (2019). Fast vs. Slow Fashion aneb nový trend (nejen) Instagramu. Dostupné 20.03.2023 z: https://www.slowfemme.com/magazine/fast-vs-slow-fashion-aneb-novy-trend-instagramu 

Vogue. (2020). Vogue Supports Local Fashion: Odivi NO-collection 0. Dostupné 20.03.2023 z: https://www.vogue.cz/clanek/vogue-supports-local-fashion/lucie-formackova/vogue-supports-local-fashion-odivi-no-collection-0


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 komentáře: „Císařovy nové šaty aneb lidská motivace k slow fashion“

  1. Kamila Hrdličková avatar
    Kamila Hrdličková

    Díky článku si můžeme uvědomit spoustu problémů takzvané rychlé módy a seznámit se s jeho alternativou. Ačkoliv má slow fashion móda v současnosti spoustu pozitiv, troufám si říci, že lidé stále hledají negativa. Jako prvním, nejvíce mnou vnímaným, negativem je fakt, že ceny těchto kusů oblečení mohou být dražší, než kdybychom nakupovali v běžných řetězcích. Nemusí tomu tak být vždy, samozřejmě záleží kus od kusu a také na výrobci, od kterého nakupujeme. Častokrát se můžeme setkat s názorem, že v rámci slow módy není dostatečný výběr oblečení, že je menší možnost výběru střihů, velikostí či barev. Pokud ovšem lidé budou mít o tuto módu opravdu zájem a věnují mu chvilku času, bez problémů najdou výrobce, s jehož střihem a velikostí budou spokojeny…

    Problémem, který lze také vnímat je to, že lidé působící na sociálních sítí, a mnohdy s velkými dosahy, v rámci spoluprací často propagují módní řetězce, které s touto módou rozhodně nejsou v souladu. Samotná spolupráce je doplněna o slovové kódy, které jsou mnohdy tak vysoké, že opravu přimějí sledovatele k nákupu. Nejedná se pouze o řetězce, které můžeme běžně potkávat v našich obchodních centrech, ale jsou to i asijské stránky. U těchto asijských e-shopů není problém pouze to, jak nešetrné jsou k naší planetě, ale také to, že svým zaměstnancům platí velmi málo a často porušují zákoník práce. Negativ by se samozřejmě našlo více.
    Někdy se ale najdou influenceři, kteří sami založili módní značky, které jsou na slow fashion bázi a zároveň podporují lokální výrobce (Markéta Frank – značka Ariette, Nikola Čechová – Lacl).

    Přechod z fast fashion na slow fashion módu je určitě jeden z důležitých kroků, které bychom mohli udělat pro naši planetu.

    To se mi líbí

  2. Sabina Rothová avatar
    Sabina Rothová

    Slow fashion je v posledních letech velmi diskutované téma. Avšak jak už bylo zmíněno v předchozím komentáři, ne každý si tyto kousky oblečení může dovolit, a to z důvodu financí. Takže většina obyvatel volí cestu fast fashion, který je dostupný jak cenou, tak i místy, kde si takové kousky pořídit. Bohužel fast fashion s sebou nese mnohé problémy, jak už to jsou látky ze kterých se vyrábí, životní prostředí, které se tím ničí nebo osoby, které tyto korporáty zaměstnávají.
    Zaměstnanci dostávají minimální plat, ze kterého sotva vyžijí. Z mého pohledu je však největším problémem dětská práce. Odhady naznačují, že 20 % až 60 % výroby oblečení je vyroveno v jejich domovech, kde švadleny šijí s pomocí svých dětí (Flowee, 2023). Například turečtí dodavatelé přiznali, že zaměstnávají ve svých továrnách děti syrských uprchlíků, které mají méně jak 12 let (Refresher, 2023).
    Je potřeba se zamyslet nad tím co člověk kupuje a také kdo oblečení, které nosí vyráběl.

    Flowee. (2023). Co všechno kupujeme s levným oblečením? Chemii i dětskou práci. 18.5.2023. Dostupné z: https://www.flowee.cz/civilizace/3238-co-vsechno-kupujeme-s-levnym-oblecenim-chemii-i-detskou-praci
    Refresher. (2023). H&M a britský Next veřejně přiznává, že na práci v továrnách využívá nezletilé děti. 18.5.2023. Dostupné z: https://refresher.cz/31191-HM-a-britsky-Next-verejne-priznava-ze-na-praci-v-tovarnach-vyuziva-nezletile-deti

    To se mi líbí

  3. Jindřich Černý avatar
    Jindřich Černý

    Legere and Kang (2020) vyhodnocují, že až tři čtvrtiny fast fashion doplňků končí na skládkách. K pozvednutí principů udržitelné módy vznikla alternativa pomalé módy nebo second handů. Blasi et al., (2020) dále připomínají, že společnosti si uvědomují informovanost zákazníků ohledně klimatických problémů a tak se více a více zaměřují na právě udržitelnou, pomalejší módu. Ana Carina Castagna, Madalena Duarte, Diego Costa Pinto, (2022) upozorňují na to, že zatímco udržitelná móda získává více a více příznivců, je také spojená s menším pocitem vlastnictví. Studie tak potom zapomínají na vyhodnocení, jak pomalá móda ovlivňuje profil zákazníka a jak tento vztah působí na pocit vlastnictví. Jejich studie se zaměřila na určení toho, jaké druhy chování upozorňující sami na sebe jsou ovlivněny udržitelnou módou. Jinými slovy – podporují zákazníci pomalou módu například proto, že jsou často středem pozornosti a tak mají větší pocit, že se musí zapojit do tohoto „trendu“? Jsou „donuceni“ nakupovat udržitelnější módu, protože by jinak jejich okolí poukázalo na jejich bezohlednost? Nebo je to kvůli tomu jakou značku „nosí“?

    Ana Carina Castagna, Madalena Duarte, Diego Costa Pinto, (2022) zjistili následující: napříč dvěma experimentálními studiemi by většina jednotlivců doporučila udržitelnou značku právě kvůli spojitosti s jejich jménem (značkou), kterou reprezentovali (nosili). Zároveň vyplynulo, že právě snaha na sebe upozornit a mít určitý status byla posílena pocitem, že se jedná o udržitelný módní kousek.

    K zamyšlení – nejspíš není špatně, že v pokusu, který v rámci studie Ana Carina, Madalena Duarte a Diego Costa Pinto prováděli, vyšlo, že je často motivací lidí k nakupování udržitelné módy spíše tlak vyvíjený okolím a percepce vlastní osoby v rámci tohoto okolí – minimálně v tom smyslu, že i když nejsou motivy čisté, přeci jen dojde k podpoře udržitelné módy.

    Carina Castagna, A., Duarte, M., Costa Pinto, D. (2022). Slow fashion or self-signaling? Sustainability in the fashion industry. Sustainable Production and Consumption, 31, 582-590, https://doi.org/10.1016/j.spc.2022.03.024

    To se mi líbí

Napsat komentář